Op zoek naar een zomerdekbed? Hierop moet je letten.

Kan je de slaap ook niet vatten tijdens die veel te warme zomernacht? Wil je niets liever dan die dekens van je afschoppen, maar heb je het zonder dekbed snel te koud? Of word je badend in het zweet wakker? Denk er tijdig aan om een zomerdekbed te kopen. Nog voor de zwoele nachten eraan komen. Zomerdekbedden zijn namelijk licht van gewicht, goed vochtregulerend en uitermate ventilerend. Tenminste, als je ze uitrust met een kwalitatief zomerdekbedovertrek. Zorg wel dat je altijd iets over je heen hebt. Doordat je transpireert ‘s nachts, zou je wel eens té koud kunnen krijgen. Heb je geen idee waarop je moet letten wanneer je op zoek gaat naar een zomerdekbed? Wij geven je graag enkele tips.

 

hoe zomerdekbed kiezen

Welke warmteklasse heeft een zomerdekbed?

Om het even welke beddenwinkel je binnenstapt, overal vind je dekbedden in verschillende warmteklassen. In de meeste slaapzaken worden de klassen duidelijk gemaakt via getallen van 1 tot 4. Een dekbed uit klasse 1 is extra warm en dik, terwijl een exemplaar uit klasse 4 uiterst licht en extra dun is. Het is dus niet meer dan logisch dat een zomerdekbed tot de lichtste warmteklasse behoort. Als je voor een enkel dekbed kiest althans. Want je kan ook altijd kiezen voor een 4-seizoenendekbed. Het leuke aan zo’n dekbed is dat je er het hele jaar door plezier aan hebt. Het bestaat namelijk uit twee delen die je aan elkaar kan knopen. Het dunnere gedeelte is heerlijk licht voor de zomer. Het dikkere deel is perfect voor het tussenseizoen. Als je beide delen combineert, heb je het gezellig warm in de winter. Een winterdekbed en zomerdekbed in één dus. Maak dus voor jezelf de keuze of je een enkel dekbed wil voor de zomer of toch liever een vierseizoenendekbed.

Zomerdekbed voor één of twee personen

Stem zeker ook eens af met je partner. Die heeft vaak een andere slaapvoorkeur dan jij. Kies gerust elk jullie eigen favoriete dekbed. Met elk de gewenste vulling en geliefde warmteklasse. Helemaal afgestemd op jullie persoonlijke behoeften. Met de Loopies combineer je ze feilloos tot één tweepersoonsdekbed.

zomerdekbed partners

De ideale vulling van een zomerdekbed

Donzen dekbed in de zomer

Denk je bij dons meteen: ‘lekker warm in de winter’? Gelijk heb je, maar wist je dat dons ook een uitstekende keuze is in de zomer? Een zomerdonsdeken is gevuld met een kleinere hoeveelheid dons, waardoor het minder warm en lekker licht aanvoelt. Zelfs tijdens een broeierige zomernacht. Dankzij de thermo-isolerende werking heb je het nooit te warm of te koud. Een zomerdons drapeert zich trouwens mooi rond je lichaam en biedt een maximale bewegingsvrijheid.

Let wel op de verhouding tussen dons en veren. Dons is namelijk zachter en lichter dan veren en isoleert beter. Bij Sleeplife® vind je enkel donsvulling van de beste kwaliteit. Onze donsdekens bestaan uit minimum 90% dons.

Ganzendons of eendendons? Wat is het verschil tussen ganzendons en eendendons? Ganzendons is hoger geprijsd dan eendendons. Zelfs al is het donspercentage gelijk. Hoe komt dit? Enerzijds omdat ganzendons een schaarser product is. Anderzijds omdat de donsvlokken van de gans groter zijn dan de donsvlokken van een eend. En laat het nu net de grootte van de donsvlok zijn die de isolatiewaarde bepaalt. Ganzendons heeft dus een hogere isolatiewaarde dan eendendons. Hierdoor is er minder dons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken. En hoe minder vulling, hoe lichter het dekbed en hoe meer bewegingsvrijheid.

Synthetisch zomerdekbed

Een synthetisch zomerdekbed is gevuld met niet-natuurlijke materialen of microvezels. Als je allergisch bent voor huisstofmijt is een synthetisch dekbed in de zomer een prima keuze. Je kan het dekbed namelijk wassen op hoge temperaturen waardoor het beestje geen schijn van kans maakt. Let wel, regelmatig reinigen is een must omdat synthetische materialen doorgaans minder goed ventileren dan natuurlijke materialen. Zeker in de zomer is dat belangrijk, want geef toe, tijdens de zomermaanden zweet je iets meer dan gewoonlijk, toch?

Zomerdekbed gevuld met wildzijde

Een wildzijden dekbed is eigenlijk het ideale zomerdekbed. Dankzij de uitmuntende temperatuurregulerende eigenschappen voelt het heerlijk fris aan bij warme temperaturen. En door de hoge vochtregulerende werking is het uitermate geschikt als je ’s nachts veel transpireert. Wildzijde neemt namelijk tot 40% vocht op zonder dat je dekbed vochtig en klam aanvoelt.

Wildzijde is de draad van de cocon van de in het wild levende Tussah-zijdevlinderrups. De platte, extreem sterke zijdedraad wordt geoogst vlak nadat de vlinder de cocon heeft verlaten. Het is een milieuvriendelijk product dat heel arbeidsintensief is, aangezien het volledig handgemaakt wordt.

Zomerdekbed uit katoen

Heel wat zomerdekbedden zijn uit katoen vervaardigd. Het is een natuurlijk materiaal dat uitstekend ademt. Het is misschien iets zwaarder dan een donzen of synthetisch dekbed, maar wel een stuk lichter dan een wollen exemplaar. Een zomerdekbed uit katoen drapeert zich als een fris laken om je heen. En bovendien kan je het op 95°C wassen. Ideaal als je last hebt van een huisstofmijtallergie.

Heb je al een dekbedovertrek voor je zomerdekbed?

Heb je je ideale zomerdekbed gevonden? Dat is een goed begin maar geeft nog geen garantie op een goede nachtrust in de zomer. Rust je dekbed daarom uit met een fris en ademend dekbedovertrek. Je geeft best de voorkeur aan beddengoed van natuurlijke materialen. Synthetische lakens en kussenslopen zijn alles behalve luchtdoorlatend. In de winter houden ze de warmte vast, maar in de zomer kan je er haast niet in ademen. Daardoor ga je opvallend sneller zweten tijdens warme nachten. Katoenen, linnen en zijden bedtextiel zijn een goed alternatief. Het zijn lichte en ademende stoffen die heerlijk fris aanvoelen in de zomer.

Ververs je beddengoed ook regelmatig. Op een nacht verlies je namelijk meer dan één liter transpiratievocht. Zeker in de zomer. Dat transpiratievocht wordt dan geabsorbeerd door de lakens, dekens en kussens. Dat is niet echt hygiënisch. Je slaapt gegarandeerd veel beter in een fris opgemaakt bed met mooi gestreken bedtextiel.

dekbedovertrek zomerdekbed

Ben je op zoek naar een zomerdekbed?

Maak gerust een afspraak of kom langs in de winkel in je buurt. Dan gaan we samen op zoek naar een dekbed dat je zalige nachten bezorgt. De hele zomer lang.

Ben je benieuwd naar ons assortiment zomerdekbedden? Neem gerust een kijkje in onze webshop.