Hoe reinig je je donsdeken en donskussen?

Of je je dekbedovertrek regelmatig wast? Natuurlijk! Maar hoe zit het met je donsdeken en je donzen kussen? Net als je matras en dekbedovertrek absorbeert ook je dons het transpiratievocht dat je lichaam ’s nachts verliest. Als je die niet tijdig reinigt, worden de donsvlokken plakkerig van het zweet en gaan ze samenklitten. Daardoor neemt je donsdeken of donskussen in volume af en geven ze minder warmte. Maar mag je zelf een donskussen of donzen dekbed wassen of schoonmaken? En hoe doe je dat dan precies?

donsdeken reinigen

Donsdeken verluchten

Schud je donsdeken regelmatig op en verlucht het ook nu en dan. Hang het twee tot drie keer per jaar buiten op een mooie, rustige dag. Vermijd de volle zon en de mist. Een donzen dekbed voelt zich het prettigst in de schaduw met een zacht briesje. Bovendien is uv-licht een natuurlijke remedie tegen bacteriën, huisstofmijt en andere microben.

dons verluchten

Donzen dekbed wassen in de wasmachine: ja of nee?

Wanneer de nachten wat warmer worden, kan het fijn zijn om een zomerdekbed te gebruiken. De zomerdekbedden van Sleeplife® zijn dun en licht van gewicht, wat zeer geschikt is voor de warme zomermaanden. Maak van dit moment ook eens gebruik om je donzen winterdekbed onder handen te nemen. Mag je donsdeken in de wasmachine? Hoewel de wasvoorschriften het soms toelaten, doe je dit beter niet. Daar zijn verschillende redenen voor. 

Een te hoge temperatuur of druk zorgt ervoor dat het dons zijn kwaliteit en veerkracht verliest. Net als een te agressief wasmiddel of het niet voldoende drogen van je donsdeken. Een erg delicate onderneming. Ook je donskussen wassen is daarom een slecht idee.

Bovendien past een donsdeken voor een eenpersoonsbed misschien nog net in de wasmachine, maar een tweepersoonsdekbed heeft zeker onvoldoende plaats in de trommel. Om te vermijden dat je dons zijn kwaliteit, veerkracht en duurzaamheid verliest, laat je het reinigen dus beter over aan een specialist. Wist je dat je bij Sleeplife® je donzen dekbed professioneel kan laten reinigen?

Vlekken verwijderen

Een passende kussenbeschermer en dekbedovertrek zorgt ervoor dat je vlekken vermijdt. Toch een vlek op je donsdeken ontdekt? Relax, je hoeft niet je hele dons te laten wassen om dat ene vlekje te verwijderen. Sla het vulmateriaal weg uit het gebied waar het vlekje zit. Zo behandel je alleen het tijk en blijft de vulling onaangeroerd. Maak een katoenen doek nat met water en milde zeep en dep op de vlek.

Sommige vlekken, zoals urine en bloedvlekken zijn zo hardnekkig dat ze een specifieke aanpak nodig hebben. Zo verwijder je urine best met warm water en bakingsoda. Grotere vlekken behandel je beter met azijn. Maak een katoenen doek nat met water en azijn en dep op de vlek. Behandel bloedvlekken zo snel mogelijk, zodat ze geen tijd krijgen om te drogen. Warm water zorgt dat het bloed sneller stolt en je de vlek moeilijk weg krijgt. Gebruik dus koud water.

Dons drogen in de droogkast

Net zoals het geen goed idee is om je donsdeken te wassen in de wasmachine, is ook de droogkast nefast voor je dons. Na het wassen moet je donsdeken namelijk goed en snel drogen. Anders ontstaat er een indringende geur, waar je niet van afraakt. Een droogtrommel is geen prettige omgeving voor je donzen dekbed of donskussen.

Ontdek je toch een natte vlek die je moet drogen? Hanteer dan de haardroger (nooit op de heetste stand). Gebruik daarnaast ook geen mattenklopper of stofzuiger om je donskussen of -deken op te schudden of van stof te ontdoen. Lichtjes afborstelen is voldoende.

Professionele donsreiniging

Naast je eigen inspanningen, doe je er goed aan je donsdeken elke 5 jaar professioneel te reinigen. Zo’n professionele reiniging verlengt namelijk de levensduur van je dekbed. Breng je donsdeken of donzen kussens gerust binnen in je Sleeplife®-winkel voor een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van de stikking maken we de tijk open en schudden we hem leeg. De inhoud reinigen, ontsmetten en vullen we eventueel bij. De tijk wassen we apart en als dat nodig is vervangen of herstellen we die.

donzen dekbed professioneel reinigen

Behandeling met probiotica

Heb je last van huisstofmijtallergie? Krijg je een vervelend geurtje maar niet uit je donsdeken? Dan is het een goed idee om elk jaar de tijk van je dekbed met probiotica te laten behandelen. Deze positieve bacteriën hebben een antiallergische werking en bestrijden geurtjes op een natuurlijke, duurzame manier. Vraag ernaar in je favoriete Sleeplife®-winkel.

Donsdeken opbergen

Berg je dons op in een nonwoven opbergtas van Sleeplife®. Niet in plastiek, want dat is niet luchtdoorlatend. Het vocht kan dan niet ontsnappen, waardoor er kans is op schimmelvorming.

Levensduur donsdeken

Een donzen dekbed gaat gemiddeld 8 jaar mee. Als je het goed onderhoudt tenminste. Heeft je donsdeken zijn beste tijd gehad? Kom gerust eens langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Dan gaan we samen op zoek naar een exemplaar dat bij je lichaam past. 

Tijd om je donsdeken professioneel te laten reinigen? Maak gerust een afspraak en breng het binnen bij Sleeplife®.