Vermoeid na het ontbijt? Oorzaken en oplossingen!

Heb jij het ook al meegemaakt? Je springt lekker vlot uit bed, neemt je ontbijt en een paar minuten later voel je je zo slap als een schotelvod. Maar hoe komt dat? Waarom voelen we ons soms zo vermoeid na het eten van ons ontbijt? En nog belangrijker: wat zijn de oplossingen voor dat slaperig gevoel?

slaperig na het ontbijt

Wat zijn de oorzaken?

  • Je voelt je moe omdat je niet genoeg hebt geslapen. Erg vervelend, want je wil natuurlijk graag vol energie aan je dag starten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je vermoeid wakker wordt. Probeer alvast even onze 20 tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.
     
  • Veel heeft ook te maken met het verteren van je ontbijt. Er gaat veel bloed naar je spijsverteringsorganen, wat betekent dat er minder beschikbaar is voor andere plaatsen in je lichaam. Aangezien bloed ook zuurstof transporteert, gaat er minder zuurstof naar je andere organen en je hersenen. De natuurlijke reactie van je lijf is om het dan wat rustiger aan te doen.

     lusteloos na het ontbijt

  • Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Wat je dan precies eet, heeft ook een grote impact. Snel verteerbare koolhydraten en suikers met een hoge glycemische waarde worden snel in je bloed opgenomen en zorgen voor een suikerpiek in je bloed. Als reactie maakt je lichaam dan heel snel insuline aan.
    Insuline brengt suikers naar de plekken waar ze nodig zijn. Denk maar aan je spieren voor energie, je hersenen voor focus of een plek waar ze als reserve worden opgeslagen in vet. Als er ineens heel veel suiker in je bloed zit, piekt je insuline en haalt je lichaam zoveel mogelijk suikers uit je bloed. Het resultaat? Je energiepeil crasht en jij voelt je moe en slaperig.
  • Geloof het of niet, ook je instinct speelt een belangrijke rol. We maken namelijk allemaal een stof aan (het zogenaamde neuropeptidehormoon) die ons oppept en wakker houdt. Dat hormoon regelt ook ons enthousiasme en beïnvloedt onze slaapkwaliteit en eetlust. Wanneer we voldoende gegeten hebben, bezorgt het ons een verzadigd en slaperig gevoel. En dat stamt uit de tijd van onze voorouders. Zo kon de jager na het verorberen van zijn prooi rustig slapen, verzadigd van de voedingsstoffen.
     

Wat zijn de oplossingen?

Eerst en vooral: zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Een gezond en ontspannend slaapritueel helpt je alvast aardig op weg. Je lijf houdt immers van regelmaat. Daarnaast kan je ook proberen om je voedingspatroon te veranderen. Want je kan echt wel wat doen aan die insulinepieken! Beperk snelle suikers en koolhydraten en laat dat wit brood of die ontbijtgranen links liggen. Vergeet ook zoet, suikerrijk beleg en kies voor een gevarieerd, gezond ontbijt. Met deze tips vind je ongetwijfeld een ontbijtrecept dat bij je past!

Martine Prenen tips

  • Ga voor een vezelrijk ontbijt en kies voor trage, vezelrijke koolhydraten. Denk maar aan zuurdesembrood, donker brood, pitten of zadenbrood, gepofte quinoa of havermout als ontbijt. Heb je al eens boekweitpap met plantaardige melk (zoals amandel-, kokos-of rijstmelk) uitgeprobeerd?
     
  • Een absolute winner als koolhydraatarm ontbijt is groenten- of fruitbeleg zonder toegevoegde suikers. Ook geroosterde of gegrilde groenten bezorgen je gegarandeerd een energierijke start van je dag!
     
  • Heb je een slowjuicer in huis? Ideaal om sapjes (of smoothies) te maken van groenten of fruit! Een slowjuicer perst in plaats van te centrifugeren, waardoor er geen wrijvingswarmte vrijkomt en de enzymen intact blijven.

    Als je een ontbijtsmoothie van vruchten en plantaardige drank maakt (koemelk verslijmt je lijf), probeer je fruit dan zoveel mogelijk met de schil te gebruiken. Voeg ook wat zaden of noten (cashew, amandel, pistache, pecan, walnoot...) toe. De fruitsuikers worden dan trager opgenomen. De voordelen? Je krijgt langer energie van je smoothie en je vermijdt een suikerdip!
     

  • Probeer steeds gezonde vetten en eventueel wat (plantaardige) eiwitten toe te voegen. Denk maar aan een eitje, een lepeltje kokosolie of wat hummus. Die zorgen niet alleen voor verzadiging, maar geven ook extra energie.

welk ontbijt nemen

  • Neem eventueel superfoods in poeder- of pilvorm bij je ontbijt om je insulinegevoeligheid te verbeteren. Gekende superfoods zijn algenolie, magnesiumolie en chroom. Vermijd visolie, want die is vaak vervuild.
     
  • Old but gold: de ouderwetse pap! Pimp hem met verse besjes, fruit of haal een zak bosvruchten uit de diepvries en versier er je morgenpap mee. Eet je porridge warm of koud. Pap kan je eenvoudig maken op basis van havermout of quinoa. Een overheerlijk, lekker gezond en glutenvrij ontbijt!
     
  • Tot slot nog een gouden tip: vul ‘s avonds een hoog glas met amandelmelk, strooi daarover wat granola en rond af met een topping van bevroren bosvruchten. De dag erna heb je een heerlijk fris, vezelrijk en gezond ontbijt klaar staan. Fantastisch toch?
     

Genieten van een gezond ontbijt is dus makkelijker dan je denkt. Probeer gerust enkele van deze recepten uit! Eet smakelijk en goedemorgen!

Martine