Waarom je van hooikoorts zo vermoeid bent en toch slecht slaapt
Wat is hooikoorts en wat zijn de symptomen?
Hooikoorts (of allergische rhinitis) is een reactie van je lichaam op stuifmeel dat loskomt van sommige grassen, planten en bomen die in bloei staan. Dat stuifmeel noemen we ook wel pollen. Vooral de lente – wanneer het mooi en droog weer is – is gekend als dé pollenperiode. Dan zweven de pollen rond in de lucht en zowel jij als ik ademen die in. Maar niet bij iedereen lokken graspollen een allergische reactie uit. Als je lijdt aan hooikoorts, beschouwt je lichaam het stuifmeel als een schadelijke stof en zal het zich ertegen verzetten. Aan deze hooikoortsklachten kan je hooikoorts herkennen:
- niezen, jeukende neus
- loopneus of verstopte neus
- branderige, jeukende, tranende ogen
- keelpijn, droge of branderige keel met hoest
- kriebelhoest
- hoofdpijn
- vermoeidheid
Waarom je zo moe bent als je hooikoorts hebt?
Een van de vervelendste klachten bij hooikoorts is dat je de hele dag door vermoeid bent. Het lijkt wel of alles zo traag gaat en dat elke beweging ontzettend zwaar weegt. Vanwaar komt dat vermoeide gevoel eigenlijk? Is het een symptoom of is het te wijten aan slaaptekort door die verdomde loopneus, niesbuien en tranende ogen? Beide. Van een verstoorde nachtrust ben je sowieso moe. Maar ook je immuunsysteem, dat je beschermt tegen virussen en bacteriën, veroorzaakt vermoeidheid. Als je last hebt van hooikoorts is je lichaam namelijk continu aan het vechten tegen iets dat je inhaleert. En dat vergt heel veel energie. Best uitputtend dus. Zeker als je overdag moet werken of naar school moet. Zo wordt er tijdens de eindexamens in juni van je verwacht dat je goed studeert. Maar met een inhalatieallergie als hooikoorts ben je veel minder alert, precies omdat je je zo moe voelt. Je wordt dus getest terwijl je niet opperbest bent. Laten we eerlijk zijn, dat is toch niet echt fair?
Slecht slapen door hooikoorts
Dat je overdag last hebt van een pollenallergie is één ding, maar als je nachtrust verstoord wordt, is de lijdensweg wel heel erg lang. Als je voortdurend moet niezen, een droge hoest of verstopte neus hebt of als je ogen te veel branden, is het niet makkelijk om in slaap te komen. Gelukkig kampt niet iedereen met slaapproblemen door hooikoorts in de slaapkamer. Jij wel? Probeer je slaapkamer hooikoorts-vrij te maken. Heb je een lichte vorm van de allergie, dan is de kans groot dat je straks weer geniet van een zalige nachtrust. Als je daarentegen een erge vorm van rhinitis hebt, kan het zijn dat je niet veel verbetering merkt. Maar het kan in elk geval geen kwaad om de pollen uit je slaapkamer te bannen.
Tips om beter te slapen met hooikoorts
We hadden graag verteld dat er een wondermiddel tegen hooikoorts bestaat. Helaas kan je er eigenlijk niet zoveel tegen doen. Gelukkig zijn er een aantal kleine oplapmiddeltjes waardoor je die helse lentemaanden wel overleeft.
1. Laat je was binnen drogen
Tijdens het pollenseizoen hang je je was best niet buiten om te drogen. Vooral je beddengoed niet. Zo hebben de pollen geen schijn van kans om zich erin te nestelen en jou wakker te houden.
2. Was je haar voor het slapengaan
Borstel en was je haar grondig voor je naar bed gaat. Zo neem je het stuifmeel niet mee tussen de lakens. Ook je huisdieren komen in contact met pollen. Was en borstel hun vacht ook geregeld.
3. Kleed je uit buiten je slaapkamer
Graspollen kleven ook aan je kleding. Als je wil voorkomen dat ze rondzweven in je slaapkamer, doe je je kleren best in de was. Of kleed je in elk geval niet om in je slaapkamer.
4. Ontdoe je slaapkamer van stof
Houd je slaapkamer stuifmeelvrij door regelmatig te stofzuigen en met een doekje het stof af te nemen. Zo voorkom je dat de pollen samen met het stof neerdwarrelen en blijven liggen.
5. Slaap met de ramen dicht
Verlucht je slaapkamer alleen ’s morgens. Dan zweven er het minste pollen in de lucht. ’s Nachts is de pollendichtheid ook lager, maar je neemt beter het zekere voor het onzekere.
6. Antipollen-horren
Ook vliegenramen voor open ramen en deuren houden het stuifmeel voor een gedeelte tegen. Maar wist je dat er ook speciale horren bestaan die pollen tegenhouden?
7. Hooikoortstabletten en neusspray
Er bestaan ook hooikoortstabletten, maar die kunnen je nog slaperiger maken. Je kan wel al zo vroeg mogelijk - nog voor het hooikoortsseizoen - beginnen met neusspray. Zo ben je de pollen een stapje voor.
Hoewel je hooikoorts dus niet goed kan behandelen, is het altijd verstandig om je arts te raadplegen. Alle beetjes helpen, nietwaar?