Hoe kies ik mijn ideale hoofdkussen?

Slaap je op je rug, zij of op je buik? Heb je nekpijn? Ben je allergisch voor huisstofmijt of heb je het snel warm? En welke vulling geeft je een comfortabel gevoel? Er zijn zoveel hoofdkussens op de markt, maar hoe weet je welk kussen bij jou past? Deze tips helpen je gegarandeerd om het ideale hoofdkussen te kiezen!

Hoe kies ik mijn ideale kussen?

Koop niet het eerste het beste kussen

Ben je op zoek naar een hoofdkussen? Ga dan niet voor het eerste het beste kussen. Wil je 's ochtends pijnvrij uit je bed ontwaken, dan kies je best voor een goed kussen. Eentje dat je hoofd, bovenste rug- en nekwervels optimaal ondersteunt.

Dat kan alleen als het volledig aangepast is aan jouw lichamelijke kenmerken en voorkeuren. Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin. 

Natuurlijk spelen ook de matras en lattenbodem of boxspring een belangrijke rol. Op een versleten matras heeft een goede slaaphouding geen enkele zin. Dat spreekt voor zich.

Kies je hoofdkussen vulling

Bij Sleeplife® vind je meer dan 40 soorten hoofdkussens. Stuk voor stuk kussens in verschillende formaten, diktes, hardheden en vullingen. Welke vulling jij verkiest, is een persoonlijke kwestie. 

1. Latexkussens

Een latexkussen biedt een constante, actieve ondersteuning aan je hoofd, bovenste rug- en nekwervels en houdt ze in een natuurlijke balans. Het is veerkrachtig, vormvast en dankzij het ventilerende vermogen blijft je kussen altijd luchtig. Ideaal als je snel warm krijgt in je slaap.

2. Donskussens

Ben jij een koukleum of eerder warmbloedig? Zowel bij warme als bij koude temperaturen voelt een donskussen bijzonder aangenaam aan. Het fijne eraan is dat je het naar wens kan vormen, wat het ligcomfort bijzonder knus maakt. En vooral, een kussen met donsvulling is zalig zacht. Alsof je op een wolkje slaapt.

3. HiTec (synthetische kussens)

Hoofdkussens met een synthetische vulling zijn geschikt voor de meeste slapers. Ook voor jou dus. Ze zijn budgetvriendelijk en de dikte ervan kan je zelf aanpassen door vulling toe te voegen of weg te halen. Bovendien zijn ze antiallergisch en kan je ze gemakkelijk wassen. Ideaal voor logees dus.

4. Traagschuimkussens

Laat je hoofd rusten op een viscokussen en je wordt wakker zonder nekpijn. Door zijn drukverlagende werking neutraliseert een traagschuimkussen alle drukpunten. Zo kan je hals maximaal ontspannen. En jij ook. 

Nekpijn voorkomen?

Word je wakker met nek- of hoge rugpijn? Dan is een neksteunkussen of ergonomisch kussen geen overbodige luxe. Het geeft extra ondersteuning aan je bovenste rug- en nekwervels, waardoor je hoofd ’s nachts maximaal ontspant. Je wordt wakker met een uitgeslapen gevoel en zonder nekpijn.

nekpijn voorkomen

Kies je beter een hoog of een laag hoofdkussen?

Als je kussen te hoog of te laag is, liggen je nekwervels niet in een natuurlijke houding. Je hoofd en ruggengraat vormen geen mooie S-curve. En je nek en schouders worden onnodig belast. Je kussen moet de holle ruimte tussen je hoofd, hals en schouder perfect opvullen. Zo neemt je hoofd een comfortabele én gezonde houding aan. Advies nodig? Onze slaapadviseurs helpen je graag bij jouw keuze.

Hoog of laag kussen kiezen?

En is een harder kussen beter dan een zacht?

Zowel hardere als zachtere kussens kunnen voldoende ondersteuning bieden. Welk comforttype je precies verkiest, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Al zien we wel vaak dat buik- en rugslapers een zachter kussen verkiezen. Terwijl een zijslaper juist de voorkeur geeft aan een steviger kussen.

Nieuw hoofdkussen kopen? 

Ben je op zoek naar jouw ideale hoofdkussen? Met bovenstaande tips is de kans erg groot dat je achteraf ontzettend tevreden bent met je aankoop. Kom gerust langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Je kan er gratis hoofdkussens testen, zelfs bij je thuis (mits aankoop van een beschermer). Hoe dan ook begeleiden we je graag naar het perfecte exemplaar.

hoe kies ik mijn ideale kussen

Wij geven je graag advies bij je zoektocht naar een hoofdkussen dat bij je past.