Nog een verhaaltje voor het slapengaan? Doen!
“Nog één verhaaltje, toe!” Het roept misschien ook bij jou mooie herinneringen op aan je kindertijd. Het bekende slaapritueel is nog steeds gebruikelijk in veel gezinnen. Terecht, want verhalen voorlezen heeft vele voordelen. Ontdek waarom voorlezen zo belangrijk is en gebruik onze tips om goed voor te lezen aan je eigen kind(eren).
Het belang van voorlezen
Maakt het vertellen van een verhaaltje voor het slapengaan nu echt een verschil? Zeker wel, want voorlezen aan kinderen is wel degelijk gunstig. Om je te overtuigen om voortaan ook een voorleesmoment in te lassen met je kleintje, sommen we de voornaamste voordelen op:
1. Bevordert de ontwikkeling
Het is geen geheim meer dat voorlezen gunstig is voor de ontwikkeling van kinderen. Niet enkel hun taalontwikkeling en leesbegrip, maar ook het spraak- en concentratievermogen van je ukkepuk worden gestimuleerd. Ze leren nieuwe woordenschat, maken op een speelse manier kennis met de grammaticale regels en horen de juiste uitspraak van woorden. Doordat ze blijven luisteren en de verhaallijn volgen, leren ze zich langer concentreren.
Daarnaast helpen boekjes je kindje ook op sociaal-emotioneel vlak. Kinderen vinden het vaak moeilijk om hun gevoelens te uiten, terwijl het als ouder ook niet altijd eenvoudig is om bepaalde thema’s aan te kaarten (bv.: een overlijden). Kinderboekjes over specifieke thema’s helpen om zulke onderwerpen bespreekbaar te maken. De personages bieden kinderen iemand om zich mee te identificeren en zo kunnen ze zich leren inleven. Dat helpt ze om situaties of gebeurtenissen te verwerken. Ook niet onbelangrijk: voorlezen stimuleert de fantasie van je kind en geeft ze een gezonde interesse voor lezen.
Tot slot tonen meerdere studies aan dat kinderen aan wie vaak wordt voorgelezen, later een voorsprong hebben in de klas. Doordat hun talenkennis beter ontwikkeld is, hebben ze betere leervaardigheden dan hun klasgenootjes. Ze hebben aanzienlijk minder moeite met spelling en begrijpend lezen en zelfs rekenen gaat vlotter. Die voorsprong heeft op zijn beurt nog een pluspunt: je kind krijgt meer zelfvertrouwen.
2. Zorgt voor structuur
Kinderen hebben nood aan structuur. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en rust na een drukke dag vol nieuwe prikkels en invloeden. Telkens voor het slapengaan een boekje of sprookje voorlezen, is daarom een perfect avond- en slaapritueel. Routine zorgt ervoor dat kinderen zich kunnen ontspannen. Daardoor slapen ze beter én vallen ze makkelijker in slaap. De ideale oplossing dus als bedtijd bij jullie moeizaam verloopt. Een verhaaltje maakt gaan slapen net dat tikkeltje leuker waardoor zelfs de moeilijkere slapertjes indommelen voor je het weet.
3. Creëert quality time
Je oogappel heeft er niet enkel baat bij, het is ook een leuk en intiem moment tussen ouder en kind. Samen gezellig knus bij elkaar zitten of je schattebout bij je op de schoot hebben, komt jullie band alleen maar ten goede. Kinderen genieten trouwens even hard van zulke momenten als ouders. Ze voelen zich namelijk enorm geliefd tijdens die exclusieve tijd met z’n tweetjes. Kortom: voor jou extra genieten terwijl ze nog klein zijn en voor hen mooie herinneringen voor later.
Tips voor een geslaagd voorleesmoment
Overtuigd en klaar om te beginnen met voorlezen aan je kleintje? Als extra duwtje in de rug geven we je graag enkele tips die je kan gebruiken bij het voorlezen. Wedden dat ze het hele verhaal lang aan je lippen hangen?
1. Kies het geschikte boek
Het is allereerst belangrijk om een verhaal te kiezen dat bij de leeftijd van je kind past. Je hoeft trouwens niet lang te wachten met voorlezen. Ook baby’s vinden voorlezen plezierig. Blader door prentenboekjes en vertel ze wat je ziet. Een baby houdt van de verschillende kleuren en het geluid van je stem. Eens ze wat ouder worden, kan je starten met het voorlezen van peuter- en kleuterverhaaltjes. Kunnen ze zelf al lezen? Doe dan gerust verder, want ook dan ervaart je kind nog de voordelen. Ga daarnaast voor boekjes die passen bij de interesses en de leefwereld van je kleintje, of schaf een themaboekje aan als dat voor jullie op dat moment nuttig kan zijn.
Later kun je je kind zelf het boek, verhaal of sprookje laten kiezen. Wees trouwens niet verrast als ze telkens hetzelfde kiezen uit de thuisbibliotheek, want door hun nood aan structuur houden kinderen van herhaling. Ze weten wat er komt en worden daardoor rustig. Misschien iets minder fijn voor de voorlezer, maar kinderen vinden het geweldig. Ze worden trouwens nog steeds geprikkeld door dat ene verhaal, want elke keer ontdekken ze wel iets nieuws.
2. Introduceer het boek
Bekijk vooraf samen even de kaft en probeer te voorspellen waarover het verhaaltje zal gaan. Ook dat stimuleert de fantasie van je kind en maakt ze meteen nieuwsgierig en enthousiast. Na afloop of tijdens het verhaal ontdek je samen of jullie op het goede spoor zaten.
3. Speel met je stem
Breng het verhaal helemaal tot leven door je stem goed te gebruiken. Varieer in je intonatie en toonhoogte, fluister bepaalde stukken of benadruk net passages door luider te spreken. Komen er dieren aan bod? Boots dan gerust het dierengeluid na of imiteer andere geluiden met je stem. Dat is niet alleen leerrijk voor je oogappel, het maakt het verhaal des te leuker! Laat je dus maar gaan.
4. Betrek je kind
Tijdens het voorlezen is het belangrijk je kindje voldoende te betrekken. Meestal komen de vragen wel vanzelf, maar het kan zijn dat je kindje tijdens het verhaal niets zegt of vraagt. Neem in dat geval zelf het initiatief en vraag wat hij of zij van iets vindt, hoe het zou aflopen of om iets aan te wijzen op een prent. Zo hou je de aandacht vast en stimuleer je ze om mee na te denken in de verhaallijn. Deze momenten laten je ook toe om te zien of je kleintje er wel nog zin in heeft. Is de concentratie volledig weg of hebben ze er even genoeg van? Hou in dat geval op met voorlezen en herneem het verhaal op een ander moment. Voorlezen moet leuk blijven.
5. Maak er een vast moment van
Zoals we al zeiden: voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind. Neem voor dat intieme moment dan ook voldoende tijd en zoek een plekje uit waar het rustig is. Vermijd elke vorm van afleiding zoals een televisie of andere achtergrondgeluiden zodat de focus volledig op jullie beiden ligt. Op den duur kijken jullie allebei uit naar dit vaste moment samen.
Waar wacht je nog op? Kruip vanavond dicht tegen elkaar aan in bed en geniet samen van een mooi verhaaltje voor het slapengaan. Koester die momenten, want ze zijn groot voor je het weet.