Je slaapkamer inrichten volgens de regels van de feng shui

Het is de ruimte waar je heel wat tijd doorbrengt, de dag afsluit en de volgende opnieuw begint: je slaapkamer. Hoe die er precies moet uitzien, is voor iedereen anders, maar één ding staat vast: het moet een oase van rust voor je zijn. Je moet je er goed voelen, er kunnen ontspannen en er natuurlijk elke nacht op rij heerlijk slapen. Dat begint uiteraard met een zalig bed, maar ook over de inrichting en de sfeer heb je ongetwijfeld nagedacht. Voel je desondanks alles toch nog ‘negative vibes’ in je slaapkamer of lukt het maar niet om goed te slapen? Overweeg dan eens om je slaapkamer feng shui te maken en ga harmonieuze nachten tegemoet.

Feng shui… eh, wat?

Je hebt er waarschijnlijk ooit al eens over gehoord of over gelezen: feng shui. De eeuwenoude filosofie met Chinese roots die letterlijk vertaald wordt als ‘wind en water’. Samengevat leert deze denkwijze dat je omgeving invloed kan hebben op je geluk. Met andere woorden: de vormgeving of inrichting van een ruimte heeft een effect op je welzijn. Het doel is om je omgeving zo aan te passen dat energie optimaal kan stromen, waardoor er volledige harmonie ontstaat. Klinkt goed voor in je slaapkamer? Dat vinden wij ook. Daarom deze tips om jouw slaapkamer helemaal feng shui te maken.

Feng Shui slaapkamer

Feng shui slaapkamer: tips voor meer balans

Positioneer je bed juist

De eerste en cruciale stap in het bekomen van een harmonieuze slaapkamer. Plaats je bed zodanig dat je vanonder je lakens de deur kan zien. Idealiter staat je bed schuin tegenover de deuropening. Doordat je de toegang naar je slaapkamer in de gaten kan houden, voel je je automatischer veiliger en kan je je beter ontspannen. Is dat niet haalbaar? Hang dan een spiegel op om je deur in het vizier te hebben, maar let op dat je bed zelf niet weerkaatst in de spiegel. Zet je deur trouwens altijd open of op een kiertje om energie binnen te laten in de kamer. Grenst je slaapkamer aan de badkamer? Dan dien je de badkamerdeur te sluiten om negatieve energie op afstand te houden.

Zorg daarnaast dat je langs beide kanten in bed kunt stappen (ook als je alleen slaapt) en dat enkel het hoofdeinde tegen een muur staat (liefst in het midden en naar het noorden gericht). Ook dat zorgt voor meer balans. Volgens de feng shui mag je bed nooit onder een raam of tussen het raam en de deur staan. Laat je slaapkamerindeling dat niet toe? Hang dan zeker gordijnen op.

Positie bed feng shui

Denk goed na over je meubels

Probeer allereerst het aantal meubels in je slaapkamer te beperken en plaats ze niet te dicht bij je bed. Ben je nog maar net verhuisd naar een gloednieuw stekje? Ontdoe je dan van je oude meubilair en ga voor een nieuw interieur dat helemaal bij je nieuwe slaapkamer past. Creëer vervolgens zo veel mogelijk symmetrie door aan beide kanten een nachttafel te plaatsen, twee identieke nachtlampjes te zetten, twee hoofdkussens in bed te leggen enzovoort. Zeker als je met z’n tweeën slaapt, moet je zorgen dat je alles dubbel hebt. Zo bewaar je optimaal evenwicht en harmonie voor jezelf en eventueel je partner.

Een boekenkast of bureau in de ruimte zetten, is een echte no-go, omdat die snel rommelig ogen en je doen denken aan het werk. Ook het hangen van legplanken of kastjes boven je bed doe je beter niet, want die belemmeren de energiestroom en verstoren zo je nachtrust. Wil je graag nog meer interieurinspiratie? Lees dan onze blog met tips voor een gezellige slaapkamer.

Feng shui meubels

Kies de goeie kleuren en materialen

Wat de kleurenkeuze in je slaapkamer betreft, ga je beter voor rustgevende en sobere tinten. Hou je muren bijvoorbeeld gewoon effen wit en breng kleur aan met je beddengoed en gordijnen. Lichtgeel, lichtroze, mintgroen of helderblauw zijn ideale opties om een rustige nacht tegemoet te gaan. Via levendige kleuren zoals rood en paars wakker je passie aan. Materialen die passen in jouw feng shui slaapkamer zijn hout, katoen, fluweel, linnen en andere natuurlijke stoffen. Wist je dat Sleeplife® het grootste aanbod bedtextiel heeft in België? Ons assortiment bestaat uit dekbedovertrekken in alle soorten kleuren en materialen. Neem snel een kijkje en vind jouw ideale feng shui dekbedovertrek.

Feng shui kleuren beddengoed

Ga voor feng shui proof decoratie

Leuke decoratie mag zeker, zolang het maar je slaap niet verstoort! Prima keuzes zijn: kaarsen, verse bloemen, een foto van jezelf met je partner of een andere leuke afbeelding waar je blij van wordt. Let bij het kiezen van decoratiespullen op dat je altijd ronde vormen kiest voor bijvoorbeeld een vaas of potje. Gestroomlijnde objecten zorgen namelijk voor een betere energiedoorstroming. Ook bij Sleeplife® hebben we heel wat leuke accessoires.

Feng shui decoratie

Hou het netjes

Het is vrij voor de hand liggend dat rommel en slordigheid niet bijdragen tot evenwichtigheid en balans. Laat dus niets rondslingeren en maak je bed altijd op, laat licht binnenstromen en verlucht je kamer. Als het kan, is een aparte dressing de ideale manier om (on)gedragen kledij uit je slaapkamer te bannen. Binnen de feng shui zijn gedragen kledingstukken echt uit den boze, omdat die de buitenwereld met zich zouden meedragen. Orde en netheid is dus een absolute must in je slaapkamer.

Feng shui bed opmaken

Succes zit hem in de details

Met bovenstaande tips ben je al aardig op weg, maar hou ook zeker nog rekening met deze details:

  • Zorg ervoor dat je de lichten kan dimmen in de kamer.
  • Brand geurkaarsen met sandelhout of lavendel, die brengen rust en harmonie en vergemakkelijken het inslapen.
  • Ban blauw licht en andere elektrische toestellen uit je slaapkamer (bv.: televisie en smartphone).
  • Onthou dat je slaapkamer dient om in te slapen. Verwijder dus alles wat met sport of werk te maken heeft.

Klaar om je slaapkamer een feng shui make-over te geven? Veel plezier met (her)inrichten en we wensen je alvast heerlijke, harmonieuze nachten toe.