Hoe kies ik een donsdeken of dekbed?

De herfst en winter liggen in het verschiet en dat betekent lagere temperaturen. Hoe kan je het in je slaapkamer wat warmer krijgen? Vermijd koude rillingen 's nachts dankzij een geschikt dekbed of donsdeken. Onze tips helpen je bij het maken van de juiste keuze.

dekbed kiezen

 

Kies de juiste dekbed vulling

Natuurlijke materialen

Transpireer je veel ’s nachts, maar heb je het toch graag lekker warm? Overweeg dan zeker een dekbed met natuurlijke materialen, zoals kameelhaar. Ondanks de hoeveelheid transpiratievocht die je verliest, voelt je huid helemaal niet klam aan. Doordat de vezels ademen, zijn ze namelijk uitermate vochtabsorberend en –regulerend. En ideaal trouwens als je graag iets zwaarder op je hebt.

Synthetische vulling

Heb je last van huisstofmijt of ben je op zoek naar een dekbed dat je makkelijk kan wassen? Dan kies je best voor een synthetisch dekbed. Wasbaar op 60°C of meer én huisstofmijt overleeft deze temperaturen niet. Dit type dekbed slaat bovendien je lichaamswarmte op, waardoor het je de hele nacht warm houdt.

Koop een synthetisch dekbed online

Dons

Als je houdt van een licht dekbed dat toch lekker warm aanvoelt, overweeg dan een donzen dekbed of donsdeken. Vederlicht en zalig zacht. Het drapeert zich mooi rond je lichaam en biedt een maximale bewegingsvrijheid. Dankzij de thermo-isolerende werking heb je trouwens nooit te warm of te koud.

Let wel op de verhouding tussen dons en veren. Dons is namelijk zachter en lichter dan veren en houdt de warmte beter vast. Bij Sleeplife® vind je enkel dons van de beste kwaliteit. Onze donsdekens bestaan uit minimum 90% dons.

Ganzendons of eendendons? 

Wat is het verschil tussen ganzendons en eendendons? Ganzendons is hoger geprijsd dan eendendons. Zelfs al is het donspercentage gelijk. Hoe komt dit? Enerzijds omdat ganzendons een schaarser product is. Anderzijds omdat de donsvlokken van de gans groter zijn dan de donsvlokken van een eend. En laat het nu net de grootte van de donsvlok zijn die de isolatiewaarde bepaalt. Ganzendons heeft dus een hogere isolatiewaarde dan eendendons. Hierdoor is er minder dons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken. En hoe minder vulling, hoe lichter het dekbed en hoe meer bewegingsvrijheid. 

Koop een donzen dekbed online

Kies de grootte van je dekbed

Slaap je in een tweepersoonsbed, dan moet je dekbed groter zijn dan wanneer je in een eenpersoonsbed slaapt. Dat spreekt voor zich. Maar hoe groot moet het precies zijn? Dat hangt af van de precieze afmetingen van je bed. Kies in elk geval je deken groot genoeg. Zeker als je nachtelijke ruzies en trekpartijtjes wil vermijden. Onderstaande tabel helpt je de juistegrootte te bepalen. 

Dekbed grootte

Kies de warmteklasse

Vind je warm of frisser prettig?

Dekbedden en donsdekens van goede kwaliteit houden je lekker warm bij koud weer en blijven aangenaam aanvoelen bij warme temperaturen. Bij Sleeplife® kan je kiezen uit verschillende warmteklassen van Light tot Extra Warm. 

  • Light: het ideale zomerdekbed. Zelfs tijdens een bloedhete zomernacht hebt je best iets op je liggen. Met een licht dekbed voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt en je nachtrust verstoort.
  • Medium: perfect als tussenseizoen. Ideaal als het nog wat frisjes is op je kamer, maar toch te warm om onder een dik dekbed de slaap te kunnen vatten.
  • Warm/Extra warm: beide heerlijk warm in de winter. Alleen doet extra warm er nog een schepje bovenop. Ideaal als je een echte koukleum bent.  
     

Liever een dekbed voor het hele jaar?

Ga dan voor een combi of vierseizoensdekbed. Het dunnere gedeelte is heerlijk licht voor de zomer. Het dikkere deel is perfect voor het tussenseizoen. Als je beide delen combineert, heb je het gezellig warm in de winter.

Koop je vierseizoensdekbed online

Hulp nodig bij de keuze van je dekbed? Verwittig ons van je komst. We maken graag tijd vrij om je te helpen.