Wat kan je doen tegen snurken? 6 tips.

Word je horendol van het gesnurk van je bedpartner? Of ben jij diegene die het hele huis op trillen zet? Mannen snurken doorgaans meer dan vrouwen. Ongeveer 1 op de 5 mannen snurkt, terwijl maar 1 op de 10 vrouwen er dagelijks last van heeft. Snurken is een slaapprobleem van alle leeftijden, maar naarmate je veroudert, wordt het snurkgeluid vaak harder. Lijden jij of je omgeving dagelijks onder dat geronk? Met deze 6 tips pak je jouw snurkprobleem of dat van je bedpartner aan. We helpen je snurken te verhelpen of op zijn minst te verminderen.

wat kan je doen tegen snurken

Oorzaak van snurken

Als je overdag normaal ademt, snurk je niet. Dat komt omdat de lucht die in- en uitademt vrije doorgang heeft. Als je slaapt, bestaat de kans dat die doorgang wordt belemmerd. Met het zo gehekelde snurkgeluid tot gevolg. Er zijn verschillende oorzaken voor die vernauwing in de luchtwegen. Zo kunnen een neusverstopping (bv. door verkoudheid of allergieën), oververmoeidheid, overgewicht, verslapping van de spieren van het zachte gehemelte (vb. door alcohol, medicijnen of ouder worden), de vorm van je neus of een verkeerde slaaphouding de ademhaling bemoeilijken.

Gevolgen en gevaren van snurken

Als je snurkt, bezorg je niet alleen je bedpartner een verstoorde nachtrust, ook de kwaliteit van je eigen slaap krijgt het hard te verduren. Erger nog, met snurken gaan ook gezondheidsrisico’s gepaard. Als je vaak met een schok ontwaakt, omdat je een benauwd gevoel hebt, bestaat de kans dat je lijdt aan het obstructieve slaapapneu syndroom. Dat is een slaapstoornis, waarbij de keelholte tijdens je slaap dichtklapt. Daardoor valt je ademhaling secondenlang stil. Tijdens dat slaapapneu krijg je dus geen lucht meer en het zuurstofgehalte in je bloed daalt. Vervolgens word je wakker met een schok. Al dan niet bewust. ‘s Nachts merk je er wellicht weinig van, maar overdag ben je doodmoe. Dat maakt je dan weer minder alert en extra prikkelbaar, wat nefast is voor je omgeving zoals vrienden, familie en collega’s. En dan hebben we het nog niet over de hart- en vaatziekten of de hoge bloeddruk die een slaapapneu in de hand werkt. Twijfel je of jij last hebt van het slaapapneu syndroom? Raadpleeg zeker je huisarts of maak een afspraak in een slaapkliniek, waar ze je slaappatroon onder de loep nemen.

Oplossingen voor snurken

Bestaat er een remedie tegen snurken, zonder dat je meteen aan een operatie hoeft te denken? Gelukkig wel. Met deze eenvoudige tips slaag je er zelf in om het snurken te verminderen.

Slaap niet op je rug, maar op je zij

Als je op je rug slaapt, zakken de zachte delen van je gehemelte en je tong naar achteren, waardoor ze de luchtweg vernauwen. Geen zin in een snurkorkest? Verander je slaaphouding en draai je op je zij. Slaap je in op je zij, maar kom je vaak wakker op je rug? Dan is je matras wellicht te hard. Op je zij krijg je namelijk pijn in je schouder omdat die niet genoeg kan doorzakken. Tijdens je slaap rol je dan onbewust op je rug. Een zachtere matras brengt hoogstwaarschijnlijk beterschap. Op je buik slapen helpt ook tegen snurken, maar is sowieso geen goede houding omdat je nek de hele nacht gedraaid ligt.

Dit interesseert je misschien ook:

oorzaken van snurken

Lig op een goed hoofdkussen

Ook een goed hoofdkussen kan snurken stoppen. Dankzij een kwalitatief hoofdkussen ontspannen je nek- en schouderspieren, waardoor je ademhaling ook vlotter verloopt. Omdat je als snurker beter niet op je rug slaapt, is een hoger kussen aangeraden. Als je op je zij ligt, moet het de holte tussen schouder en nek mooi opvullen.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Het lijkt evident, maar door voldoende te sporten en op je voeding te letten kan je snurken tegengaan. We geven je graag enkele concrete tips:

bewegen tegen snurken

  • Door regelmatig te sporten maak je spieren aan. Ook je keelspieren worden strakker.
  • Let ook op wat je eet. Schrap zware maaltijden vlak voor het slapen gaan. Voor je het weet, heb je last van brandend maagzuur, gevolgd door snurken.
  • Mijd alcohol twee uur voor je naar bed gaat. Alcohol zorgt dat je keelspieren en tong te veel ontspannen, waardoor ze naar achteren zakken en de adem snoeren. Hetzelfde geldt voor medicijnen zoals slaappillen. Probeer het gebruik ervan te beperken.
  • Hoewel je van een glas melk rustiger slaapt, ga je er niet minder door snurken. In tegendeel. Zuivel bevordert de slijmproductie in de mond en neus. Met snurkgeluiden als gevolg.
  • O ja, stop ook met roken. Roken wekt irritatie op in de keel, waardoor die zwelt. Ook je neus raakt sneller verstopt als je een sigaretje opsteekt.  

Gebruik een neusspray bij allergieën of verkoudheid

Ben je allergisch aan huisstofmijt of pollen? Of heb je een verkoudheid? In beide gevallen heb je vaak last van een verstopte neus, die tijdelijk snurken veroorzaakt. Een goede neusspray of neusspoeling zet je luchtwegen in je neus open, waardoor je weer een aantal uren geruisloos slaapt.

Train je mond- en keelspieren

Door ademhalingsoefeningen te doen, te zingen of een blaasinstrument te bespelen ga je op een natuurlijke wijze het snurken tegen. Ook keeloefeningen zoals het luid uitspreken van de klinkers A, E, I, O, U versterkt het keelweefsel. Overdrijf gerust, zodat je je keelspieren goed voelt aanspannen. Een logopedist kan je hierbij ook helpen.

Hanteer speciale hulpmiddelen

Mochten bovenstaande tips geen soelaas bieden, dan ben je misschien gebaat bij speciale neuspleisters en keelsprays. Als je aan een ernstige vorm van slaapapneu lijdt, kunnen ook een mondbeugel of neusmasker helpen.

Bij Sleeplife® gaan we samen op zoek naar de ideale slaapoplossing voor jouw snurkprobleem.