Je hoofdkussen wassen en beschermen? Zo doe je dat!

Wanneer je een nieuw hoofdkussen hebt aangekocht, wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk in goede staat houden. Daarom is het belangrijk om je kussen op de juiste manier te beschermen. Is je kussen toch vuil geworden of zijn er vlekken op geraakt? Dankzij onze tips wordt je hoofdkussen wassen kinderspel! We vertellen je precies hoe je jouw kussen in optimale staat houdt, zodat je van een zalige nachtrust kan blijven genieten.

Tip: bescherm je hoofdkussen!

Onderhoud hoofdkussen

Wil je zo lang mogelijk je kussen in goede staat houden? Rust hem dan uit met een kussenbeschermer. Want voorkomen is beter dan genezen. Een beschermer neemt je transpiratievocht op en voorkomt vlekken op je kussen. Is je beschermer vuil? Dan kan je hem gewoon in de wasmachine stoppen. Zo blijft je kussen schoon en hygiënisch.

Er zijn nog andere redenen om voor een beschermer te kiezen. Bij Sleeplife® vind je beschermhoezen die zijn ontworpen om huisstofmijtallergie tegen te gaan, andere om overmatig zweten te verminderen. Zo blijf je volop genieten van een welverdiende nachtrust. Neem gerust eens een kijkje in onze webshop om te zien welke beschermer bij jou past.

Hoofdkussen wassen? Zo doe je dat!

Onderhoud hoofdkussen

Ben je je beschermer vergeten? Dan wil je misschien je hoofdkussen wassen. Bekijk eerst even of dat wel een goed idee is. Niet elk type hoofdkussen mag zomaar in de wasmachine. Onderstaand overzicht helpt je zeker op weg.

Donskussen wassen

Mag je donskussen in de wasmachine? Hoewel de wasvoorschriften het soms toelaten, doe je dit beter niet. Daar zijn verschillende redenen voor. 

Een te hoge temperatuur of druk zorgt ervoor dat het dons zijn kwaliteit en veerkracht verliest. Net als een te agressief wasmiddel of het niet voldoende drogen van je donskussen.

Omdat je donskussen wassen dus een erg delicate onderneming is, laat je het reinigen beter over aan een specialist. Wist je dat je bij Sleeplife® je donskussen professioneel kan laten reinigen? Zeker het overwegen waard, want zo’n reiniging voorkomt dat de donsvlokken samenklitten en dat het volume slinkt.

Latex hoofdkussen wassen

Hoofdkussens van latex kan je helaas niet wassen. Als de latexvulling nat zou worden, kan de vulling beginnen brokkelen. En dan wordt je kussen waardeloos. Stop een latex hoofdkussen dus zeker niet in de wasmachine. 

Als je latex kussen is uitgerust met een afritsbare, wasbare hoes, kan je die uiteraard wel in de wasmachine steken. Volg gewoon de wasinstructies op.

Traagschuim kussen wassen

Een hoofdkussen van traagschuim was je beter niet in de wasmachine. Vul gewoon een emmer met water, voeg een klein scheutje wasmiddel toe en dompel je kussen erin onder. Door er zachtjes in te knijpen, haal je het vuil uit het traagschuim. Spoel het kussen daarna goed onder de kraan uit en laat het drogen. Let erop dat je kussen helemaal droog is vooraleer je hem weer gebruikt.

De hoes van een traagschuim kussen mag je doorgaans wel wassen in de wasmachine. Volg dan zeker de wasinstructies op.

Synthetisch kussen wassen

Synthetische kussens kun je wel gewoon in de wasmachine wassen. Je kiest best voor een klein scheutje wasmiddel dat geschikt is voor fijne was. De meeste synthetische kussens kan je wassen op 60° C. Extra naspoelen is geen overbodige luxe, want dan ben je zeker dat al het wasmiddel uit je kussen is.

Centrifugeer je kussen om zo veel mogelijk water te verwijderen en laat het daarna zo goed mogelijk drogen. Zo vermijd je schimmelvorming.
 

Vlekken verwijderen uit je kussen

Onderhoud hoofdkussen

Is er, ondanks je beschermer, toch een vlek op je kussen geraakt? Helpt een simpele wasbeurt niet om hem te verwijderen? Wees gerust, we geven je graag enkele tips om de meest voorkomende vlekken te verwijderen uit je hoofdkussen.

Gele vlekken

Vieze, gele vlekken kunnen ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Als je geen beschermer gebruikt, komt een deel van dat vocht in je kussen terecht. Dat is niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door stinken. Daar moet je dus snel iets aan doen.

Een tip om gele vlekken te verwijderen uit je kussen: meng drie kopjes warm water, één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een half kopje soda, een half kopje natuurazijn en een normale dosis van je wasmiddel. Was je kussen in de wasmachine en voeg dit mengsel toe. Extra tip: gooi een paar tennisballen erbij. Zo verschuift de vulling niet naar één plek.

Kan of mag het hoofdkussen niet in de wasmachine? De gele vlekken met een handwas verwijderen is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Vul een teil met warm water en een klein beetje wasmiddel. Laat de vlek erin weken en spoel het daarna goed af met koud water. Wring het niet uit (dan zou je het kussen beschadigen) en laat het volledig drogen op een droogrek.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn doorgaans makkelijk te verwijderen met koud water en wat zeep. Zijn de bloedvlekken al ingedroogd? Meng koud water met schoonmaakazijn en dep de vlek met een doek. Koud water verdunt het bloed, waardoor het niet dieper in het kussen trekt. 

Als je kussen in de wasmachine mag, kan je zo de laatste restjes van de bloedvlek verwijderen.
 

Tijd voor een nieuw kussen?

Onderhoud hoofdkussen

Wanneer je je kussen niet meer schoon krijgt, is het tijd voor een nieuw exemplaar. Na 3 jaar biedt je kussen sowieso niet meer dezelfde ondersteuning als voorheen, waardoor je snel nekpijn zou kunnen krijgen. Haal dus tijdig een nieuw kussen in huis om problemen te vermijden.

Bij Sleeplife® kan je kiezen uit meer dan 40 hoofdkussens, met verschillende vullingen, afmetingen, hardheden en hoogtes. Shop online of kom eens langs om onze kussens gratis te testen in de winkel. Je kan ze zelfs thuis testen (mits aankoop van een beschermer).

Deze artikels kunnen je ook interesseren: