Slecht slapen? 10 tips om een bed op jouw maat te vinden.

Ben je ’s morgens niet uitgerust? Kan je niet makkelijk inslapen? Of lig je voortdurend te woelen in bed? De kans is groot dat je in een bed slaapt dat niet bij je lichaam past. Het voordeel van een bed op maat is dat het aangepast is aan jouw lichaamsbouw en lighouding. Bovendien voldoet het maximaal aan jouw slaapvoorkeuren. Door je boxspring op maat te combineren met een matras op maat wordt je lichaam optimaal ondersteund. Je zal beter slapen en wordt uitgerust wakker. Bye bye slaapproblemen en slaapmiddelen.

slapen op maat

Wil je een bed op maat of boxspring op maat kopen? 

Een bed, matras of boxspring op maat kopen, is vaak een hele uitdaging. Het aanbod is zo groot dat je er al snel keuzestress van krijgt. Hoe weet je in godsnaam of je een bed op jouw maat koopt? Laat je niet ontmoedigen, want met deze 10 tips wordt het kinderspel.

Een bed op maat kies je niet op basis van uiterlijk

Ben jij wel eens een beddenwinkel binnengelopen omdat je in de folder een prachtige boxspring had gezien? Wees gerust, bijna iedereen reageert zoals jij. En toch ga je beter niet af op het uiterlijk. Natuurlijk zal dat bed fantastisch staan in je slaapkamer. Maar ligt het wel comfortabel? Het grootste deel van de tijd dat je erin ligt, zie je je bed niet. Maar je brengt er wel acht uur per dag in door. 

Een optimale ondersteuning komt dus op de eerste plaats. Pas als je je op basis van het comfort een boxspring of lattenbodem gekozen hebt, is het tijd om aan het design te denken.

Kies pocketvering bij een boxspring op maat

De vering is het meest belangrijke onderdeel van een boxspring. Doorgaans vind je boxsprings met pocketveren of Bonell-veren. Wat is het verschil? Bonell-veren zijn niet apart verpakt, waardoor ze vlak elastisch zijn. Dat betekent dat de persoon naast jou meebeweegt als jij beweegt. 

Pocketveren zijn daarentegen puntelastisch omdat ze apart verpakt zijn. Alleen de delen die druk zetten op de matrasdrager zakken dieper weg. De zone er rond blijft intact. En de persoon naast jou? Die voelt het wellicht niet eens als jij je omdraait. Pocketveren kunnen trouwens meer gewicht dragen dan Bonell-veren. Weeg je meer dan 100 kg? Ga sowieso voor een boxspring met pocketveren.

boxspring op maat kopen

Vraag of je mag proefliggen op de bedden en matrassen

De grote meerderheid van de mensen die een nieuwe boxspring of matras willen kopen, neemt in de winkel amper twee minuten de tijd om die te testen. Dat is lang niet voldoende. Bovendien ga je in een winkel anders liggen dan thuis, heb je kleren aan én staat er een verkoper op te kijken. Echt ontspannen lig je dus niet.

Sommige beddenwinkels hebben hier een oplossing voor gevonden. Bij Sleeplife® nemen we je mee in onze Ergosleep® Cocoon. Een studio waarin je zelf het belang van een correcte ondersteuning ervaart. Je treedt binnen in een gezellige cabine waar een bed staat en wordt uitgenodigd om verschillende lighoudingen aan te nemen. Zonder dat er iemand op je vingers staat te kijken. Vervolgens wordt je SLAAP-DNA® automatisch bepaald. Op basis daarvan stelt de slaapadviseur je Ergosleep®-bedbodem in en stelt hij je een aantal geschikte matrassen voor. Het resultaat? Een bed op maat van jouw lichaam.

ergosleep® cocoon

Wist je dat je bij Sleeplife® je matras thuis kan testen? Iedereen heeft namelijk recht op een goed-slapen-garantie. Daarmee kan je tot twee maanden na levering je matraskern eenmalig omruilen voor een andere hardheid. Zo weet je zeker dat je een matras koopt die volledig bij je past.

Laat je slaapprofiel meten voor een bed helemaal op maat

Tijdens je slaap oefenen de verschillende lichaamszones druk uit op je bed. Ter hoogte van je schouders en heupen moet je lichaam de nodige ruimte krijgen om de tegendruk te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, lenden en benen hebben daarentegen extra ondersteuning nodig. Ook tussen je schouder- en lendenzone registreren we subtiele variaties.

Als deze verschillen niet goed opgevangen worden, krijg je te kampen met slapeloosheid én ontwaak je vroeg of laat met rug- of nekpijn. Precies daarom doe je er goed aan jouw slaapprofiel of SLAAP-DNA® te laten meten.

Kijk naar de instaphoogte van je bed

De instaphoogte van je bed is belangrijker dan je denkt. Ze bepaalt namelijk het gemak waarmee je in –en uit bed stapt. De juiste bedhoogte verschilt per persoon en is afhankelijk van de lengte van je benen. Heb je korte benen? Dan heb je een lager bed nodig dan iemand met stelten. Tegenwoordig kan je alle boxsprings verkrijgen met een hoge of lage instap.  

Luister niet naar familie en kennissen

Je kent het wel, familieleden of vrienden die zo tevreden zijn over hun bed of matras dat ze je bijna overtuigen om dezelfde te kopen. Onthoud dat jij uniek bent. Jouw lichaamsbouw en slaapvoorkeuren zijn niet dezelfde als die van je maatje. Dus heb je wellicht ook een ander bed nodig. Een bed op jouw maat.

Een bekend merk is geen garantie voor een bed op maat

Het is niet omdat een merk veel bekendheid heeft, dat het daarom geschikt is voor je lichaam. Die schoenen van Louboutin mogen nog zo mooi zijn, als ze veel te veel knellen, koop je die toch ook niet? Niet het merk, maar je lichaamsprofiel bepaalt welk bed voor jou het meeste geschikt is. 

Een bed op maat koop je niet online

We zeiden het al: jouw lichaam is uniek. Je hebt dus een uniek bed nodig. Een boxspring of lattenbodem die bij je lichaam past. Wilde je die op het internet kopen? Dan ben je daar toch aan het verkeerde adres. Als je op zoek bent naar een bed op maat, verwacht je minstens gefundeerd en persoonlijk en individueel advies, toch?

Meer zelfs, misschien wil je de producten wel zelf voelen of testen. In dat geval is niet de webshop, maar wel de winkel the place to be.

beddenwinkel bed kopen

Persoonlijk advies is o zo belangrijk

Helaas gebeurt het nog te vaak dat je er bij de keuze van een bed, boxspring of lattenbodem alleen voor staat. Ga daarom niet naar een beddenwinkel met duizend-en-een merken. Meer merken leiden niet noodzakelijk tot meer keuzemogelijkheden. Integendeel. Je raakt er geen wijs meer uit. Laat staan dat je kan vergelijken. Bovendien hebben de adviseurs – als die er al zijn – vaak te weinig ervaring en kennis.  

Spring liever binnen in een speciaalzaak met iets minder merken, maar mét ervaren adviseurs. Een goede slaapexpert geeft je persoonlijk advies. Hij neemt de tijd om naar je te luisteren, stelt gerichte vragen en analyseert je voorkeuren en behoeften. Als hij je op basis daarvan professioneel begeleidt naar de meest geschikte bedcombinatie, is de kans groot dat je achteraf heel tevreden bent met je keuze. 

"Bij Sleeplife® verkopen we alleen unieke slaapoplossingen. We willen vermijden dat de klant 1.001 merken voorgeschoteld krijgt waarbij hij onmogelijk kan vergelijken, laat staan een keuze maken. Bij ons vind je slechts twee merken: Ergosleep® en Sleeplife®. Dat zijn merken die perfect passen binnen onze filosofie en waar wij volop in geloven. Daarbinnen bieden we wel een ontzettend uitgebreid gamma aan. Iedere klant is immers uniek, zowel qua lichaamsbouw als qua slaapvoorkeur. Dat vraagt om een ideale combinatie van bedbodem, matras en hoofdkussen.”

Zeg nooit: “Ik wil zo’n bed als op vakantie”

Je hebt doorgaans twee maanden nodig om te weten of een bed geschikt is voor jouw lichaam. Maar daarvoor zijn de meeste vakanties jammer genoeg te kort. Bovendien zijn de boxsprings op vakantie altijd standaardbedden. Vandaag slaapt er iemand op van 55 kg. Volgende week iemand van 90 kg. Pas op, niet iedereen slaapt slecht op vakantie. Sommige hotels besteden wel veel aandacht aan slaapcomfort. Ben jij één van die reizigers die zalige nachten beleeft op vakantie? Lees dan zeker onze tips.

goed slapen op vakantie

Kortom

Dankzij een bed op maat is de kans groot dat je beter slaapt. Maar het is niet altijd eenvoudig om een boxspring of matras te vinden die bij je past. Door je SLAAP-DNA® te laten meten, te letten op het comfort, de vering, de instaphoogte en je bed of matras thuis te testen verminder je slaapproblemen en slapeloosheid.

Koop jouw bed niet in een webshop, maar kom gerust langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt of maak een afspraak. We geven je graag persoonlijk advies. Zo vind je gegarandeerd een bed op maat van jouw lichaam. 

Nieuwe boxspring kopen? Laat je SLAAP-DNA® meten in de Ergosleep® Cocoon.