Vroeg opstaan om te sporten: do or don’t?

We voelen ons allemaal beter wanneer we bewegen of sporten, maar vaak komt het er niet van door onze drukke agenda. Op maandag brengen we dochterlief naar de balletles, elke dinsdag moet de zoon voetballen, woensdag is het dan weer knutselles … Zulke overvolle agenda’s, we kennen het allemaal. Al gedacht aan opstaan voor dag en dauw om een halfuur of uurtje te bewegen? Het is een prima manier om fit aan de dag te beginnen en te vermijden dat je planning in de war raakt.

Tips van Hans Van Alphen

De perfecte start van de dag

Wanneer ik om 6 uur een ochtendloopje doe en daarna fris gewassen aan de ontbijttafel zit, voel ik me top. Trots dat ik mijn work-out erop heb zitten, terwijl de lichte, maar aangename vermoeidheid in de spieren me herinneren aan mijn heroïsche daad van die ochtend. Daarbovenop ben ik mentaal fris om aan de werkdag te beginnen.

Helaas moet ik bekennen dat ik er niet in slaag om dat élke dag te doen. Hoe graag ik het ook zou willen. Zeker na dagen dat ik langer werk, lukt het me niet om mezelf de volgende dag uit bed te hijsen op dat vroege uur. Is het dan beter om hardnekkig vol te houden en je wekker toch een uur vroeger te zetten? Het antwoord op die vraag is niet zwart-wit.

's Ochtends sporten

Waak over je slaap

’s Ochtends vroeger opstaan om te sporten heeft vele voordelen. De voornaamste zijn:

  • Je start de dag energiek en productief.
  • Je hebt je dagelijkse work-out al achter de rug.
  • Je begint goed gehumeurd aan de dag.  

Voordelen van sporten

Toch is er een belangrijke voorwaarde verbonden aan ’s ochtends vroeg sporten: je moet voldoende slaap gehad hebben.

De meeste mensen hebben zo’n 8 à 9 uur slaap nodig om optimaal te functioneren. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld om 6 uur wilt opstaan om te sporten, je die avond maar beter rond 21.30 uur – 22 uur in bed kruipt. Te weinig slapen en toch vroeg opstaan om je in het zweet te werken, is geen goed idee. Een kortere levensduur, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en obesitas kunnen namelijk allemaal het gevolg zijn van onvoldoende nachtrust. Creëer dus zeker geen chronisch slaaptekort om ’s morgens vroeg te bewegen, want dat doet je gezondheid meer kwaad dan goed. 

Slaap voldoende

De sleutel tot succes: balans

Heb jij ook 8 à 9 uur slaap nodig en vind je ’s avonds niet meer de tijd of energie om je sportschoenen aan te trekken? Kruip dan vroeg onder de wol om de volgende ochtend je fysieke activiteit achter de rug te hebben. Lukt het je niet om vroeger te gaan slapen of op te staan, plan je sport of beweging dan bewust in in je agenda. De voordelen van bewegen zijn te groot om het niet te doen, op voorwaarde dat je niet hoeft in te boeten aan nachtrust.

Bewaar balans