Rugpijn bij zwangerschap? 4 belangrijke tips

Heb jij, net als heel wat zwangere vrouwen, last van rugpijn? Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe meer rugklachten de kop kunnen opsteken. Zowel lage rugpijn, pijn in de onderrug als hoge rugpijn. Wist je dat je manier van slapen al heel wat rugproblemen kan verhelpen? Lees snel onze tips om rugpijn tijdens je zwangerschap te vermijden.

Slaap met een zwangerschapskussen

Een zwangerschapskussen verlicht je rug en buik tijdens de zwangerschap en de voorbereiding van je bevalling. Na de geboorte van je baby vergemakkelijkt dit kussen de borst- of flesvoeding. Bovendien biedt het jou en je kindje comfortabele steun in verschillende houdingen.

Ook als je slaapt, helpt het jou om een comfortabele slaaphouding aan te nemen, wat de kans op rugpijn en slapeloosheid verkleint. Het voorkomt namelijk dat je op je buik slaapt en verlaagt de druk op je knieën bij zijlig. Niets dan voordelen dus!

Rugpijn bij zwangerschap - koop een zwangerschapskussen

Vermijd op je rug slapen als je zwanger bent

Ben je een rugslaper? Zwanger op je rug slapen is geen goed idee. Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen. Bloeddrukschommelingen, ademhalingsproblemen, duizeligheid en reflux zijn enkele nevenwerkingen die je hiervan ondervindt. Ook rugpijn kan een gevolg zijn.

Tijdens je zwangerschap slaap je best op je linkerzij. Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op rugpijn en gezwollen voeten en enkels kleiner wordt. Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt.

Is er reden voor paniek als je niet op je linkerzij ligt? Neen, de meeste zwangere vrouwen slapen onrustig en worden vanzelf wakker als ze op hun rug liggen. Ook jij zal dan automatisch een andere lighouding aannemen. Kies dan best voor je linkerzij.

Rugpijn bij zwangerschap - slaaphouding

Spaar je rug met een elektrisch verstelbaar bed

Hoe groter de foetus wordt en hoe dikker je buik, hoe minder flexibel je bent. Ook in bed. Je recht hijsen of simpelweg in en uit bed stappen is als zwangere vrouw plots een ware uitputtingsslag. Dankzij een elektrisch verstelbare lattenbodem of boxspring voorkom je dat je je rug of buikspieren forceert. Ook na de bevalling biedt een elektrische bedbodem heel wat voordelen. Dankzij de handige afstandsbediening kan je gemakkelijk de ideale positie bepalen om je baby dag- en nachtvoeding te geven.

Een nog betere oplossing is de Comfortlift. Dat is een elektrisch verstelbare bedbodem met uitgebreide verstelmogelijkheden. Met de afstandsbediening laat je hem bijvoorbeeld feilloos op- en neerwaarts bewegen. Zo wordt in en uit bed stappen weer kinderspel. Heb je tijdens je zwangerschap last van reflux of restless legs? De hoofd- en voetenlift zijn in jouw geval echte aanraders.

Rugpijn bij zwangerschap - kies een elektrisch verstelbaar bed

Slaap volgens jouw SLAAP-DNA®

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaamsprofiel. Het kan dat je bed - waarin je vroeger zo goed sliep - plots onvoldoende ondersteuning biedt. Het ideale recept voor rugpijn.

Is je bed aanpasbaar aan jouw SLAAP-DNA®? Dan kan je je slaapprofiel laten bijstellen op maat van je veranderde lichaam. Omdat je figuur, gewicht en houding gedurende de zwangerschap blijven veranderen, doe je er goed aan om elk trimester je SLAAP-DNA® te laten opmeten. Zo blijf je goed slapen in elk stadium van je zwangerschap.

Rugpijn bij zwangerschap - SLAAP-DNA®

Deze artikels kunnen je ook interesseren:

tips om rugpijn bij zwangerschap te voorkomen?

Wil je meer tips om rugpijn bij zwangerschap te voorkomen?

Vraag dan raad aan onze slaapexperts. Kom gerust langs in de winkel in jouw buurt. We maken graag tijd vrij om je uitgebreid te adviseren.