Je matras onderhouden? Draaien, keren en andere tips

De meeste mensen verschonen regelmatig hun beddengoed, maar verliezen het onderhoud van hun matras uit het oog. Nochtans is regelmatig matrasonderhoud belangrijk om van een zalige nachtrust te blijven genieten. Je matras elk seizoen draaien en keren zorgt ervoor dat je optimale ondersteuning blijft krijgen. Wat je nog kan doen om de levensduur van je matras te verlengen en hoe je jouw matras kan reinigen? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Matras onderhoud

Dé onderhoudstip: draai en keer je matras elk seizoen

Matras draaien

Voor een goed matrasonderhoud is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.

Matras keren

Het is belangrijk om tegelijk ook je matras in de breedte te keren. Zo komt de onderkant bovenaan te liggen. Dat zorgt ervoor dat je matras zijn veerkracht behoudt. Bovendien wordt het geabsorbeerde vocht aan de lucht blootgesteld, waardoor het makkelijker droogt. De ideale manier om je matras te verluchten dus.

Al blijkt het keren in de praktijk best een zware klus. Zeker als je op eigen houtje een tweepersoonsmatras wil omdraaien. Gelukkig beschikken de meeste matrassen bij Sleeplife® over handvaten of lussen.

Matras draaien en keren

Waarom moet je je matras draaien en keren?

  • verschillende matraszones worden afwisselend beslapen en belast
  • er komen belaste zones tot rust en in herstel
  • je behoudt het initieel slaap- en ligcomfort maximaal
  • het verlengt de levensduur van je matras
  • je vermijdt doorzakkingen en kuilvorming
  • je optimaliseert de vochthuishouding van je matras
  • je lichaamshygiëne wordt verhoogd

Hoe onthoud je in welke richting je je matras moet keren? 

Ben je vergeten in welke richting jij je matras dit seizoen moet draaien en keren? Er bestaan trucjes, waarbij je cijfertjes op je matras kleeft. Maar waarom zou je dat doen als er matrassen bestaan die voorzien zijn van handige labeltjes? Ergosleep®-matrassen zijn in de hoeken bijvoorbeeld uitgerust met labels in de seizoenskleuren. Zo weet je precies in welke richting jij jouw matras moet draaien als het herfst, winter, lente of zomer is. Je matras onderhouden wordt zo heel eenvoudig.

Ergosleep® matras

Je matras beschermen? Zo doe je dat!

Gebruik een matrasbeschermer

Om te voorkomen dat er vlekken van zweet, urine of bloed op je matras ontstaan, rust je je matras best uit met een matrasbeschermer. Liefst een wasbaar exemplaar. Zo kan je de beschermhoes makkelijk verwijderen en vervangen.

Dankzij een matrasbeschermer blijft je matras altijd schoon en verleng je de levensduur ervan. Ze zijn er in verschillende maten en met verschillende eigenschappen. Sommige covers, zoals de Alpura®-hoes, zijn ontworpen om huisstofmijt te bestrijden of om overmatig zweten tegen te gaan. Kies een beschermer die past bij jouw persoonlijke behoeften. En ervaar optimaal slaapcomfort.

Kies voor een topdekmatras

Met een topdekmatras (topper) verleng je de levensduur van je matras. Je lichaam oefent dan namelijk minder druk uit op je matras, waardoor hij minder snel verslijt.

Dankzij een topper lig je net dat tikkeltje zachter of steviger. Je werkt er ook de scheiding tussen 2 matrassen mee weg. Niets dan voordelen dus!

Matras ventileren en luchten

Als je je matras optimaal wil onderhouden, verlucht je best dagelijks je matras en beddengoed. Dek je bed niet meteen op ‘s morgens, maar leg het open. Je matras en beddengoed absorberen ’s nachts het vocht dat je uitzweet. Door beide voldoende te laten luchten, blijven matras en bedlinnen fris en vermijd je dat bacteriën zich nestelen in de vochtige warmte.

Zet ook je ramen open om je kamer en bed grondig te verluchting. Tocht doet vocht sneller drogen. Slecht geventileerde slaapkamers kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Je matras reinigen: tips & tricks

Matrashoes wassen

Beschermhoes vergeten? Werd je verrast met een heerlijk ontbijt op bed, maar heb je wat fruitsap gemorst? Rits de matrashoes gewoon af en steek ‘m in de wasmachine. Volg de wasinstructies die aan de binnenkant van de hoes staan. Klaar is kees!

Bij Sleeplife® zijn alle matrassen trouwens uitgerust met zo'n afritsbare hoes (met uitzondering van de Superior Pocket matras).

Bloed- en urinevlekken verwijderen

Zijn er ondanks je beschermhoes of afritsbare matrashoes vlekken op je matras gekomen? Sommige vlekken zijn best lastig te verwijderen. Gouden regel voor het verwijderen van alle vlekken: niet wrijven, maar deppen.

Gebruik ook nooit te veel water op je matras, zodat schimmel geen kans krijgt. Met onderstaande tips krijg je bloed- en urinevlekken in een mum van tijd uit je matras.

  • Urinevlekken: je verwijdert ze best met warm water en baking soda (natriumbicarbonaat). Grotere vlekken behandel je beter met azijn. Maak een katoenen doek nat met water en doe er azijn op. Deppen maar.
  • Bloedvlekken: behandel bloedvlekken zo snel mogelijk, zodat ze geen tijd krijgen om te drogen. Warm water zorgt dat het bloed sneller stolt en je de vlek moeilijk weg krijgt. Gebruik dus koud water.

Matras reinigen met een stofzuiger

Sommige specialisten raden je aan om je matras regelmatig te stofzuigen. Als je last hebt van allergieën, zoals huisstofmijtallergie, doe je er goed aan om dat advies te volgen. Met de stofzuiger verwijder je alle stof, huidschilders en beestjes.

Heb je geen allergie? Dan doe je dat beter niet. De stiksels kunnen loskomen, waardoor je matras sneller verslijt.

Vervang je matras na 10 jaar

Hoe goed je jouw matras ook onderhoudt, hij gaat natuurlijk niet eeuwig mee. De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Vanaf dan verliest hij heel wat van zijn ondersteunende eigenschappen. Het gevolg? Rug- en nekpijn. Een nieuw exemplaar is dan gegarandeerd een voelbare verbetering voor jouw nachtrust.

Bij Sleeplife® kan je kiezen uit meer dan 40 verschillende matrassen, met unieke eigenschappen en binnen elk budget. Vergelijk ze online en kom gerust langs in de winkel in jouw buurt voor vrijblijvend advies.

Deze artikels kunnen je ook interesseren: