8 tips tegen slapeloosheid

Lig je wakker omdat je de slaap niet kan vatten? Slik je slaappillen omdat je anders niet goed doorslaapt? Of sta je op met het gevoel dat je slecht geslapen hebt? Een druk leven, veel werk en stress zijn niet bevorderend voor je nachtrust. Vaak lig je ook nog eens uren te piekeren. Vast herkenbaar voor je, maar dat betekent nog niet meteen dat je oververmoeid bent. 

Zolang de slaapproblemen niet blijven duren en het dus bij een kortdurend slaaptekort blijft, is er niets aan de hand. Toch is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Want voor het je het weet, lijd je aan insomnia. Deze 8 tips om beter te slapen, helpen je tegen slapeloosheid en verhogen je slaapkwaliteit. 

slaaptips om beter te slapen

Ontspan voor je gaat slapen

Lig je nog te tobben over je werk als je in bed ligt? Of lijst je voortdurend op wat je morgen nog allemaal moet doen? Logisch dat je moeilijk in slaap valt. Als je makkelijk wil inslapen, moet je enkele uren voordat je naar bed gaat volledig ontspannen. Een warm bad, een goed boek, je favoriete nummer … helpen om de stress van je af te schudden. Zo ben je perfect voorbereid op je slaap. Voor je het weet, ben je ingedommeld. 

ontspan voor je slapen gaat

Denk aan je REM-slaap

Ook cafeïne kan de oorzaak zijn van slecht slapen. Cafeïne houdt je alert. Zelfs als je enkele uren voor het slapengaan nog een kopje koffie drinkt, zit de cafeïne nog in je lichaam. Net als alcohol verstoort cafeïne je REM-slaap. Je raakt niet in een diepe slaap en zal bijgevolg slecht doorslapen. Nog snel een slaapmutsje om beter te slapen? Toch maar beter niet. Drink liever een tas warme mmm-elk. O ja, om precies dezelfde reden als waarom je alcohol en cafeïne best links laat liggen, steek je best ook geen sigaret op voor je naar bed gaat. 

Neem je werk niet mee naar bed

Nog snel even je e-mails checken of piekeren over werkgerelateerde zaken doe je beter niet. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zo maak je het jezelf moeilijk om te kunnen slapen. Wie in bed nog met het werk bezig is, raakt overspannen. Die stress kan leiden tot een burnout. Probeer je werk opzij te schuiven. Breng in plaats daarvan tijd door met je kinderen of partner. Ben je een echte workaholic? Denk dan aan wat je nog allemaal wil bereiken. Je wordt gegarandeerd glimlachend wakker. 

Doe het blauwe licht uit voor je naar bed gaat

Kijk jij ook nog altijd eens naar je sociale media op je smartphone of tablet voor je gaat slapen? Mobiele toestellen produceren ‘blauw licht’ en hebben een negatieve invloed op het hormoon melatonine. Ze wekken de indruk dat er nog licht is, waardoor je ogen minder snel vermoeid worden. Je blijft langer wakker en je biologische klok en slaapritme worden overhoop gehaald. Slapeloosheid steekt de kop op en de dag nadien zul je meer last hebben van moeheid. Laat zulke toestellen dus beter in de woonkamer achter. 

Beweeg 's avonds

Ook sporten is een goede slaaptip. Te weinig beweging kan namelijk slaapproblemen veroorzaken. Als je gaat joggen, loop je letterlijk de zorgen van overdag van je af. Bovendien vermindert een goede conditie stress en slaap je beter. Fysieke inspanningen bevorderen dus je slaap, behalve als je ze vlak voor het slapengaan doet. Je hartslag kan dan nog te hoog zijn, waardoor je gaat zweten en onrustig bent.  

bewegen beter slapen

Zorg voor een aangename temperatuur

Een te warme of te koude slaapkamer, kan je nachtrust grondig verstoren. Je slaapt moeilijker in, slaapt onrustiger en wordt sneller wakker. Over het algemeen slaap je best in een kamer waar het tussen de 16 en 22°C is. Al is dat natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon.

Heb je de temperatuur in je slaapkamer niet in de hand? Aan de temperatuur in je béd kan je wel wat doen. Synthetische materialen ventileren doorgaans niet zo goed, waardoor je het in de zomer vaak te warm hebt. Of – erger nog – kletsnat wakker wordt. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen, zoals een katoenen overtrek (-satijn of -flanel) en een donzen dekbed. De vezels ademen, waardoor ze warmte opnemen en weer afgeven. Tegelijk hebben ze een isolerende werking. Daardoor krijg je het nooit te warm of te koud. Dat in combinatie met een ventilerende pocketveren- of latexmatras én een katoenen pyjama zorgt voor een ideale temperatuur de hele nacht door. Zowel in de zomer als in de winter.  

Eet gezond

Hou je van stevige kost? Smakelijk! Alleen eet je die zware maaltijd best niet minder dan twee uur voor het slapengaan. Hoewel je van vetten en suikers wel slaperig wordt, verstoren ze je slaap. Dat komt doordat je lichaam veel energie nodig heeft om ze te verteren. Heb je nog een hongertje ’s avonds? Ga voor een lichte maaltijd.

Slaap in een bed dat bij je lichaam past

In bed recupereert je lichaam optimaal van de inspanningen overdag. Tenminste, als je bed afgestemd is op je lichaam en slaapbehoeften. Laat daarom je SLAAP-DNA® meten in de winkel. Zo weet je precies waar je lichaam de meeste ondersteuning nodig heeft. En kan je – samen met de slaapadviseur – gericht op zoek gaan naar een bed waarin jij je goed voelt. Als je de nacht doorbrengt in een bed dat ergonomisch samengesteld is, verkleint de kans op slaapproblemen en word je uitgerust wakker. Zonder rug- of nekpijn, hoofdpijn of schouderpijn. Good morning sunshine!

Dat geldt ook voor je partner trouwens. Het is niet omdat jij een stevige matras verkiest, dat je wederhelft die ook comfortabel vindt. Door een te harde matras kan je trouwens gaan snurken, waardoor jouw nachtrust ook verstoord wordt. Kies daarom elk jullie eigen matras en dekbed, bedbodem. Zo genieten jullie beiden evenveel van jullie slaap. 

ergosleep® cocoon

Wil jij een bed op maat van je lichaam? 

Kom gerust langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Of maak een afspraak. Daar meten we gratis je SLAAP-DNA® en gaan we samen op zoek naar een bed dat bij je lichaam past. 

Meer tips om beter te slapen en gezonder te leven?