5 slaaptips voor onderweg

Slaaptips voor onderweg

Vertrek je binnenkort op vakantie naar een bestemming waar je al zo lang naar uitkijkt? Leuk! Maar word je van het reizen zelf minder enthousiast? Een lange vlucht, autorit of treinreis is allesbehalve comfortabel. Zeker als je de slaap maar niet kan vatten. Voor sommigen gaat het vanzelf, maar het is niet voor iedereen zo simpel.

Doe jij ook geen oog dicht onderweg naar je vakantiebestemming? Niet getreurd, we geven je tips om onderweg toch wat slaap te krijgen. Zo kom je fris en fruitig aan op je droombestemming en begin je meteen vol energie aan je vakantie!

Maak het jezelf gemakkelijk

Misschien vrij vanzelfsprekend, maar uiterst belangrijk: zorg voor comfort. Laat daarom allereerst je stijlvolle outfit achterwege en ga voor gemakkelijke kledij. Een strakke broek of jurkje zal je na verloop van tijd op de zenuwen werken. In losse kleding zit je veel comfortabeler en kan je je bovendien makkelijker in een slaaphouding wringen, bijvoorbeeld op het vliegtuig. Draag ook verschillende laagjes kledij. Zo kan je je aanpassen aan de temperatuur en krijg je het niet te warm of te koud tijdens de reis. Het wordt misschien niet je mooiste outfit, maar serieus: who cares wat je draagt in de luchthaven, het station of het tankstation?

Of je nu op vakantie vertrekt met het vliegtuig, de trein, de bus of met de auto, een gemakkelijke houding vinden om te slapen is niet evident. Je weet namelijk vaak geen blijf met je benen en ook de ruimte naast en achter je is beperkt, waardoor je zittend moet slapen. Niet bepaald ideaal. Probeer daarom – als het kan – je stoel achterover te plaatsen en maak gebruik van armleuningen als je die hebt. Let ook op de positie van je benen. Blijf niet te lang met gekruiste benen zitten, want dat is nefast voor je bloedsomloop. Daardoor zou je kunnen wakker worden met slapende ledematen, auwtch!

Extra tips voor wie met het vliegtuig reist:     

  • Kun je je zitplaats zelf kiezen? Probeer dan een plaatsje aan het raam te bemachtigen. Je kunt je hoofd dan opzij laten rusten, wat doorgaans een makkelijkere houding is om te slapen. Ook de plaatsen vlakbij de nooduitgangen zijn een slimme zet, want daar is meer beenruimte. De plekjes dichtbij het toilet of de ruimte voor het cabinepersoneel kan je beter vermijden. Daar zal je vaak gestoord worden door geluiden en passerende medereizigers.
  • Draag je contactlenzen? Doe die uit voor het opstijgen. De lucht in het vliegtuig is enorm droog, waardoor je ogen op den duur gaan irriteren. Niet bepaald slaapopwekkend.

 

Take your time to relax

Ontspannen onderweg

Wanneer je onrustig bent, val je heel moeilijk in slaap. Zorg er daarom voor dat je ontspannen bent. Dat begint al bij de voorbereidingen van je reis. Last minute nog moeten inpakken of vlak voor je vertrek nog je documenten bij elkaar zoeken, zorgt alleen maar voor stress. Na een haastig vertrek blijf je vervolgens maar piekeren of je niets vergeten bent. Vermijd chaos door op voorhand voldoende te plannen en voor te bereiden. Zo kun je helemaal zen vertrekken.

Muziek kan ook wonderen doen. Vergeet dus zeker je oortjes of koptelefoon niet om te luisteren naar je favoriete nummers zonder anderen te storen. Het is zeker een goed idee om op voorhand een playlist samen te stellen met rustige liedjes waarvan je slaperig wordt. Er bestaan trouwens apps waar je slaapgeluiden kan downloaden, zoals een kabbelend beekje of het ruisen van de zee. Deuntjes die je zo doen wegdommelen.

Tot slot heeft lezen voor velen een ontspannend effect, met als resultaat dat je oogleden al na enkele pagina’s beginnen dichtvallen. Vergeet dus zeker geen ontspannend boek mee te nemen in je handbagage! Schaf een e-reader aan als je plaats en gewicht wilt besparen. Behoort lezen voor het slapengaan thuis ook tot je slaapritueel? Nog een reden te meer om lectuur mee te nemen. Je slaaproutine aanhouden, zal er namelijk ook voor zorgen dat je makkelijker in slaap valt.

Extra tip:

  • Drink een kop kamillethee. De plant heeft een kalmerende werking en wordt al jaren gebruikt als natuurlijke slaapstimulator.

 

Zorg voor rust in de omgeving

Een rustige omgeving is cruciaal om te kunnen wegdromen. Niet zo makkelijk wanneer je reist. Het daglicht en andere lichtbronnen houden je wakker, om nog maar te zwijgen van storende achtergrondgeluiden op het vliegtuig bijvoorbeeld. Stop daarom zeker een oogmaskertje en oordoppen in je reistas. Zo maak je de ruimte duister en word je niet gestoord door irritant lawaai. Nog geen oogmasker? Kom dan langs in één van onze Sleeplife®-winkels om er eentje aan te schaffen. Laat het tukje maar beginnen!

Extra tip voor wie met het vliegtuig reist:

  • Zorg dat je veiligheidsriem zichtbaar is voor het cabinepersoneel. Zo hoeft de steward of stewardess je niet te wekken om te controleren of je je gordel wel draagt. Bijvoorbeeld in het geval van turbulentie.

 

Slaapmasker

Vermijd een hongerige maag en blijf gehydrateerd

Gezonde snacks voor onderweg

Je hebt waarschijnlijk wel al eens ondervonden dat een rommelende buik niet bepaald helpt om in te slapen. Eet daarom altijd iets op voorhand om honger te vermijden. Kies wel voor een lichte maaltijd of snack, zodat je onderweg zeker geen last van je maag krijgt. Een lange autorit voor de boeg? Pak dan wat snacks in om onderweg te nuttigen wanneer je een hongertje voelt opkomen. Je verliest op die manier trouwens ook geen tijd door tussenstops aan tankstations. Win-winsituatie!

Geen lege maag is één ding. Maar wist je ook dat je beter voldoende drinkt? We geven toe dat onderweg naar het toilet moeten niet altijd aangenaam is. Zeker wanneer je je de sanitaire voorzieningen op een trein, bus of vliegtuig bedenkt. Daarom proberen velen om niet te veel te drinken, maar dat doe je beter niet. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, is het namelijk moeilijker om de slaap te vatten. Probeer ook zeker voldoende vocht binnen te krijgen wanneer je het vliegtuig neemt, want de lucht in de cabine is enorm droog. Drink voornamelijk water en zeg nee tegen koffie en alcohol. Die zullen je slaap namelijk verstoren.

Breng je eigen dekentje en reis- of hoofdkussen mee

Je valt pas in slaap wanneer je je veilig en op je gemak voelt. Een dekentje is daarom een echte aanrader. Je kunt je er lekker in nestelen en zo heb je het heerlijk warm. In een vliegtuig, trein of auto krijg je het namelijk snel koud. En probeer maar eens in slaap te vallen terwijl je ligt te rillen. Zet een warme plaid dus zeker bovenaan je reischecklist.

Wat voelt er tot slot meer vertrouwd aan dan je eigen hoofdkussen? Nee, het is niet vreemd om die mee te nemen op vakantie. Heel wat mensen slapen namelijk enkel goed op hun persoonlijke kussen. Waarom die dan niet gewoon gebruiken onderweg? Gooi je hoofdkussen in de koffer van de auto om tijdens de rit te gebruiken. Wil je je kussen meenemen op een vliegvakantie, maar heb je geen ruimte meer in je koffer? Trek je hoofdkussen dan vacuüm. Zo kan hij ook perfect mee op het vliegtuig. Als je er echt geen plaats meer voor hebt, maar toch nog een kussentje wilt meenemen, is een reiskussen de ideale oplossing. Compact, comfortabel en het voorkomt nekpijn.

 

Reiskussen

Ready for take-off en om uitgerust aan te komen op je bestemming? Onderweg slapen zal misschien nooit opwegen tegen een zalig bed, maar met deze tips ben je alvast goed vertrokken! We wensen je een aangename nachtrust tijdens je trip.