Wat is slaapapneu? Wat zijn de behandelingen

Als je slaapapneu hebt, stokt je adem tijdens je slaap minstens tien seconden. Als zo’n ademstilstand per uur 10 tot 15 keer voorkomt, spreken we zelfs van het slaapapneusyndroom. Tijdens een slaapneu krijg je geen lucht meer, waardoor je een zuurstoftekort krijgt en het CO2-gehalte in je bloed stijgt. Je hersenen geven je lichaam het signaal om wakker te worden. Dat doe je dan meestal onbewust met een schok. De ademhaling herstelt zich en je slaapt weer in. ’s Nachts merk je er wellicht weinig van, maar overdag heb je last van vermoeidheid. Slaapapneu kan dus ernstige slaapproblemen veroorzaken.

slecht slapen door slaapapneu

Apneu-Hypopneu Index (AHI)

Iedereen krijgt wel eens een apneu in zijn slaap, maar dat betekent niet meteen dat je gezondheid in gevaar is. Als het aantal apneus per uur (De Apneu-Hypopneu Index of AHI) tussen 5 en 15 ligt, wordt dat beschouwd als een milde vorm van slaapapneu. Een AHI van 15-30 is een gemiddeld slaapapneu. Met een AHI van meer dan 30 heb je een ernstig apneu.

Wat zijn de oorzaken van slaapapneu?

Het slaapapneusyndroom kan verschillende oorzaken hebben. Elke oorzaak leidt tot een andere vorm van apneu. We onderscheiden drie soorten slaapapneus.

  • Obstructieve Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Voornamelijk bij mannen van middelbare leeftijd die kampen met zwaarlijvigheid. Tijdens de slaap kan de tong en/of het zachte weefsel van de wand in de keelholte naar achteren zakken, waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt. Daardoor kom je in ademnood.

  • Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS)

Bij deze vorm van slaapapneu krijgen de ademhalingsspieren geen signaal van de hersenen om te ademen. De keelholte wordt niet versperd en is toegankelijk voor lucht, maar er worden gewoonweg geen ademhalingsbewegingen uitgevoerd. Deze apneuvorm komt vooral voor bij jonge kinderen of volwassenen met een hart- en vaatziekte. Ook beroertes en bepaalde medicijnen kunnen deze slaapstoornis in de hand werken.

  • Mengvorm van OSAS en CSAS

Deze slaapapneusoort spreekt voor zich. In dit geval krijg je op bepaalde momenten zuurstoftekort doordat de luchtweg wordt afgesloten én er tezelfdertijd geen ademhalingsbewegingen zijn.

ergosleep®

Het belang van een correct slaapsysteem

's Nachts is het belangrijk dat je lichaam correct ondersteund wordt. Wist je dat snurken en slaapapneu een gevolg kunnen zijn van een te harde matras? Lig je in zijlig op een te harde matras, dan krijg je na verloop van tijd pijn in de arm die onder je lichaam ligt. Tijdens je slaap rol je dan onbewust op je rug. In ruglig zakken het zachte gehemelte, de huig en je tong naar achteren. Het gevolg? Een nachtelijk snurkorkest én een extra slaapprobleem.

Welke matras (en bedbodem) voor jou geschikt is, kunnen we wetenschappelijk vaststellen. Veel hangt namelijk af van je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Met een gratis SLAAP-DNA® meting in onze Ergosleep® Cocoon kunnen we jouw juiste profilering achterhalen.

Wat zijn de gevolgen van het slaapapneusyndroom? 

1. Slaperigheid

Omdat je zo vaak wakker wordt ’s nachts, recupereert je lichaam niet optimaal. Je slaapt niet alleen slecht, je bent overdag voortdurend moe en prikkelbaar. En dat heeft ook gevolgen voor je omgeving zoals vrienden, familie en collega’s.

overdag moe door slaapapneu

2. Hart- en vaatziekten

Als je lijdt aan het slaapapneusyndroom loop je ook een groter risico op hart- en vaatziekten. Het zuurstoftekort kan namelijk leiden tot hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, hartaanval of beroerte. Luister dus naar je lichaam en raadpleeg tijdig je arts.

Hoe kan je slaapapneu herkennen? 

De symptomen van slaapapneu zijn vrij gelijkaardig aan die van een burnout:

  • vermoeidheid bij het opstaan
  • slaperigheid overdag
  • algehele malaise
  • futloos, gebrek aan energie
  • hartkloppingen, hartritmestoornissen
  • hoge bloeddruk
  • nachtzweten
  • concentratie- en geheugenproblemen
  • luid snurken met adempauzes ertussen
  • droge mond en pijn in je keel als je wakker wordt
  • woelen in je slaap

Als een of meerdere van deze klachten herkent, betekent dat niet meteen dat er iets ernstigs aan de hand is. Natuurlijk zijn er wel bepaalde risicofactoren. Zo vormen obesitas (zwaarlijvigheid), genetische aanleg, leeftijd, gebruik van alcohol, slaap- en kalmeermiddelen, roken, chronische luchtwegirritatie, oedeem, rullig als slaaphouding, sinusitis, vergrote amandelen of huig, nekomvang, aangezichtsvervormingen, hormonale- en stofwisselingsaandoeningen en snurken een groter risico. Het kan nooit kwaad om je huisarts te contacteren als je vermoedt dat je last hebt van slaapapneu.

Wat zijn de behandelingen tegen slaapapneu?

Neusmasker (CPAP)

Door de risicofactoren te vermijden, kan je slaapapneu voorkomen. Helpen je inspanningen niet? Dan biedt een neusmasker misschien soelaas. Dat masker blaast tijdens je slaap voortdurend lucht in de neus en keel. Die continue aanvoer van lucht verhindert dat je keel toeklapt.

neusmasker tegen slaapapneu

Mondapparaat (MRA)

Bij een mild slaapapneu ben je misschien gebaat bij een mondapparaat. Een soort mondbeugel die je over je tanden schuift. Het houdt je onderkaak en tong beter op zijn plaats. Dat voorkomt dat die naar achteren zakken en je de adem snoeren.

Operatie

Ten slotte kan een operatie een goede oplossing bieden. In dat geval worden de huig, keelamandelen en een deel van het keelslijmvlies chirurgisch verwijderd. Bijkomend kunnen boven- en onderkaak naar voren geplaatst worden, waardoor de keelopening verbreed wordt.