"In een persoonlijk bed slaap je voelbaar beter"

Sleeplife Week van de Slaap interview Wim Herman

Moeilijk kunnen inslapen, wakker worden ’s nachts, nek- of rugpijn ... Vroeger had je er nooit last van, maar plots steken die problemen de kop op. Herkenbaar? Wees gerust, je bent zeker niet de enige: zo’n 30% van de Belgische bevolking heeft ermee te kampen.

Veel van die klachten ontstaan omdat ons bed niet is afgestemd op ons lichaam, weet Wim Herman, slaapexpert én managing director van Sleeplife®. Tijd voor een diepgaand interview!

Hoe komt het dat zoveel mensen slaapproblemen ervaren?

We zijn allemaal uniek. Iedereen heeft een verschillende lichaamsbouw en andere slaapvoorkeuren. Als je bed daar niet op afgestemd is, krijg je vroeg of laat met slaapstoornissen te kampen. Stel je dus even de vraag: zijn mijn matras, bedbodem, hoofdkussen … wel aangepast aan mijn behoeften?

“Het draait allemaal rond ergonomie: jouw slaapsysteem moet je lichaam op een natuurlijke manier ondersteunen. Precies waar dat nodig is. Vooral ter hoogte van de schouders (waar we breder zijn) en ter hoogte van het bekken (waar we zwaarder zijn), moet je bed zich aanpassen aan je lichaamsvormen. Zowel je bedbodem als je matras moeten de drukverschillen tussen die lichaamsdelen perfect opvangen. Alleen zo ervaar je optimaal slaapcomfort en recupereer je écht.”

Klopt het dat goed slapen ook een impact op je gezondheid heeft?

Gezond slapen betekent gezond leven. Hoe ouder je wordt, hoe meer hersteltijd je lichaam ‘s nachts nodig heeft om de volgende dag weer fris en monter op te staan. Maar ook een slecht slaapsysteem vertraagt de recuperatietijd. Met slaaptekort en een verzwakking van het immuunsysteem tot gevolg. Op lange termijn kan dat leiden tot rug- en nekklachten, hoe jong of oud je ook bent. Daarom hechten we als slaapadviseur zoveel belang aan ergonomisch slapen.”

Wat is de rol van een slaapadviseur?

“In de eerste plaats luisteren naar jouw verhaal en gerichte vragen stellen. Zo krijgen we meteen al een idee van waar we rekening mee moeten houden. De Sleeplife®-experts kunnen bovendien teren op 35 jaar ervaring en een uitgebreide waaier aan slaapoplossingen. Wij zijn 100% Belgisch en zijn, naast ons eigen gamma, ook exclusieve verdeler van Ergosleep®, dat lattenbodems, boxsprings en matrassen ontwikkelde die op jouw SLAAP-DNA® worden afgestemd.”

SLAAP-DNA®, wat betekent dat precies?

“Je SLAAP-DNA® is het resultaat van een Digitale Nachtrust Analyse in de Ergosleep® Cocoon. Het vormt de basis van het slaapsysteem dat wordt ingebracht in je lattenbodem of boxspring. Aan de hand van je SLAAP-DNA® weten we ook welke tegendruk je matras nodig heeft en of je extra ondersteuning in de lendenzone nodig hebt. Zo bekom je een op en top ergonomisch bed, helemaal op maat van jouw lichaam. Het verzekert je van een perfecte nachtrust en een optimale recuperatie van je lichaam en ruggengraat in het bijzonder. Als je lichaamsbouw in de loop der jaren zou veranderen – je vermagert of je komt wat aan - kan je je slaapsysteem ook makkelijk weer bijstellen.”

Als iedereen uniek is, hoe kunnen koppels dan samen goed slapen?

“Hoewel koppels vaak perfect bij elkaar passen, hebben ze doorgaans een heel verschillende lichaamsbouw en andere slaapvoorkeuren. Zo slaapt de een beter op een harde matras en verkiest de ander een zacht exemplaar. Dat kan perfect. Beide partners kunnen gewoon elk hun eigen eenpersoonsmatras kiezen of gaan voor één tweepersoonsmatras met twee verschillende hardheden. Ook wat dekbedden betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. Dankzij onze ‘Loopies’ kan ieder zijn eigen dekbed kiezen om deze vervolgens aan elkaar te koppelen. Ook als jij een ijsbeer bent en je partner een kacheltje, geniet je zo allebei optimaal van jullie nachtrust.

Tot slot: er is heel wat te doen rond het juiste slaapklimaat. Hoe zorg je daar voor?

“Het is heel belangrijk dat je ’s nachts de juiste temperatuur voor je lichaam creëert: niet te warm, niet te koud. De meeste mensen maken de fout om het hele jaar lang onder hetzelfde dekbed te liggen. Men vergeet ook vaak hoe belangrijk een temperatuurregulerende beschermer is.”

“Sta ook eens stil bij je bedtextiel. Flanel is erg populair, omdat deze stof snel lekker warm aanvoelt. Ben jij echter iemand die het snel té warm heeft? Ga dan eerder voor katoensatijn. Bij Sleeplife® kan je grasduinen in de grootste collectie bedtextiel van België. Er is dus voor elk wat wils.”

Sleeplife® intervieuw persoonlijk bed

Wil jij ook voelbaar beter slapen?

Zet de eerste stap, kom langs bij de Sleeplife®-winkel in jouw buurt. Onze slaapadviseurs staan klaar om je uitgebreid bij te staan.