Wat is de beste slaaphouding?

Wist je dat een slechte slaaphouding kan leiden tot lage rugpijn en nekpijn tijdens of na het slapen? Het grootste deel van de Belgen is een zijslaper, een vijfde is een rugslaper en maar een minderheid zegt een buikslaper te zijn. Maar wat is nu de beste slaaphouding? Strikt genomen is die er eigenlijk niet, omdat je gedurende de nacht van houding verandert. Maar een juiste lighouding kan wel rugklachten – en de daarmee gepaard gaande slaapproblemen of slapeloosheid – beperken of voorkomen. Natuurlijk spelen ook de matras en lattenbodem of boxspring een belangrijke rol. Op een versleten matras heeft een goede slaaphouding geen enkele zin. Dat spreekt voor zich. De wervelkolom van je lichaam moet te allen tijde in een natuurlijke houding of S-curve liggen.

beste slaaphouding in bed

Rugslaper

Als je op je rug slaapt, wordt je lichaam vrij goed ondersteund. Je gewicht wordt namelijk verspreid over de grootst mogelijke oppervlakte van de matras. De kans dat je ’s nachts in de meest vreemde posities verrolt is ook een pak kleiner dan bij zijlig en buiklig. Het enige nadeel is dat je sneller gaat snurken of een slaapapneu krijgt. Als je op je rug ligt, zakt je tong namelijk naar achteren en sluit ze gedeeltelijk de luchtpijp af. Met een snurkorkest als resultaat. Om de spanning op de onderrug te beperken kan je een kussen onder je knieën leggen.

Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat ruglig de meest gezonde houding is, is het nog beter om geregeld af te wisselen tussen rug- en zijlig. Dat neemt niet alleen de druk op bepaalde lichaamsdelen en/of organen weg, maar komt ook de bloeddoorstroming ten goede.

Zijslaper

Zijlig blijkt de meest populaire houding te zijn. De meeste mensen liggen het gemakkelijkste op hun zij. Daarom is het meteen ook de meest natuurlijke positie. Je ruggenwervels vormen – mits je over een goed aangepaste matras en bedbodem beschikt – een mooie, horizontale lijn. Bovendien is de kans op snurken of slaapapneu kleiner wanneer je op je zij slaapt.

Vermijd wel de foetushouding en lepeltjeshouding. Je trekt je knieën dan te hoog op of wringt je teveel naar het lichaam van je partner, waardoor je ruggenwervel krom komt te staan. De herstelpositie is een beter alternatief. Je benen zijn dan licht gebogen en je rug blijft relatief recht. Heb je moeite om je benen bij elkaar te houden of is de druk op je knieën te groot? Dan heb je baat bij een kniekussen.

Je slaapt wel beter op je linker- dan op je rechterzij. Vooral als je zwanger bent. Links beperk je namelijk de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt. Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt.

Buikslaper

Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid. Een onnatuurlijke, verkrampte positie die gegarandeerd pijn oplevert. Hoewel je deze houding beter niet aanneemt om in te slapen, levert op je buik slapen niet altijd problemen op. Pas als je de hele nacht niet van positie verandert en ook zo wakker wordt, loert het gevaar om de hoek. Buikslapen kan je trouwens afleren. Met een worstkussen of zwangerschapskussen voorkom je dat je ’s nachts op je buik rolt.

Het belang van een goede matras, lattenbodem of boxspring

Heb je een gezonde slaaphouding gevonden? Dat garandeert nog niet dat je wakker wordt zonder rugpijn. Op een matras en bedbodem die niet bij lichaam passen, heeft een goede lighouding geen enkele zin. Je lichaam heeft een correcte ondersteuning nodig om optimaal te recuperen van wat je overdag doet.

Slechts weinig mensen liggen correct ondersteund. Tijdens je slaap oefenen de verschillende lichaamszones druk uit op je bed. Ter hoogte van je schouders en heupen moet je lichaam de nodige ruimte krijgen om de tegendruk te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, lenden en benen hebben daarentegen extra ondersteuning nodig. Ook tussen je schouder- en lendenzone registreren we subtiele variaties. Een goed bed biedt jouw lichaam overal de perfecte ondersteuning.

Dat is meteen ook de reden waarom we bij Sleeplife® geen traagschuimmatrassen aanbieden. Het materiaal dwingt je om de hele nacht in dezelfde positie te blijven liggen. Dat is nefast voor de bloeddoorstroming.

Hoeveel ondersteuning jij nodig hebt, hangt af van je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding.

goede ondersteuning in elke slaaphouding

SLAAP-DNA® meting

Wil je zeker weten of je matras, matrasdrager en hoofdkussen goed samenwerken om jou de perfecte ondersteuning te bieden? Bij Sleeplife® kan je je slaapprofiel of SLAAP-DNA® laten meten. We nemen je mee in de Ergosleep® Cocoon, waar we op basis van je lichaamsgewicht, lichaamsbouw, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren bepalen welke ondersteuning jij nodig hebt. Het resultaat is een bed dat helemaal afgestemd is op jouw lichaam.

ergosleep® cocoon

In België kennen al 700.000 mensen hun SLAAP-DNA®. Waar wacht jij nog op? 

Wil jij je SLAAP-DNA® laten meten in de Ergosleep® Cocoon?