Slecht slapen tijdens examens? 3 slaaptips voor studenten

Extra tijd om te studeren of uitrusten? Laat een student in de examenperiode kiezen en hij gaat voor het eerste, terwijl hij beknibbelt op het laatste. Wist je dat bijna de helft van alle studenten te kampen heeft met slaapproblemen en vermoeidheid? Ben jij één van de vele studenten die slecht slapen tijdens examens? Ontdek onze slaaptips!

slaaptips voor studenten die slecht slapen

Oorzaken van slaapproblemen bij studenten

De meest voorkomende oorzaken waardoor studenten slecht slapen, hebben te maken met stress, overspannenheid, stemmingsproblemen, piekeren, een lichamelijke aandoening of een algeheel verstoord leefritme. Maar ook een slechte matras, bed, lattenbodem, dekbed of hoofdkussen werken slaaptekort in de hand.

Nochtans is een goede nachtrust erg belangrijk als je betere punten wil halen. Meer zelfs, wetenschappelijk onderzoek bewijst dat wie een gemiddelde nachtrust van 6 uur kan optrekken naar een gemiddelde van 7 uur, daarvoor wordt beloond met gemiddeld 1,7 punten meer voor elk examen. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je tijdens je slaap nieuwe kennis opslaat en in verband brengt met bestaande kennis. Dat heb je te danken aan de REM-slaap. Dat is het type slaap dat zich concentreert in de tweede helft van je slaapperiode. Daarom zou minstens zeven uur slaap essentieel zijn voor studenten. Denk nu niet meteen dat slapen sowieso garant staat voor slagen. Want met slapen alleen zal je het niet redden. Naast een voldoende lange nachtrust moet er natuurlijk ook wel goed gestudeerd worden ;-).

Als student heb je er dus alle baat bij om slaapproblemen te vermijden. Wij geven je graag de ultieme tips om beter te slapen.

Slaaptips voor studenten

Investeer in een goed studentenbed en een degelijke matras

Een bureau en een bed. Veel meer heb je in een studentenkamer in principe niet nodig. Maar je brengt er wel het grootste deel van je tijd door. Waar je best werk maakt van een ergonomische bureaustoel en schrijftafel, investeer je dus ook beter in een goed studentenbed: een comfortabel kussen en een matras die prettig ligt, afgestemd op jouw slaapbehoeften. Want geef toe, als student breng je heel wat tijd door in bed. Is het niet om te slapen, dan wel om te studeren, muziek te luisteren, series te bekijken ... Een kwalitatief slaapsysteem is dus essentieel.

Denk ook aan een geschikte matrasdrager: een lattenbodem of boxspring. Samen met een goede matras vormt die namelijk de basis voor een juiste lichaamsondersteuning. De goedkoopste matras kopen is daarom niet altijd het beste idee. Die geeft niet altijd de nodige ondersteuning, waardoor je als student snel te kampen krijgt met slaapproblemen. Ga voor een matras met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een matras op maat van de student. Ben je afgestudeerd? Dan kan je je eenpersoonsbed of twijfelaar later nog uitbreiden naar een tweepersoonsbed.

Laat schoolwerk los

Nog een handige slaaptip voor studenten die niet kunnen slapen: stop tijdig met blokken. Liefst enkele uren voor je naar bed gaat. En probeer de leerstof uit je gedachten te zetten. Anders wordt inslapen een moeilijke opdracht en kan je te maken krijgen met overmoeidheid. 

Ontspannen is de boodschap. Schakel de computer, smartphone en televisie uit. Lees in plaats daarvan een goed boek of beluister je favoriete muziek. Kan je je schoolwerk toch niet loslaten? Denk dan aan wat je nog allemaal wil bereiken in je toekomstige carrière. Je wordt gegarandeerd met een heldere geest wakker. 

Take a powernap

Heb je overdag vaak de neiging in te dommelen? Omdat je toch te lang hebt gestudeerd? Of omdat je een stapje hebt gezet? Dan is er gelukkig nog de powernap. Zo'n dutje van een twintigtal minuutjes is goed voor het humeur en de alertheid. Die periode is namelijk lang genoeg om van de voordelen te genieten, maar kort genoeg om traagheid en verwarring na het slapen te voorkomen.

Het spreekt voor zich dat je zo'n wonderslaapje best overdag thuis, op je kot of in je studentenkamer houdt. Of was je van plan om morgen even in de les te dutten? ;-)

Op zoek naar een goed studentenbed voor op kot? Kom gerust langs. We geven je zoon of dochter graag slaapadvies op maat van zijn of haar leven.