Hoe reinig je je donsdeken?

Of je je dekbedovertrek regelmatig wast? Natuurlijk! Maar hoe zit het met je donsdeken? Net als je matras, kussen en bedovertrek absorbeert ook je dons het transpiratievocht dat je lichaam ’s nachts verliest. Als je die niet tijdig reinigt, worden de donsvlokken plakkerig van het zweet en gaan ze samenklitten. Daardoor neemt je donsdeken in volume af en geeft het minder warmte. Maar mag je een donzen dekbed wel wassen of schoonmaken? En hoe doe je dat dan precies?

donsdeken reinigen

Donsdeken verluchten

Schud je donsdeken regelmatig op en verlucht het ook nu en dan. Hang het twee tot drie keer per jaar buiten op een mooie, rustige dag. Vermijd de volle zon en de mist. Een donzen dekbed voelt zich het prettigst in de schaduw met een zacht briesje. Bovendien is uv-licht een natuurlijke remedie tegen bacteriën, huisstofmijt en andere microben.

dons verluchten

Donzen dekbed wassen in de wasmachine

Nu de nachten warmer worden, kan het fijn zijn om een zomerdekbed te gebruiken. De zomerdekbedden van Sleeplife® zijn dun en licht van gewicht, wat zeer geschikt is voor de warme zomermaanden. Maak van dit moment ook eens gebruik om je donzen winterdekbed te wassen. Verwar een donzen dekbed niet met een wollen exemplaar. In tegenstelling tot een wollen dekbed, mag je een donsdeken gewoon in de wasmachine wassen. Op 40 of 60°C, afhankelijk van wat er op de wasvoorschriften staat. Doe het wel niet te vaak. Eén keer per half jaar, is prima. Vaker is niet aangeraden, want hoe meer je wast, hoe meer het dons zijn kwaliteit verliest. Was ook niet op te hoge temperaturen, want dan slinkt het vulmateriaal. Het gevolg is dat de veerkracht ervan vermindert. Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel. 

Een donsdeken voor een eenpersoonsbed raakt makkelijk in de wasmachine, maar een tweepersoonsdekbed past niet altijd in de trommel. In dat geval kan je je dekbed professioneel laten reinigen door een gespecialiseerde firma of door Sleeplife®.

Vlekken verwijderen

Vlek op je donsdeken? Relax, je hoeft niet je hele dons te wassen om dat ene vlekje te verwijderen. Sla het vulmateriaal weg uit het gebied waar het vlekje zit. Zo behandel je alleen het tijk en blijft de vulling onaangeroerd. Maak een katoenen doek nat met water en milde zeep en dep op de vlek.

Sommige vlekken, zoals urine en bloedvlekken zijn zo hardnekkig dat ze een specifieke aanpak nodig hebben. Zo verwijder je urine best met warm water en bakingsoda. Grotere vlekken behandel je beter met azijn. Maak een katoenen doek nat met water en azijn op en dep op de vlek. Behandel bloedvlekken zo snel mogelijk, zodat ze geen tijd krijgen om te drogen. Warm water zorgt dat het bloed sneller stolt en je de vlek moeilijk weg krijgt. Gebruik dus koud water.

Dons drogen in de droogtrommel

Of je nu een vlek verwijdert of je hele donsdeken wast, zorg altijd dat het goed en snel droogt. Anders ontstaat er indringende geur, waar je niet van afraakt. Droog een vlek daarom met de haardroger (nooit op de heetste stand) of stop je dekbed in de droogtrommel. Zet de droger op de laagste stand en doe er een tennisbal bij. Je zal ervan versteld staan hoe mooi opgeklopt je donzen dekbed is. Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om je donskussen of -deken op te schudden of van stof te ontdoen. Lichtjes afborstelen is voldoende.

Professionele donsreiniging

Naast je eigen inspanningen, doe je er goed aan je donsdeken elke 5 jaar professioneel te reinigen. Zo’n professionele reiniging, verlengt namelijk de levensduur van je dekbed. Breng je donsdeken, dekbed of kussens gerust binnen in je Sleeplife®-winkel voor een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van de stikking maken we de tijk open en schudden we hem leeg. De inhoud reinigen, ontsmetten en vullen we eventueel bij. De tijk wassen we apart en als dat nodig is vervangen of herstellen we die.

donzen dekbed professioneel reinigen

Donsdeken opbergen

Berg je dons op in een nonwoven opbergtas van Sleeplife®. Niet in plastiek, want dat is niet luchtdoorlatend. Het vocht kan dan niet ontsnappen, waardoor er kans is op schimmelvorming.

Levensduur donsdeken

Een donzen dekbed gaat gemiddeld 8 jaar mee. Als je het goed onderhoudt tenminste. Heeft je donsdeken zijn beste tijd gehad? Kom gerust eens langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Dan gaan we samen op zoek naar een exemplaar dat bij je lichaam past. 

Tijd om je donsdeken professioneel te laten reinigen? Maak gerust een afspraak en breng het binnen bij Sleeplife®.