Kuilvorming of nestvorming in je matras? Zo zie je het verschil!

Al jarenlang beleef je zalige nachten op je matras. De jongste tijd slaap je echter niet meer zo lekker als voorheen. Bij het vervangen van je beddengoed valt het je plots op: er zit een kuil in je matras! Zou dat de boosdoener kunnen zijn? Het is alvast belangrijk om te weten dat niet elke vervorming in je matras negatief is. Vaak wordt kuilvorming namelijk met nestvorming verward. Hoe je het verschil kan zien en hoe het met je garantie zit, ontdek je in dit artikel.

Wanneer spreken we van kuilvorming?

Hoewel ‘kuilvorming’ en ‘nestvorming’ vaak door elkaar worden gebruikt, hebben deze termen een verschillende betekenis. Daardoor kan er de nodige verwarring ontstaan. Maar wat is nu precies het verschil tussen kuilvorming en nestvorming?

Sleeplife matras kuilvorming

Wat is kuilvorming?

Hoewel we het graag zouden willen, gaat een matras niet je hele leven mee. Doordat je hem elke nacht opnieuw beslaapt, vermindert de ondersteuning die je matras je lichaam biedt geleidelijk aan. De levensduur van je matras hangt voor een groot stuk af van de kwaliteit. Een goede matras gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee, terwijl een minderwaardig exemplaar sneller versleten zal zijn.

De eerste indicatie dat je matras aan vervanging toe is, is kuilvorming. In dat geval is er letterlijk een kuil ontstaan in je matras (doorgaans ter hoogte van je bekken). Je matras kan je lichaam daardoor niet meer correct ondersteunen. En dat voel je: je ligt niet meer zo goed als voorheen en op termijn kan je zelfs rug- of nekpijn krijgen. Dat willen we natuurlijk vermijden. Wacht dus niet te lang om je matras te vervangen.

Kuilvorming rugpijn

Hoe ontdek je kuilvorming?

Om kuilvorming te detecteren, verwijder je de hoes van je matras en leg je hem op de (vlakke) grond. Leg vervolgens een rechte lat of buis diagonaal over je matras. Zit er meer dan 2 cm ruimte onder de lat of buis? Dan is sprake van kuilvorming.

Komt kuilvorming al voor tijdens de eerste jaren van gebruik? Dan is er een probleem. We gaan daar zo meteen dieper op in.

Wat is nestvorming dan?

In tegenstelling tot kuilvorming is nestvorming wel positief. Het betekent namelijk dat de toplaag van je matras zich heeft aangepast aan jouw lichaamsprofiel. Zo krijgt jouw lichaam de perfecte ondersteuning. Het kan wel even duren vooraleer je matras naar je lichaam gevormd is. In deze fase wordt dit vaak geïnterpreteerd als kuilvorming, wat dus niet het geval is.

Verschil tussen kuilvorming en nestvorming

Slaap je op een geprofileerd slaapsysteem, waarbij je bedbodem is afgestemd op jouw SLAAP-DNA®? Dan zorgt de bedbodem ervoor dat je matras de geprofileerde vorm overneemt. Een goede zaak, want daardoor krijgt je lichaam optimale ondersteuning. Er ontstaat namelijk ruimte in de bedbodem bij je schouders en heupen, om zo helemaal aan te sluiten bij jouw lichaamsprofiel.

Hoe wordt kuilvorming gemeten en wat met de garantie?

Europese normen

De Europese normgeving (verbonden aan het EU-ecolabel) maakt gewag van een hoogteverlies van 15% om te kunnen spreken van kuilvorming. 

Hoe gaat Sleeplife® daar mee om?

Kuilvorming en nestvorming worden vaak met elkaar verward. De nestvorming gebeurt veelal in de zachte materialen die gebruikt worden in de hoes. Aangezien wij al onze matrassen voorzien van een losse hoes met ritssluiting, kunnen we bij Sleeplife® nog veel beter zien of het hier gaat om kuilvorming (een vervorming van de kern van de matras) of nestvorming (die vooral in de hoes plaatsvindt).

Daarom testen we steeds de kern van de matras op een vlakke bodem, op de grond dus. En dan zijn we streng. Als er bij deze meting meer dan 1,5 cm ruimte is onder de lat of buis, spreken we al van kuilvorming.

Wanneer valt kuilvorming dan onder de garantie?

Bij gebruik van een matras ontstaat op langere termijn altijd kuilvorming. De vraag is dus: wanneer ontstaat die kuilvorming? Of anders gezegd: is ze het resultaat van het gebruik van de matras of van een productiefout?

Als de kuilvorming vastgesteld wordt in de eerste maanden van gebruik, is het duidelijk dat er iets is misgelopen in de productie van de gebruikte materialen, ondanks strenge controles van onze leveranciers en hun toeleveranciers.

En we gaan nog iets verder. Ook als de kuilvorming vastgesteld wordt in de eerste 2 jaar van het gebruik, gaan we ervan uit dat dit komt door een fout in de productie van het schuim.

Daarna wordt het complexer. Want dan wordt de factor gebruik belangrijk. Onder normale omstandigheden mag er zeker in de eerste 5 jaar geen kuilvorming ontstaan (toch niet met de materialen die de leveranciers van Sleeplife® gebruiken voor de productie van hoogwaardige matrassen).

Wat zijn mogelijke uitzonderingen:

  1. Keuze van een te zachte matras in functie van het gewicht van de gebruiker. Probeer daarom steeds de raadgeving van onze adviseurs te volgen. Dan staat de belasting in verhouding tot het lichaamsgewicht.
  2. Een verouderde bedbodem (boxspring of lattenbodem) waarop de matras te lang heeft ‘doorgelegen’, waardoor de matras definitief is beschadigd.
  3. Medicijngebruik. Het is een bekend fenomeen dat het transpiratievocht bij medicijngebruik afwijkingen kan veroorzaken in materialen. Dit is een fenomeen dat kan leiden tot snellere veroudering van de materialen.

Om discussies te vermijden, verwijzen we naar de kostendeling zoals we die voorstellen in de garantiebepalingen. Als de gebruiksduur de 5 jaar overschrijdt (en tot maximaal 10 jaar), is een bepaalde kuilvorming mogelijk. Het wordt dan onmogelijk om dit toe te wijzen aan een productiefout. Extreme gevallen zullen we natuurlijk steeds bekijken.

Wat doe je als je denkt dat er kuilvorming is ontstaan? 

Je weet nu al heel veel over kuilvorming en nestvorming. Dat is al belangrijk. En kuilvorming is makkelijk te meten.

Ben je in de mogelijkheid om dit zelf te doen? Dat is handig, want dan kan je het meestal zelf wel vaststellen. Hoes van de kern, kern op de grond, lange lat erop en klaar. Kan je er een meter bijhouden en een foto maken van het hoogteverschil? Nog beter, dan stuur je die door en doen we het nodige.

Ben je niet in de mogelijkheid om dit zelf te doen? Probeer toch de matras eerst door iemand anders op de grond te laten leggen om een kleine vaststelling te doen. Als je denkt dat het kuilvorming is, kan je ons steeds contacteren. Wij doen dan de test voor jou.

Opgelet, als het niet terecht is, en we bij meting vaststellen dat het enkel over nestvorming gaat, rekenen we een verplaatsingskost van € 60 aan voor deze meting.

Heb je nog andere vragen over je matras? Kom gerust langs in 1 van onze 21 winkels. Onze slaapadviseurs helpen je graag verder.