Hoe zelf je donsdeken of donskussen onderhouden

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je donsdeken of donskussen. Behandel je dons daarom met zachtheid. Sleeplife® geeft je 10 gouden tips  om je hoofdkussen en dekbed te onderhouden. 

Tips om je donsdeken en hoofdkussen te onderhouden

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je donsdeken of -kussen. Behandel je dons daarom met zachtheid. Sleeplife® geeft je 10 gouden tips. 

donsdeken verluchten

1. Uitschudden

  • Schud je donsdeken en -kussen regelmatig op en verlucht het ook nu en dan. Maar niet in volle zon of bij mistig weer. Was daarbij regelmatig je kussen- of dekbedovertrek. Zo blijft je herlijk fris en hygiënisch.

2. Niet veel wassen

  • Je hoofdkussen of dekbed wassen is bij normaal gebruik niet noodzakelijk. Het is zelfs onverstandig om ze veel te wassen of chemisch te reinigen. Elk vulmateriaal slinkt als het op hoge temperaturen gewassen wordt. Het gevolg is dat de veerkracht ervan vermindert. 

3. Wolwasmiddel

  • Toch wassen? Volg de aanwijzingen op het waslabel. Een synthetisch kussen mag je meestal op 60°C wassen. Voor een donzen kussen gebruik je best altijd een wolwasmiddel om donsbeschadiging te voorkomen.

4. Droogtrommel

  • Zorg wel dat de vulling na het wassen heel snel droogt, anders ontstaat er een indringende geur waar je niet gemakkelijk van afraakt. Stop je kussen of dekbed daarom altijd in de droogtrommel. 

5. Tennisbal

  • Is je kussen te plat? Zet de droger op de laagste stand en doe er een tennisbal bij. Je zal ervan versteld staan hoe mooi opgeklopt je kussen is.  

6. Lichtjes afborstelen

  • Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om je donskussen of -deken op te schudden of van stof te ontdoen. Lichtjes afborstelen is voldoende.

7. Niet 'ploffen'

  • Een donsdeken en -kussen zijn heerlijk om onder of op te liggen, maar ga er niet op 'ploffen'. Dit komt de veerkracht van het dons niet ten goede.

8. Kussenbeschermer

  • Rust je kussen uit met een kussenbeschermer. Die neemt je transpiratievocht op en voorkomt vlekken op je kussen. 

9. Professioneel reinigen

10. Opbergtas

  • Berg je dons op in een nonwoven opbergtas van Sleeplife®. Niet in plastiek, want dat is niet luchtdoorlatend. Het vocht kan dan niet ontsnappen, waardoor er kans is op schimmelvorming.

Ben je nog op zoek naar een donsdeken of donskussen? Heb je vragen over het onderhoud? Of wil je je dons laten reinigen door Sleeplife®?