Jonge ouders = weinig slaap

Slaaptekort is de meest voorkomende klacht bij jonge ouders. Naar schatting komen kersverse mama’s en papa’s maar aan 5 uur slaap per nacht tijdens het eerste levensjaar van hun kindje. Herkenbaar? Oké, af en toe een slapeloze nacht hoort er helaas bij, maar probeer toch te vermijden dat je oververmoeid raakt.

vermoeide ouders

SOS slaap 

Is er dan een manier om slaap in te halen? Of hoe kun je nu toch rust vinden? Het beste plan van aanpak, hangt nogal af van de leeftijd van je kind.

1.    De eerste 4 maanden 

Tijdens deze periode kan je baby zichzelf nog niet troosten of kalmeren. Jouw warmte en aanwezigheid zijn noodzakelijk om zich veilig en rustig te voelen. Daarnaast is het maagje nog te klein om een hele nacht zonder honger door te slapen, waardoor ze vaak ontwaken. Omdat jonge kindjes vaak dag en nacht verwisselen, is het een goed idee om meer licht in de kamer te laten tijdens dutjes overdag en om je communicatie ’s nachts korter, stiller en rustiger te houden dan overdag. Zo herkennen ze stilletjesaan het verschil. Geef ze ook niet enkel aandacht wanneer ze ’s nachts huilen, maar ook wanneer ze gewoon overdag rustig zitten te spelen. Koester vooral geen onrealistische verwachtingen. Deze fase gaat onvermijdelijk gepaard met onderbroken nachten

vrouw geeft borstvoeding in een donkere ruimte

2.    Vanaf 5 maanden 

Volgens kinderpsychologen ontwikkelen baby’s vanaf dit moment hun zogenaamde ‘innerlijke object’ of gevoel van veiligheid. Stilaan lukt het om zichzelf tot rust te brengen of te sussen zonder meteen een ouder nodig te hebben. Dat doen ze door bijvoorbeeld op een speentje te zuigen of zich tegen een slaapdoekje of knuffel aan te wrijven. Zulke voorwerpen bieden je baby vaak de nodige korte troost. Haal ze dan ook zeker in huis. Verder wenen kindjes vaak als ontlading van een dag vol nieuwe prikkels. Dat huilen herkennen krijg je als nieuwe ouders stilaan wel onder de knie. Laat baby’s dus gerust even wenen zodat ze zelf terug de slaap kunnen vatten. Natuurlijk zonder dat ze écht overstuur raken. De ‘vierminutenregel’ kan je daarbij helpen: neem 4 minuten de tijd om te luisteren en te beslissen of het echt nodig is om je kind bij te staan.  Kindjes die zich niet lekker voelen of pijn hebben, huilen trouwens beduidend anders dan wanneer ze gewoon even wakker worden en aandacht willen. 

slapende baby met speentje en knuffel

3.    Vanaf 7,5 maanden 

Je kindje na de eerste kreet meteen uit bed halen. Misschien herkenbaar voor sommige ouders, maar let daar toch mee op. Onbewust creëer je een slecht en vooral slopend slaappatroon. Kindjes beginnen vanaf 7,5 maand namelijk actie en reactie te begrijpen. Wanneer ze merken dat mama of papa na één krijs meteen komt, wordt dat al snel een gewoonte. Het gevolg? Jouw nachtrust wordt continu onderbroken. Til ze dus niet meteen uit hun wiegje wanneer ze beginnen te wenen, ook al is het soms verleidelijk. Vaak dommelen ze gewoon terug in na wat pruttelen of gehuil. Jonge kinderen worden trouwens ook vaak wakker door hun dromen. Baby’s hebben namelijk om het uur een REM-slaapfase. Een paar sussende woorden en een signaal dat alles in orde is, is in die situatie vaak voldoende. Kindjes willen soms ook gewoon even hun frustratie kwijt na een droom. Tot slot kan ook het doorkomen van de eerste tandjes voorkomen dat ze doorslapen. 

huilende baby
 

Aan het einde van je Latijn? 

Als jonge mama en papa voelt het snel aan alsof je hebt gefaald wanneer je kind ‘s nachts veel huilt. Je wordt daarbovenop overrompeld met advies van iedereen die denkt het beter te weten. Resultaat? Op den duur weet je het gewoon niet meer. Dat in combinatie met een slaaptekort mat je volledig af. Daarom nog enkele tips voor ouders die wat extra energie goed kunnen gebruiken

jonge ouders, weinig slaap, tips van Martine

  • Verdeel alle babytaken onder elkaar. 
  • Verleng je zwangerschapsverlof of ga een tijdje deeltijds werken. 
  • Probeer zelf ook even te slapen wanneer je kindje een dutje doet. Neem dus je rust in plaats van alle huishoudelijke klussen te doen. Een powernap kan zeer krachtig zijn. Een kort dutje van 10 tot 20 minuutjes kan je energieniveau al een echte boost geven. 
  • Ontspan voldoende. Ga bijvoorbeeld in de tuin of op je terras zitten, doe aan meditatie of kijk gezellig onder een dekentje naar een ontspannende serie. 
  • Kom voldoende buiten, liefst samen met je baby. Duffel je oogappel in naargelang het weer, zorg voor bescherming tegen de zon en maak samen bijvoorbeeld een wandeling door het park. Dat werkt rustgevend voor zowel ouder als kind. Frisse lucht helpt trouwens om beter te slapen en fysieke beweging is goed voor je herstel van zowel de bevalling, stress als een slaaptekort. 
  • Eet gezond! Dat betekent: ongeraffineerd en veel vitamines, mineralen en vezels. Zo zijn je zenuwstel, je darmen en je weerstand in betere conditie. Kies dus niet voor snelle en makkelijke maaltijden. Tijdsnood? Schakel dan ‘hulptroepen’ in voor de boodschappen of vraag of ze eventueel voor je willen koken. 
  • Durf hulp te vragen. Vertrouw je kindje bijvoorbeeld gerust een paar uurtjes of eens een nachtje toe aan oma en opa. Zo krijgen jullie de kans om terug op te laden. Je zult merken dat mensen meer dan bereid zullen zijn om je te helpen, want voor velen is die vermoeidheid herkenbaar. 
  • Volg je eigen instinct in plaats van de stortvloed aan goedbedoeld advies. Jij kent je baby het beste en tegen je gevoel ingaan, wekt vaak nog meer stress en irritatie op. 
  • Pas mijn tao massage toe om goed wakker te worden. Ontdek hoe je deze makkelijke tokkelmassage aanleert en je lijf een energieboost kunt geven in 3 minuutjes. 

Onthou tot slot dat je niet alleen bent en vergeet beelden van immer zoet slapende baby’tjes. Die zijn meestal het resultaat van een goed gemonteerde film. Dreigt je emmer toch over te lopen? Neem dan contact op met Kind en Gezin of bespreek het met je arts.

gelukkige ouders, gelukkige baby

Martine