Waarom ontbijten na acht uur slaap belangrijk is?
Het belang van het ontbijt
1. Ochtendstond heeft energie in de mond
Tijdens je slaap werkt je spijsvertering trager. Daardoor word je ’s nachts zelden wakker met honger. Wanneer je ontwaakt, is alle energie verbrand en heeft je lichaam brandstof nodig. Hoog tijd om energie bij te tanken. Is dat wel nodig? Eigenlijk wel, want zonder energie kan je niet presteren. Noch fysiek, noch mentaal. Je voelt je niet uitgerust, slaagt er niet in je te concentreren en bent vergeetachtig. Ook hoofdpijn kan de kop opsteken.
2. Vaker ontbijten, sneller afvallen
Je ontbijt best binnen het uur na het opstaan. Het ontbijt overslaan – om af te vallen bijvoorbeeld – is geen goed idee. Als je lichaam te lang geen eten binnenkrijgt, slaat het sneller vet op. Je lichaam bouwt als het waar een reserve op. Zo leert het zichzelf om te overleven, ook als dat vaker voorkomt. Bovendien krijg je sneller honger als je niet ontbijt. Je krijgt zin in zoet en ongezonde snacks, waardoor je calorie-inname groter is dan wanneer je wél ontbijt. Wist je trouwens dat je vetverbranding ’s morgens hoger is dan de rest van de dag? Je hebt er dus alle baat bij om een gezonde ochtenmaaltijd te nuttigen voor je de dag begint.
3. Weg met dat ochtendhumeur
Last van een ochtendhumeur? Een goed ontbijtje helpt je er zo van af. Enfin, het maakt je verdraagzamer en milder. Je raakt minder snel geïrriteerd en bent klaar om erin te vliegen. Je bloedsuikerspiegel en insulinewaarden vinden hun balans en je temperament ook.
4. Daar zijn de darmen!
Jij hebt de hele nacht geslapen. Je darmen ook. Na een deugddoende nachtrust moeten die weer op gang komen. Wanneer ze dat doen, is bij iedereen anders. Maar een goed ontbijt stimuleert de stoelgang in elk geval. Vooral vezelrijke voeding zet de dikke darm in werking. Denk maar aan volkorenbrood of havermout. Vergeet zeker niet te drinken voor een goede werking van het darmstelsel.
5. Goed voor het hart
’s Morgens niet eten kan leiden tot een hoger cholesterol- en insulinegehalte. Daardoor verhoogt niet alleen de kans op diabetes, maar ook op hart- en vaatziekten.
Wat is een goed of gezond ontbijt?
Niets boven een witte boterham met chocopasta of speculoos?! Toegegeven, ook wij maken er ons soms schuldig aan. Lekker is dat zeker, maar het is niet bepaald gezond. Beide bevatten te veel onverzadigde vetten en snelle suikers. Die laatste jagen je bloedsuikerspiegel de hoogte in, wat zorgt voor een energieboost. Die is weliswaar van korte duur. Want zo snel als hij gestegen is, daalt hij ook weer. En daar is de vermoeidheid weer.
Een gezond ontbijt bestaat uit goede koolhydraten of trage suikers - zoals volkorenbrood, havermout en fruit – en eiwitten. Wat denk je van een kommetje havermoutpap met wat fruit, een eitje met ham of volkoren boterhammen met mager beleg en een glas karnemelk?
Kortom
Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een knecht ;-). Smakelijk! En vooral: goedemorgen!