Hoe was ik mijn nieuwe beddengoed de eerste keer?

Heb je een nieuw dekbedovertrek gekocht? Dan wil je er vast zo snel mogelijk je bed mee opmaken. Gelijk heb je, maar om hygiënische redenen is het beter om je lakens eerst te wassen voor gebruik. Sleeplife® haalde de innerlijke Tante Kaat in zich naar boven en geeft je praktische wastips voor je bedlinnen. Door je beddengoed met zorg te wassen in de wasmachine geniet je nog langer van je splinternieuwe dekbedovertrek.

beddengoed eerste keer wassen

Lakens eerste keer wassen: op hoeveel graden?

Na je aankoop doe je er goed aan om je dekbedovertrek eerst eens te wassen. Op die manier spoelt het water de overtollige verfresten, chemicaliën en bacteriën van anderen weg. Maar op hoeveel graden was je je beddengoed en hoeslaken nu best?

Witte of bonte dekbedovertrekken wassen

Wit beddengoed was je doorgaans best op 60 graden. De ideale temperatuur voor zwart en kleurrijk bedlinnen is meestal 40 graden. Vermijd daarbij droogzwieren tegen een hoge snelheid, maar kies liever het wasprogramma voor fijne was. Tip: sorteer altijd op kleur om te voorkomen dat je witte was een kleurtje krijgt. Zeker bij de eerste wasbeurt.           

Flanellen, zijden of katoensatijnen dekbedovertrek wassen

Een standaard katoenen dekbedovertrek kan je gerust op 60 graden wassen. In de meeste gevallen is ook 90 graden toegelaten. Kocht je een flanellen overtrek? Was het dan eerst op een lage temperatuur. Daarna volstaat 60°C. Is je bedlinnen van zijde, satijn of een andere delicate stof? Volg dan nauwkeurig de instructies op het waslabel. Meestal is 40°C de aangewezen wastemperatuur.

Koud of warm wassen: voordelen?

Als je je lakens eerst wast op een lage temperatuur, voorkom je dat ze krimpen nog voor je er ooit onder geslapen hebt. Vind je het belangrijker dat alle bacteriën dood zijn? Was je overtrek dan op minstens 60 graden. Tenminste, als de wasvoorschriften op het waslabel dat toelaten.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Volg altijd goed de wasvoorschriften en -symbolen op het waslabel voor je je beddengoed in de wasmachine steekt.

beddengoed eerste keer koud of warm wassen

Beddengoed wassen voor gebruik: met of zonder azijn?

Het wondermiddeltje om je nieuwe aankoop te reinigen, is natuurazijn. Je dekbedovertrek wassen met azijn zorgt ervoor dat het veel beter vocht absorbeert. Belangrijk als je weet dat je ’s nachts tot één liter transpiratievocht verliest. Bovendien fixeert azijn de kleuren én is het een waardige vervanger voor wasverzachter. Dat laatste raden we trouwens ten stelligste af omdat je lakens daardoor minder vocht absorberen en vlugger slijten. Bang voor een vieze azijngeur? Wees gerust, die geur verdwijnt vanzelf tijdens het wassen.

Dekbedovertrek spoelen of weken tijdens de eerste wasbeurt?

Als je je dekbedovertrek voor het eerst wast, laat het dan nooit weken. Weken is een absolute afrader. Waarom? Omdat de losgekomen kleurstoffen en restanten zich gemakkelijk verspreiden in stilstaand water. Je wil toch niet dat de witte vlakken van je blauw-wit geruite dekbedovertrek er plots lichtblauw uitzien? Spoelen maar! 

Draai je dekbedovertrek binnenstebuiten

Net als bij een spijkerbroek blijven de kleur en stof van je lakens veel langer mooi als je ze binnenstebuiten wast. Door je bedlinnen omgekeerd te wassen, ontdoe je ook de hoekjes van stof en mijten.

Bedlinnen kreukvrij wassen in de wasmachine

Wil je voorkomen dat je bedlinnen helemaal gekreukt uit de wasmachine komt?

  • Laad je wasmachine dan niet te vol. 
    Geef je beddengoed voldoende ruimte om te bewegen. Doe daarom niet meer dan één 2-persoonsdekbedovertrek of twee 1-persoonsdekbedovertrekken in de wasmachine. Een overladen wasmachine levert trouwens niet alleen kreuken op. Ook vuil kan niet weg, waardoor je lakens er niet helemaal schoon uitkomen.
     
  • Laat de natte was niet te lang in de wasmachine zitten.
    Hoe langer je wacht om je gewassen lakens uit de machine te halen, hoe moeilijker de kreuken verdwijnen tijdens het drogen.
     
  • Kies een antikreuk-wasprogramma.
    Sommige wasmachines beschikken over een programma dat kreuken tegengaat. Verwacht niet dat je was helemaal kreukvrij is, maar alle beetjes helpen.

Sleeplife® Bedlinnen kreukvrij wassen in de wasmachine

Dekbedovertrek apart wassen

Het is zo verleidelijk om snel nog wat handdoeken, kousen, zakdoeken of washandjes bij je beddengoed te steken alvorens je wasmachine te laten draaien. Alleen is de kans groot dat je achteraf helemaal in je overtrek moet kruipen om ze terug te vinden. Je beddengoed dan maar apart wassen? Dat is natuurlijk zonde. Voor het milieu én je waterverbruik. Daarom is het een goed idee om de opening in je dekbedovertrek dicht te maken met een paar veiligheidsspelden. Kinderspel(d).

Je dekbedovertrek drogen

Hang je bedlinnen aan de waslijn. Liefst buiten, zo breed mogelijk en binnenstebuiten. Je beddengoed ruikt naar de frisse buitenlucht en bacteriën worden op een natuurlijke manier uitgeschakeld. Hang de witte was gerust in de zon. Gekleurde of zwarte was beter niet om verkleuringen te vermijden.

Geef je toch de voorkeur aan de droogkast? Kies dan een programma met lage temperatuur. Een hoge temperatuur kan je beddengoed doen krimpen.

dekbedovertrek eerste keer wassen en buiten drogen

Strijken of plooien?

Sommige stoffen komen zo goed als kreukvrij uit de droogkast. Netjes plooien en hop! Helaas, er zijn ook andere dekbedovertrekken. Controleer in dat geval zeker het label voor het juiste strijkprogramma. Wist je dat een licht vochtige stof het beste strijkresultaat geeft?

Sleeplife® Beddengoed strijken of plooien

Ben je op zoek naar een mooi en kwalitatief dekbedovertrek? Neem een kijkje in onze webshop!