Waarom dromen goed is voor je gezondheid

Dromen en gezondheid
Ontwaken en merken dat je toch niet vertoeft in een of ander warm exotisch oord, maar gewoon in je bed ligt. Wakker schrikken en een golf van opluchting voelen dat niemand je achtervolgt. Of bij het openen van je ogen gewoon compleet in de war zijn. De ene keer zijn ze fantastisch, de andere keer een teleurstelling en soms kan je niet snel genoeg wakker zijn. Net omdat dromen zo mysterieus is, wekt het fenomeen heel wat nieuwsgierigheid en vragen op. Waarom dromen we? Hebben dromen nu écht een betekenis? En is dromen van belang voor de gezondheid?

Waarom dromen we?

Dromen is een spontaan verschijnsel terwijl je slaapt. De beelden die je voorgeschoteld krijgt, komen voort uit je hersenen. Daardoor lijken ze vaak levensecht, ondanks dat het grootste deel puur fantasie is. Maar waarom dromen we nu precies? Dat is dé vraag die mensen al eeuwenlang in de ban houdt en waar heel wat onderzoekers zich al jaren het hoofd over breken. Tot op vandaag zijn specialisten er nog steeds niet uit en ontbreekt een eenduidig antwoord. Er zijn wel verschillende interessante theorieën over de functie van dromen, zoals:

  • Ze helpen ons om prikkels te verwerken

Overdag krijg je allerlei gedachten en gebeurtenissen binnen, waardoor je aan het einde van de dag – vaak onbewust – opgezadeld zit met heel wat prikkels. Dromen zouden helpen om orde te scheppen in de overdaad aan invloeden en zo onze geest als het ware resetten. Doordat je mentaal terug ‘opgefrist’ bent, kom je plots wel tot oplossingen voor problemen waar je al even op zit te broeden. Bovendien zouden dromen je creativiteit stimuleren. Larry Page zou bijvoorbeeld dankzij een droom op het idee van Google gekomen zijn. ‘Er een nachtje over slapen’ kan blijkbaar dus wel degelijk wonderen doen.

  • Ze leren ons omgaan met bedreigende situaties

Tijdens de REM-slaap werkt je zogenaamde vecht-of-vluchtreactie veel sneller. Vandaar dat je soms abrupt wakker schrikt door een nachtmerrie of enge droom, vaak badend in het zweet. Of dat je vermoeid ontwaakt door je nachtelijke gevecht met de vijand. Allesbehalve aangenaam, maar zulke dromen zouden je helpen om je voor te bereiden op noodsituaties in het echte leven. Toch maar hopen dat het bij dromen blijft.

  • Ze vormen de brug tussen verschillende slaapcycli

Door de afwisseling tussen de slaapstadia slaap je niet de hele nacht lang even diep. Daardoor kan je gewekt worden door omgevingsprikkels zoals geluiden. Daar schieten je dromen je te hulp volgens sommige onderzoekers. Ze zouden ervoor zorgen dat je die stoorzenders kunt verwerken, terug in een diepe slaap valt en zo kan genieten van een onafgebroken nachtrust.

Droomslaapfase

Het voelt soms aan alsof je de hele nacht in dromenland bent geweest, maar dromen gebeurt vooral tijdens de REM (Rapid Eye Movement)-slaap. Tijdens die laatste fase in de slaapcyclus zijn je hersenen vrij actief en bewegen je ogen continu heen-en-weer. De rest van je lichaam daarentegen is als het ware ‘verlamd’ omdat je spieren volledig ontspannen zijn. Het klinkt misschien een beetje eng, maar het is wel degelijk een goede zaak. Anders zou je heftig meebewegen tijdens je droom. Niet zo fijn voor de persoon die naast je ligt.

Elke nacht doorloop je ongeveer een vijftal REM-periodes, wat betekent dat je ook meerdere dromen beleeft. Omdat de droomslaapfases gedurende de nacht steeds langer worden, herinner je je meestal enkel je laatste droom. Sommige mensen beweren dat ze nooit dromen, maar slechts één ding is zeker: we dromen allemaal. Ook wanneer je dus wakker wordt en je totaal geen dromen kan herinneren. Dat is trouwens normaal. Doorgaans gaat zo’n 90% van je droom verloren, wat in het geval van een leuke droom doodzonde is. Enkel wanneer je tijdens je REM-slaap wordt gewekt, onthoud je meestal wel je nachtelijke avontuur.

Vreemde hersenspinsels of diepere betekenis?

Dromen betekenis
Een andere vraag die automatisch de kop op steekt: hebben ze nu eigenlijk een betekenis? Soms lijkt je droom gewoon té absurd om iets zinnigs te kunnen betekenen, toch? De meningen zijn verdeeld, maar toch zijn sommige psychologen ervan overtuigd dat er in dromen een diepere betekenis schuilt dan louter het herkauwen van je dag. Heb je bijvoorbeeld een steeds terugkerende droom? Dan wil je onderbewuste je waarschijnlijk iets duidelijk maken. Ook wanneer je last hebt van nachtmerries is het interessant om te achterhalen wat die kunnen betekenen. Eens je de oorzaak kent, verdwijnen ze meestal vanzelf en zijn ze niet langer een spelbreker voor je nachtrust. Dromen kunnen je met andere woorden inzicht geven over jezelf of zaken waarmee je worstelt. Wil je graag je dromen verklaren? Hou dan een droomdagboek bij. Daarin noteer je elke ochtend meteen na het ontwaken wat je nog weet van je droom. Vervolgens ga je op zoek naar hun betekenis. Raadpleeg daarvoor een droomencyclopedie of ga online op onderzoek.

Dromen & gezondheid

Of je nu gelooft dat dromen een diepere betekenis hebben of niet, droomslaap is immens belangrijk voor je mentale gezondheid. Het laat je toe om de overvloed aan prikkels te verwerken, geeft je die ene ingeving waar je al zo lang naar op zoek was én zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met emoties. Net daarom kan te weinig REM-slaap of een tekort aan dromen ertoe leiden dat je geestelijk uitgeput raakt en prikkelbaar wordt. Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad.

Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen. Ook nachtmerries kunnen je nachtrust grondig verstoren. Zulke angstdromen zijn vaak zo levensecht, waardoor je ’s nachts wakker schrikt en je slaap abrupt wordt onderbroken. En dat kruipt de volgende ochtend in de kleren. Wanneer ze hardnekkig blijven terugkeren, kan het zelfs leiden tot slaapproblemen. Krijg jij vaak te kampen met nachtmerries? Ontdek dan snel de oorzaken en behandeling.

Sweet dreams only

Sweet dreams
Aangename dromen beleven is dus niet enkel plezierig, het is uiterst belangrijk voor je geest en mentale welbevinden. Heb jij nog geen slaapoplossing om van te dromen? Ga dan langs in de Sleeplife®-winkel in jouw buurt voor professioneel slaapadvies op maat. Mooie dromen verzekerd.

Kom langs bij Sleeplife® voor slaapadvies op maat. Samen gaan we op zoek naar jouw droombed.