Last van allergie? Zo kan je huisstofmijt bestrijden

Naar schatting heeft 1 Belg op 10 last van een huisstofmijtallergie. Dat betekent dat ongeveer 1 miljoen mensen kampt met hoesten, verstopte neus, astma … als gevolg van die allergie. Vooral kinderen ervaren de meeste symptomen. Huisstofmijt ontwikkelt zich namelijk rond de leeftijd van 8 jaar. Naarmate je ouder wordt, ben je er minder gevoelig voor. Wat is huisstofmijt eigenlijk, wat zijn de klachten en wat kan je ertegen doen?

huisstofmijt in bed allergisch

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes met acht poten. Met het blote oog kan je ze niet zien, maar als je ze stevig uitvergroot, schrik je toch wel even dat ze met een heel leger je huis vullen. Ze voelen zich helemaal in hun nopjes in een vochtige, warme omgeving. Zo zijn slecht verluchte en slecht schoongemaakte slaapkamers een waar pretpark voor ze.

Er zouden 1,5 miljoen van die vriendjes in je bed zitten. Vooral in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen vertoeven ze graag. Huisstofmijten zijn een onzichtbare gast in zowat elk huis. Het hele jaar door. Gelukkig bijten ze niet, maar ze voeden zich wel met menselijke en dierlijke huidschilfers, pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen.

huisstofmijt in slaapkamer bestrijden

Symptomen huisstofmijtallergie

Hoewel huisstofmijt de meest voorkomende allergieverwekker is, ben je eigenlijk niet allergisch voor het diertje zelf. Wél aan zijn uitwerpselen. Het darmkanaal maakt een bestanddeel aan dat mensen inademen en dat typische klachten veroorzaakt. Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed.

Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties ’s nachts ook het ergst. Als je niet zeker bent of je een allergie hebt, raadpleeg je best je arts. Op basis van je klachten en een bijkomend bloedonderzoek kan hij makkelijk vaststellen of je al dan niet aan een huisstofmijtallergie lijdt.

Wat te doen tegen huisstofmijt? 10 tips

Slaapkamer schoonmaken

Hoewel huisstofmijt in heel je woning aanwezig is, krioelt het er voornamelijk van in de slaapkamer. Onderzoek wees namelijk uit dat we het grootste deel van onze huidschilfers verliezen tijdens onze slaap en het uitkleden. Het is daarom belangrijk om vooral je slaapkamer goed schoon te maken. Aan de slag met die stofzuiger en stofdoek dus! Gebruik bij het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek.

huisstofmijtallergie-schoonmaken-slaapkamer

Was je beddengoed op 60° C

Was je beddengoed wekelijks op minimaal 60° C. En niet alleen je bedlinnen. Alles wat je volgens het wasvoorschrift op 60° C mag wassen, steek je best regelmatig in de wasmachine: dekbed, kussens, plaids, sierkussens, hoeslakens, dekbedovertrekken, moltons, slopen … ja, ook de knuffels van je ukkepuk. Zijn ze niet wasbaar? Dan stop je ze best 1x per week een nachtje in de diepvries. Daar vriezen ze dood. Doe er wel een plastic zak omheen, zodat de knuffel geen ijsklompje wordt.

huisstofmijt beddengoed wassen

Reinig je matras en rust je bed uit met antiallergische materialen

Doorgaans is het niet nodig om je matras met een stofzuiger schoon te maken. Integendeel, door je matras met een te hoge zuigkracht te stofzuigen, kunnen de garen van de stof en de stiksels loskomen. Stofzuigen is alleen een goed idee als je last hebt van een huisstofmijtallergie. Met de stofzuiger verwijder je heel wat stof, huidschilfers en beestjes, maar het biedt geen garantie dat je matras helemaal mijtvrij is.

In dat geval bieden de Ergosleep®-matrassen met Alpura®-hoes meer soelaas. Ergosleep® zorgt met de Alpura®-matrashoes voor een doorbraak in de slaapkamerhygiëne. Op elke vezel van de Alpura®-hoes zijn probiotica (‘goede bacteriën’) aangebracht. Zij zorgen ervoor dat alle voedsel voor de huisstofmijt geneutraliseerd wordt. Pssst... wist je dat je ook de tijk van je dekbed kan laten behandelen met probiotica? Vraag ernaar in je favoriete Sleeplife®-winkel!

Je aanpak is helemaal waterdicht als je je matras daarbovenop uitrust met een antiallergische beschermer. Zo voert de antihuisstofmijt-beschermer Protect Air een natuurlijke strijd tegen huisstofmijt. Ook de Cover-Up AMP matras- en kussenbeschermer is uiterst geschikt voor mensen met een zware huisstofmijtallergie. Bovendien is hij bijzonder handig in gebruik. De beschermer is afneembaar, met een rits op 3 zijden.

Wat de vulling van je kussen en dekbed betreft, kies je best voor synthetische materialen. Die kan je namelijk op 60° C of meer wassen, liefst 4 keer per jaar. Tegen die temperatuur maken de stofmijten geen schijn van kans meer. Dekbedden gevuld met dierenhaar, zoals kameelhaar of alpacawol, zijn geen goed idee. Ze isoleren wel goed, maar nemen ook veel vocht op. Laat dat nu net zijn waar de huisstofmijt zo verzot op is. Schud je dekbed en kussen sowieso regelmatig op.

Ventileren, ventileren, ventileren

Omdat huisstofmijten dol zijn op warme, vochtige plekjes doe je er goed aan regelmatig je slaapkamer te verluchten. Hoe vaker je dit doet, hoe droger en hoe beter om huisstofmijt te bestrijden. Gooi de ramen dus maar open en laat het zonnetje binnen. Hello sunshine!

Laat ook je bed open liggen. Zo drogen de diertjes uit en sterven ze een stille dood. Ook je matras en bedlinnen blijven op die manier fris. Als je je lakens na een nachtje zweten toedekt, blijft je bed warm en vochtig. Het nestelplekje bij uitstek voor de huisstofmijt. Houd de temperatuur onder 18° C en de luchtvochtigheid in de slaapkamer onder 60%. Plaats dus geen luchtbevochtigers en sluit de badkamerdeur altijd.

huisstofmijt slaapkamer verluchten

Enkel het hoogstnodige

Houd je slaapkamer zo leeg mogelijk. Vermijd planten, tapijten, hemelbedden, wasmanden en planken vol spullen in je slaapkamer. Ze trekken allemaal veel stof aan en dat is nu net wat je kan missen als kiespijn. Ook gordijnen laat je beter achterwege. Liever niet? Was ze dan minstens één keer per jaar. Als je de ruimte hebt, plaats je ook best je kleerkast in een afzonderlijke ruimte. Berg je kleding in elk geval op in gesloten kasten.

Geen huisdieren in de slaapkamer

Het klinkt hard, maar ban huisdieren uit de slaapkamer. Hoe gezellig en knus het ook is om in slaap te vallen met je huisdieren aan het voeteinde, ze laten veel haren en huidschilfers achter. Een echte lekkernij voor de huisstofmijt.

huisdieren huisstofmijt slaapkamer

Kleed je om in de badkamer

Wanneer je je aan- en uitkleedt, verlies je ontzettend veel huidschilfers. Als je dat in je slaapkamer doet, schotel je de huisstofmijt meteen een feestmaal voor. Kleed je daarom om in een andere ruimte. Het liefste van al in de badkamer.

Vervang oude materialen door nieuwe

Oudere materialen met een groot oppervlak zijn de favoriete schuilplekjes van de huisstofmijt. Een matras die ouder is dan 10 jaar bijvoorbeeld. Of oude, stoffige gordijnen, tapijten of tapijtvloerbekleding. Vervang ze door nieuwe, frisse exemplaren en wissel de tapijtvloer in voor een harde, afwasbare vloerbekleding.

Spray tegen huisstofmijt

Er zijn heel wat sprays tegen huisstofmijt op de markt. De ene is al succesvoller dan de andere. Bij Sleeplife® vind je een kwalitatieve, natuurlijke antiallergische spray tegen huisstofmijt. Door de spray regelmatig te vernevelen op je matras en bedtextiel, voeg je probiotica (goede bacteriën) toe aan het oppervlak. Dat zorgt ervoor dat huisstofmijt geen kans krijgt om zich te verspreiden.

Zo bestrijd je huisstofmijtallergie op een natuurlijke manier. Interesse in deze spray? Vraag ernaar in je dichtstbijzijnde Sleeplife®-winkel.

spray tegen huisstofmijt

Laat je kleding buiten drogen

De kans is wellicht klein dat je je natte kleding in je slaapkamer droogt. Maar wedden dat je de was wel vaak binnen droogt? Dat doe je beter niet. Door de was binnen te drogen, verhoog je de luchtvochtigheid in de kamer. Goed nieuws voor de huisstofmijt, die er instant vrolijk van wordt. Hang je was liever buiten aan de waslijn of steek ze in de droogtrommel met een afvoer naar buiten.

beddengoed buiten drogen huisstofmijt

Zoek je een antiallergische matras, beschermhoes, dekbed of hoofdkussen?