Word jij soms badend in het zweet wakker? Je hebt zo getranspireerd dat zelfs je lakens en nachtkleding nat zijn en je helemaal rilt van de kou. Nachtelijk zweten, het is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Maar wat is de oorzaak en wat kan je doen tegen overmatig zweten ‘s nachts?
Nachtzweten: oorzaken en oplossingen
Wat is nachtzweten?
Waarom zweten we eigenlijk? Zou de wereld niet veel mooier zijn zonder het vervelende vochtverlies dat te pas en te onpas okselvijvers op je kledij creëert? Integendeel, zweten is juist erg belangrijk. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt.
Anders dan gewoon wat zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Je wordt ’s nachts wakker, nat en koud van het zweet. Soms zijn zweetaanvallen zo erg dat je je beddengoed en nachtkleding onmiddellijk moet vervangen. Zweten in je slaap kent verschillende oorzaken. De meeste zijn onschuldig, maar er zijn oorzaken die wijzen op een dieperliggend probleem.
De oorzaken van zweten in bed
1. Warme omgeving
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven. In dat geval word je meestal midden in de nacht wakker van de warmte.
2. Nachtkledij
Hoogstwaarschijnlijk draag je in de zomer je winterpyjama niet. Heb je het toch te warm? Dan ligt het misschien aan de stof waaruit je nachtkleding gemaakt is. Als je synthetische stoffen draagt om te slapen, ga je namelijk sneller zweten in je slaap.
3. Lichamelijke inspanning
Ga je sporten of beweeg je graag even na het werk om je hoofd leeg te maken? Goed idee, maar dat doe je best niet vlak voor het slapen. Als je actief bezig bent, warmt je lichaam op en koelt het niet meteen af. Het gevolg is dat je zwaar gaat zweten in bed.
4. Voeding
Pas op met gekruid eten en alcohol. Deze spijzen en dranken kunnen nachtzweten veroorzaken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor er warmte vrij komt. Het resultaat? Overmatig zweten. In voedsel is vooral de stof capsaicin een boosdoener. Die vind je onder andere terug in chilipeper. Capsaicin prikkelt de zenuwuiteinden en hersenbloedvaten, waardoor het lichaam warm krijgt.
5. Medicijnen
’s Nachts transpireren is ook een veel voorkomende bijwerking van bepaalde medicijnen. Bekijk de bijsluiters maar eens. Enkele medicamenten waarvan bekend is dat ze die bijwerking hebben zijn Aspirine, Paracetamol, De Pil, antidepressiva, Viagra, insuline, Predison en prednisolon.
6. Angst en stress
Angst- en stressgevoelens hebben ook een invloed op de zweetklieren. Er wordt namelijk adrenaline aangemaakt, die de hartslag en de bloeddruk doet stijgen. Er komt energie vrij, waardoor je het warmer krijgt en dus sneller zweet.
7. Hormonen
Vrouwen in de overgang naar de menopauze hebben vaak te kampen met nachtzweten. Ze hebben behoorlijk veel last van opvliegers of vapeurs. Dan krijgen ze het plots heel erg warm, hun hoofd wordt rood en de zweetdruppeltjes stromen werkelijk langs hun lichaam.
8. Onderliggende ziekte
Zweten in bed kan ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte zoals slaapapneu, diabetes, tuberculose, HIV-virus, hypofyse aandoeningen, ziekte van Hodgkin, aandoening aan de bijnieren.
Oplossingen voor nachtzweten
Midden in de nacht nat van het zweet en rillend van de kou wakker worden, is alles behalve aangenaam. Maar wat kan je ertegen doen? Om de vochtproductie te beperken kan je volgende tips gebruiken:
- Zorg dat je lichaam, na een inspanning, genoeg afkoelt. Je lichaam heeft gemiddeld vier uur nodig om af te koelen voor een gezonde nachtrust zonder overmatig zweten.
- Trek verse, katoenen nachtkleding aan en kies katoenen bedlinnen. Synthetische lakens en kussenslopen zijn alles behalve luchtdoorlatend. In de winter houden ze de warmte vast, maar in de zomer kan je er haast niet in ademen. Daardoor ga je opvallend sneller zweten. Katoenen, linnen en zijden bedtextiel zijn een goed alternatief. Het zijn lichte en ademende stoffen die heerlijk fris aanvoelen in de zomer. Sleeplife® heeft een ruim aanbod aan bedtextiel in die materialen, voor ieders budget en behoeften.
- Wil je een klamme matras voorkomen, heb je baat bij een temperatuurregulerende beschermer. Dankzij de vochtregulerende werking absorbeert die je transpiratievocht en voert dat meteen weer af. Dankzij de uitstekende ventilatie ga je minder transpireren en krijg je niet vlug te warm of te koud. Een stabiel en gezond slaapklimaat. Het hele jaar door.
- Zorg voor een aangename temperatuur. Als het in je slaapkamer te warm of te koud is, kan dat je nachtrust grondig verstoren. Je slaapt moeilijker in, slaapt onrustiger en wordt sneller wakker. Of je het graag warm of iets frisser hebt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen slaap je best in een kamer waar het rond 18°C is.
- Vermijd alcohol en gekruide voeding ’s avonds. Eet ook niet te laat en vermijd zware maaltijden vanaf twee uur voor het slapengaan. Hoewel je van vetten en suikers wel slaperig wordt, verstoren ze je nachtrust. Dat komt doordat je lichaam veel energie nodig heeft om ze te verteren. Heb je ’s avonds honger? Kies dan voor een gezonde, lichte snack. Wil je graag meer voedingsadvies? Martine Prenen geeft je tips om gezond te slapen en te leven. Ontdek welke voeding je beter vermijdt en wat je wel kan eten voor het slapengaan.
- Loopt het zweet toch nog langs je lichaam? Drink dan een beetje koud water, spoel je af met lauw-warm water en leg een schone badhanddoek over je laken. Zo kan je voortslapen, zonder je bed te verversen en je partner te storen.
Kortom
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.