Geloof jij ook dat een harde matras rugpijn voorkomt? Het is een veronderstelling die al decennia lang leeft bij een groot deel van de Belgen. Nochtans is die niet correct. Een harde matras is niet noodzakelijk beter voor je rug dan een zachte matras. Of je nu beter een hard of zachte matras bij rugklachten kiest, hangt af van je lichaamsgewicht, lichaamsbouw, slaaphouding en slaapvoorkeuren. Ook het materiaal waaruit de matras gemaakt is (latex, pocketveren, traagschuim of Foam), bepaalt mee of je comfortabel ligt.
Rugklachten: beter een harde of zachte matras?
Mythe: harde matras beter dan zachte matras
De veronderstelling dat een harde matras rugpijn beter voorkomt dan een zachte matras, is onlosmakelijk verbonden aan de uitspraak “steek een plank onder je matras”. Vroeger waren alle bedbodems spiraalbodems. Die hingen zo fel door dat een plank onder de matras dit hangmateffect moest compenseren. Ondertussen zijn de bedbodems al danig geëvolueerd dat deze uitspraak volledig achterhaald is.
Hoe weet je of je matras te hard, te zacht of een perfect ligcomfort biedt?
Als je last hebt van rugklachten tijdens of na het slapen, bestaat de kans dat je matras te hard of te zacht is.
Te harde matras
Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet voldoende doorzakken, waardoor je met een stijf gevoel wakker wordt. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten. Door de voortdurende druk op je lichaam, wordt de doorbloeding op een stevige matras afgekneld. Daardoor neem je onbewust veel meer slaaphoudingen aan. Hoe meer je draait en woelt in je slaap, hoe meer je nachtrust verstoord wordt.
Te zachte matras
Doorgaans verkiezen de meeste slapers een zachte matras. Maar een té zachte matras is minder goed voor je gezondheid. In tegendeel, je krijgt te kampen met fysieke klachten. Omdat het je lichaam weinig of geen steun geeft, kan een te zachte matras rugpijn veroorzaken. Je bekken zakt te diep weg in de matras en je tussenwervelschijven in je onderrug komen dan onder spanning te staan. Daardoor word je sneller wakker met lage rugpijn. Daarenboven ontstaan er bij een te zachte matras ook ongewenste drukpunten die de bloedtoevoer afknellen. Je krijgt last van tintelende armen en benen, waardoor je sneller van slaaphouding verandert en onrustig slaapt.
Goede matras
Ter hoogte van je schouders en heupen moet je lichaam de nodige ruimte krijgen om de tegendruk te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, lenden en benen hebben daarentegen extra ondersteuning nodig. Ook tussen je schouder- en lendenzone registreren we subtiele variaties. Een goede matras vangt die verschillen op en ondersteunt je lichaam waar dat nodig is. Je nek en ruggengraat vormen een mooie S-curve. Het resultaat? Je lichaam recupereert optimaal van wat het overdag doet en je wordt fris en pijnvrij wakker. Klaar om er weer volop tegenaan te gaan.
Zacht of hard matras bij rugklachten? Doe een SLAAP-DNA®-meting!
De meeste mensen beseffen pas dat hun matras te hard of te zacht is, als ze rugklachten ondervinden. Dan is het eigenlijk al te laat. Door je SLAAP-DNA® of slaapprofiel te meten, weet je precies welke matras het beste bij je past. Nog voor je erop geslapen hebt. Let wel, niet elke beddenwinkel biedt deze meting aan. In België is Sleeplife® de enige beddenwinkel die een SLAAP-DNA®-meting doet. Daarbij gaan we op basis van je lichaamsbouw, -gewicht, lighouding en slaapvoorkeuren na welke ondersteuning je precies nodig hebt.
Welke invloed heeft je lichaamsgewicht en –bouw op de matraskeuze?
Of je beter een harde of zachte matras kiest, is enerzijds een persoonlijke keuze die afhangt van je gevoel. Anderzijds speelt je gestel ook een belangrijke rol. Is je lichaamsgewicht zwaarder en je lichaamsbouw breder? Dan heb je een stevige ondersteuning nodig. In dat geval kies je best voor een hardere matras. Iemand van 100 kg zal op een zachte matras te diep zakken. Het lichaam wordt dan te weinig ondersteund. Als je lichter en tengerder bent, is een zachtere matras eerder geschikt voor een comfortabele nachtrust.
Matras uit latex, pocketveren, traagschuim of koudschuim?
Niet alleen de hardheid van een matras bepaalt hoe goed je ligt. Ook het materiaal waaruit de matraskern is opgebouwd heeft een belangrijke invloed op het ligcomfort. Welk materiaal het beste bij jou past, is dan weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en lichamelijke kenmerken (zoals zweten, koud hebben …)
Latexmatras
Een latexmatras typeert zich door zijn flexibiliteit en vormvastheid. Welke houding je ook aanneemt, de matras houdt je wervelkolom altijd in een natuurlijke balans en biedt een constante, actieve ondersteuning. Een latexmatras volgt feilloos de contouren van je lichaam. Zonale drukpunten, zoals je schouders en heupen, worden goed opgevangen. Op voorwaarde dat je over een goede bedbodem beschikt natuurlijk. Dankzij de souplesse buigt je matras trouwens makkelijk mee met een verstelbare lattenbodem. Gezond én handig dus.
Pocketverenmatras
Hoewel je bij een pocketverenmatras meteen denkt aan veerkracht, kenmerkt dit type matras zich ook door zijn uitzonderlijk ventilerend vermogen. Dat is logisch, want dit type matras is voornamelijk opgebouwd uit springveren. Die laten makkelijk lucht door, waardoor je matras als het ware ademt. Ideaal als je vaak zweet of het snel warm hebt ’s nachts. Doordat de veren in aparte zakjes verpakt zijn, bewegen ze bovendien losser van elkaar. Hierdoor vormt de matras zich mooi naar je lichaam. En dankzij de drukverdeler en verschillende comfortzones krijgt je lichaam overal de juiste ondersteuning.
Traagschuimmatras
Een traagschuimmatras vormt zich onder invloed van warmte en druk naar je lichaam. Afhankelijk van de kamertemperatuur en naarmate je er langer op ligt, wordt ze zachter en comfortabeler. Ze slaat je lichaamswarmte op, waardoor ze je de hele nacht lekker warm houdt. Geweldig als je een koulijder bent. Nog beter als je om medische redenen langdurig moet neerliggen of in dezelfde houding moet liggen.
Hoe geweldig dit type matras ook lijkt, wij raden traagschuimmatrassen eerder af (behalve voor medische doeleinden). Waarom?
- Temperatuurgevoelig: als je in een koude omgeving slaapt, wordt de matras erg hard. Het duurt even vooraleer die aan je lichaamstemperatuur is aangepast, waardoor je even oncomfortabel ligt. Niet bepaald om naar uit te kijken als je slapen gaat. Dit wordt door heel wat slapers als storend ervaren.
- Bloedcirculatie: bovendien wordt alleen de plaats waar je ligt, opgewarmd. Wanneer je een andere houding wil aannnemen of wat wil opschuiven, heeft de matras weer even tijd nodig om zich aan je lichaam(stemperatuur) aan te passen. Dat dwingt je onbewust om de hele nacht in dezelfde positie te blijven liggen, wat dan weer nefast is voor de bloeddoorstroming.
- Ventilatievermogen: en tot slot ventileert traagschuim in de meeste gevallen erg slecht door de veeleer gesloten celstructuur. Hierdoor kan de matras broeierig warm aanvoelen. Zeker in de zomer. Af te raden als je vatbaar bent voor nachtzweten.
Foam-matras
In tegenstelling tot een traagschuimmatras beschikt de Foam-matras of koudschuimmatras over een open celstructuur. Hierdoor heeft het HR-schuim een hoog ventilatievermogen én een hoge veerkracht (High Resilience 55/60). Het materiaal biedt een hoogwaardig comfort, heeft een zeer lange levensduur en garandeert maximale ondersteuning. Dat een Foam-matras op de koop toe budgetvriendelijk is, maakt het extra fijn erop te slapen.
Hoe kan ik mijn matras nog wat zachter maken?
Wil je nog meer slaapcomfort? Een topdekmatras maakt je slaapbeleving net iets luxueuzer. Met zo’n oplegmatras kan je je matras nog wat zachter maken. Daarnaast biedt een topper extra ondersteuning en ligcomfort, is die makkelijk te keren en te luchten en verlengt die de levensduur van je matras. Let wel, een dekmatras vervangt geen versleten matras.
Heb je de ideale matras gevonden, maar word je toch wakker met rugpijn?
Slapen zonder rugpijn is pas mogelijk als zowel matras als matrasdrager (lattenbodem of boxspring) en hoofdkussen voldoende ondersteuning bieden. Het kan dus best zijn dat je matras de perfecte hardheid heeft voor jouw lichaam, maar dat je bedbodem of hoofdkussen versleten of niet op maat van je lichaam is.