Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Wanneer heb jij voor het laatst je bed verschoond? En hoe vaak doe je dat? Je mag dan wel graag alles op orde hebben in het huishouden, de meeste mensen verschonen hun beddengoed maar tweewekelijks. En dat terwijl je dat best wekelijks doet. Waarom dat in godsnaam nodig is? Voor de hygiëne en je gezondheid, natuurlijk.

hoe vaak lakens verversen

Je bed is een broeihaard van bacteriën

Meer dan één derde van ons leven brengen we door in ons bed om te slapen. Wetende dat we ’s nachts tot 1,5 liter zweet verliezen – en dan hebben we het nog niet over die dode huidcellen en zo – groeit deze plek algauw uit tot een broeihaard van bacteriën en andere viezigheid. 

Huisstofmijt

Met die viezigheid bedoelen we in de eerste plaats huisstofmijt. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes met acht poten. Je kan ze niet waarnemen met het blote oog, maar onder een microscoop zien ze er best griezelig uit. Ze nestelen zich in tapijten, zetels, hoofdkussens, gordijnen … maar hoofdzakelijk in je beddengoed. Wees gerust, ze bijten niet. Maar ze voeden zich wel met menselijke en dierlijke huidschilfers, pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen. Wist je trouwens dat we dagelijks zo’n 1,5 gram huidschilfers verliezen?

Bacteriën en schimmels

bacteriën bed verversen

Per jaar produceert de gemiddelde mens zo’n 80 liter zweet in bed. Wanneer het warm en vochtig is, vloeien er uit dat zweet schimmels voort. Die schimmels en bacteriën zijn niet alleen afkomstig van je zweet, maar ook van huidcellen, vaginale en anale uitscheiding, make-upresten en andere cosmetische restjes zoals bodylotion. Die kunnen zelfs allergische huidreacties uitlokken. Echt oppassen, wordt het als je ziek bent. Zelfs de kleinste infectie kan je bed al besmetten. Heb je bijvoorbeeld een oor- of keelontsteking? Kijk uit, die bacteriën zijn erg besmettelijk.

Huisdier

Word je ook zo rustig van de warmte en ademhaling van je huisdier in bed? We begrijpen je echt wel, maar huisdieren zijn huisdieren. Ze horen niet in bed. Ze hebben een eigen plekje op de vloer of in een mand nodig om te slapen. Als ze in bed liggen, stijgt meteen het risico op wormen en vlooien. En bovendien vormen ze een verzamelplek voor allerlei ziektes.

Andere beestjes

Word je graag verrast met ontbijt op bed of knabbel je graag eens een chipje terwijl je tv-kijkt? De etensrestjes zijn een lekkernij voor kleine ettertjes, zoals mieren, bedwantsen of luizen.

Wekelijks je beddengoed verschonen

wekelijks bed verschonen
Redenen genoeg dus om je donsdeken regelmatig te voorzien van een vers dekbedovertrek. De meeste mensen wassen hun lakens in de zomer vaker dan in de winter. Logisch, omdat je dan doorgaans meer zweet door de hogere temperaturen ’s nachts. In de winter beperkt het verschonen zich tot één keer in twee weken. Of erger, één keer in de maand! Niet goed voor de hygiëne, laat staan voor je gezondheid. Zeker voor mensen die aan astma of aan een allergie lijden. Maar zelfs als je geen allergie hebt, kunnen vuile lakens ertoe leiden dat je vaker niest of snift. Wil je een gezond slaapklimaat creëren, dan verschoon je je bed best één keer per week.

Heb je veel last van huisstofmijtallergie of krijg je die vervelende geur niet uit je dekbed? Laat de tijk van je dekbed behandelen met gezonde bacteriën of probiotica. Zo bestrijd je de huisstofmijt en geurtjes op een natuurlijke, duurzame manier.

Je lakens wassen. Hoe doe je dat?

Je lakens ververs is natuurlijk wel een vermoeiende klus. Het begint al bij de wasmachine. Probeer niet alles in één keer in je wasmachine te proppen. Je beddengoed heeft ruimte nodig. Dus, als je een kleine trommel hebt, was je ze best apart. Voor wat de betreft de temperatuur was je je bedlinnen best op minstens 60°C. Tenminste, als de wasvoorschriften dat toelaten. Kijk altijd goed op het etiket binnenin, want niet elk materiaal mag je zo heet wassen. In elk geval geldt: hoe heter je je beddengoed wast, hoe beter je de bacteriën en beestjes doodt die allergische reacties uitlokken.

Rust je matras uit met een beschermhoes of matrasbeschermer

beschermhoes lakens verversen
Als je je bed verschoont, doe je dat maar beter grondig. Denk er bijvoorbeeld aan om een matrasbeschermer over je matras te doen. Die voorkomt dat er zich zweetvlekken en –schimmels vormen op je matras. Was je beschermer ook regelmatig volgens de wasinstructies.

Bij Sleeplife® beschikken we over de grootste bedlinnencollectie in heel België. Je vindt werkelijk alles. Dekbedovertrekken in maar liefst vier breedtematen. Kussenslopen met buitengewone afmetingen. En hoeslakens voor gewone, extra dikke én topdekmatrassen. Zelfs maatwerk is mogelijk. Samen vinden we gegarandeerd bedtextiel dat bij jou en je bed past. We maken je graag wegwijs in ons ruime aanbod toonaangevende merken.

Ben je op zoek naar nieuw beddengoed? Kom langs of maak je afspraak.