Matrasonderhoud: draai en keer je matras elk seizoen

Als iemand je vraagt hoe jij je bed verschoont, dan antwoord je vast dat je geregeld je dekbedovertrek wast. En dat je ook regelmatig je beddengoed lucht. Maar hoe onderhoud je jouw matras? Reinig je die – net als de meeste slapers – zelden of nooit? Nochtans slaap je er dagelijks op en is je matras een broeihaard voor bacteriën zoals huismijt. Je matras schoonmaken is daarom ontzettend belangrijk voor je slaaphygiëne. Maar kan je je matras wel onderhouden? En hoe doe je dat dan?

nieuwe matras onderhouden

Tips voor het onderhoud van je matras

Natuurlijk wil je dat je matras zo lang mogelijk meegaat. Een goede matras – die je lichaam perfect ondersteunt en afgestemd is op jouw slaapvoorkeuren - is pas na 10 jaar aan vervanging toe. Als je die goed onderhoud tenminste. Met deze onderhoudstips verhoog je je slaapcomfort én verleng je de levensduur van je matras.

Matras draaien

Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk  je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.

matras draaien en keren

Matras keren

Als je denkt dat daarmee de kous af is, heb je het goed mis. Draai je matras ook elk seizoen in de breedte om. Zo komt de onderkant bovenaan te liggen. Deze handeling zorgt ervoor dat je matras zijn veerkracht behoudt. Bovendien wordt het geabsorbeerde vocht aan de lucht blootgesteld, waardoor het makkelijker droogt. De ideale manier om je matras te verluchten dus. Al blijkt het keren in de praktijk best een zware klus. Zeker als je op eigen houtje een tweepersoonsmatras wil omdraaien. Gelukkig beschikken sommige matrassen over handvaten of lussen.

Het draaien en keren van je matras biedt volgende voordelen: 

  • verschillende matraszones worden afwisselend beslapen en belast
  • er komen belaste zones tot rust en in herstel
  • je behoudt het initieel slaap- en ligcomfort maximaal
  • het verlengt de levensduur van je matras
  • je vermijdt doorzakkingen en kuilvorming
  • je optimaliseert de vochthuishouding van je matras
  • je lichaamshygiëne wordt verhoogd

Hoe onthoud je in welke richting je je matras moet keren? 

Ben je vergeten in welke richting jij je matras dit seizoen moet draaien en keren? Er bestaan trucjes, waarbij je cijfertjes op je matras kleeft. Maar waarom zou je dat doen als er matrassen bestaan die voorzien zijn van handige labeltjes? Ergosleep®-matrassen zijn in de hoeken bijvoorbeeld uitgerust met labels in de seizoenskleuren. Zo weet je precies in welke richting jij jouw matras moet draaien als het herfst, winter, lente of zomer is. Je matras onderhouden was nog nooit zo makkelijk.

matras draaien en keren trucje

Beschermhoes voor matrassen

Om te voorkomen dat er vlekken van zweet, urine of bloed op je matras ontstaan, rust je je matras best uit met een beschermhoesLiefst een wasbaar exemplaar. Zo kan je die makkelijk verwijderen en vervangen. Dankzij een matrasbeschermer blijft je matras altijd schoon en verleng je de levensduur ervan. Ze zijn er in verschillende maten en met verschillende eigenschappen. Sommige covers zijn ontworpen om huisstofmijtallergie te verminderen of om overmatig zweten tegen te gaan. Kies een beschermer die past bij jouw persoonlijke behoeften. En ervaar optimaal slaapcomfort.

matras onderhouden beschermhoes

Afritsbare matrashoes

Beschermhoes vergeten? Wees gerust, heel wat matrassen beschikken over een afritsbare hoes. Werd je verrast met een heerlijk ontbijt op bed, maar heb je wat fruitsap gemorst? Rits de matrashoes gewoon af en steek ‘m in de wasmachine. Volg de wasinstructies die aan de binnenkant van de hoes staan. En hop! Bij Sleeplife® zijn alle matrassen trouwens uitgerust met zo'n afritsbare hoes.

Bloed- en urinevlekken verwijderen

Zijn er ondanks je beschermhoes of afritsbare matrashoes vlekken op je matras gekomen? Sommige vlekken zijn best lastig te verwijderen. Gouden regel voor het verwijderen van alle vlekken: niet wrijven, maar deppen. Gebruik ook nooit te veel water op je matras, zodat schimmel geen kans krijgt. Met onderstaande tips krijg je bloed- en urinevlekken in een mum van tijd uit je matras.

  • Urinevlekken: Je verwijdert ze best met warm water en bakingsoda. Grotere vlekken behandel je beter met azijn. Maak een katoenen doek nat met water en doe er azijn op. Deppen maar.
     
  • Bloedvlekken: behandel bloedvlekken zo snel mogelijk, zodat ze geen tijd krijgen om te drogen. Warm water zorgt dat het bloed sneller stolt en je de vlek moeilijk weg krijgt. Gebruik dus koud water.

Je matras reinigen met een stofzuiger? 

Sommige slaapzaken raden je aan om je matras regelmatig te stofzuigen. Als je last hebt van allergieën, zoals huisstofmijtallergie, doe je er goed aan om dat advies te volgen. Met de stofzuiger verwijder je alle stof, huidschilders en beestjes. Heb je geen allergie? Dan doe je dat beter niet. De stiksels kunnen loskomen, waardoor de matras sneller verslijt.

Matras ventileren en luchten

Als je je matras optimaal wil onderhouden, verlucht je best dagelijks je matras en beddengoed. Dek je bed niet meteen op ‘s morgens, maar leg het open. Onze matras en beddengoed absorberen ’s nachts het vocht dat we uitzweten. Door beide voldoende te laten luchten, blijven matras en bedlinnen fris en vermijd je dat bacteriën zich nestelen in de vochtige warmte. Zet ook je ramen open om je kamer en bed grondig te verluchting. Tocht doet vocht sneller drogen. Slecht geventileerde slaapkamers kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

matras onderhouden kamer verluchten

Matras tijdig vervangen

Natuurlijk gaat je matras niet eeuwig mee. De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Een nieuw exemplaar is dan gegarandeerd een voelbare verbetering.

Ben jij op zoek naar een nieuwe matras? We helpen je graag bij je keuze.