De invloed van slaap op je lichaam

Van die nachten dat je geen oog dicht doet en voortdurend ligt te woelen. Ook jij maakt ze wel eens mee. Maar zelfs als je goed slaapt, bestaat de kans dat je te weinig nachtrust hebt. Studies wijzen uit dat wie steevast slaaptekort heeft, daar lichamelijke en geestelijke gevolgen van draagt.

gevolgen te weinig slaap

Heb je echt 8 uur slaap nodig? 

Als we vragen wat de ideale slaapduur is per nacht, is de kans groot dat je 8 uur zegt. Logisch, want dat is wat altijd en overal beweerd wordt. Maar wist je dat het aantal uur dat je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon? En van leeftijd tot leeftijd. Algemene richtlijnen zijn er niet, maar vast staat dat kinderen zo’n 10 à 11 uur per nacht slapen, adolescenten 9 uur en volwassenen 7 à 9 uur. Naarmate je ouder wordt, neemt de nachtelijke slaapbehoefte af. Een middagdutje of powernap kan in dat geval wonderen verrichten.

Wanneer heb je slaaptekort? 

Wanneer je eenmalig een korte nacht hebt, kan dat weinig kwaad. Als je daarentegen langdurig minder slaapt dan goed voor je is, spreken we van slaaptekort. Maar door ons snelle levensritme en alle stress die we van kantoor mee naar huis nemen, beseffen we niet dat we te weinig slapen. En dat heeft zo zijn gevolgen. Zo toonde Amerikaans onderzoek aan dat 6 uur slaap niet genoeg is om productief te zijn. Daarenboven kan slaapgebrek ook de oorzaak zijn van heel wat gezondheidsproblemen.

De gevolgen van tekort aan slaap

Obesitas

Sta je meerdere keren per week in de gym of ga je geregeld joggen om die extra kilootjes kwijt te raken? Als je onvoldoende slaapt, zijn je inspanningen een maat voor niets. Te weinig slaap brengt je hormonen in de war. Daardoor krijg je een hongergevoel en ben je geneigd meer en langer te eten. Bovendien wijzen studies uit dat je ook meer zin hebt in laatavondsnacks. Die zijn vaak rijk aan koolhydraten en vetten, waardoor het risico op gewichtstoename en overgewicht stijgt.

gevolg slaaptekort obesitas

Mentale vermoeidheid

Het spreekt voor zich dat je minder energie hebt als je niet genoeg slaapt. Je lichaam heeft niet voldoende kunnen recupereren om fit en uitgeslapen aan de dag te beginnen. Op het werk of op school voel je je slaperig, kan je je niet concentreren en maak je sneller fouten. Het lijkt of alles minder snel doorsijpelt en nieuwe informatie kan je moeilijker onthouden. Bovendien lijken complexe problemen onmogelijk op te lossen. Een van de grootste gevolgen van slaaptekort is namelijk het verlies van cognitief vermogen. Als je te weinig slaapt, verslapt je aandacht, gaat je geheugen achteruit en heb je een tragere reactietijd. Dat heeft niet alleen gevolgen op kantoor, maar ook achter het stuur. Heel wat verkeersongevallen zijn te wijten aan slaapgebrek.

mentale vermoeidheid

Mentale gezondheid

Last van een kort lontje na een nacht met te weinig uren slaap? Studies tonen aan dat slaapgebrek een grotere activiteit veroorzaakt in de emotionele gebieden van de hersenen. Met name de delen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor angstgevoelens, depressie en andere psychische stoornissen. Daarom voel je je dus zo prikkelbaar en reageer je agressiever of opvliegender dan wanneer je uitgerust bent. Meer zelfs, met slaapproblemen stijgt de kans op angststoornissen, stemmingswisselingen en depressies.

mentale gezondheid

Lichamelijke gezondheid

Als je slecht of weinig slaapt, daalt je weerstand. Je immuunsysteem werkt niet naar behoren, waardoor je sneller ziek wordt. Griepjes en verkoudheden loeren om de hoek. Op langere termijn kan dit leiden tot grotere gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde kans op kanker en cardiovasculaire problemen. Slaaptekort doet je bloeddruk stijgen en ook de suikerniveaus in je lichaam stijgen. Bij een chronisch slaaptekort kunnen hoge waarden blijvend zijn. Erger nog, ook de kans op een beroerte, hartritmestoornissen, hartfalen of hartaanval stijgt als je langdurig slaapgebrek hebt. “Het leven is te kort om veel te slapen”, mag dan wel fantastisch klinken, het tegendeel is waar. Een tekort aan slaap verhoogt het risico op een nog korter leven.

lichamelijke gezondheid

Verouderingsverschijnselen

Hoewel het directe verband tussen chronisch slaaptekort en dementie nog niet aangetoond is, kan slaapgebrek dat proces wel versnellen. Als je bijvoorbeeld voorbestemd bent om de ziekte te krijgen, kan weinig slapen de kenmerken ervan versterken. Slaapproblemen stimuleren niet alleen de mentale veroudering, maar ook de uiterlijke. Terwijl je lichaam ’s nachts herstelt, wordt ook de hydratie of het vochtgehalte van je huid in balans gebracht. Te weinig slaap, zadelt je op met donkere kringen, drogere huid en zichtbare rimpels.

verouderingsverschijnselen

Gezonde levensstijl

Een goede nachtrust is dus erg belangrijk voor je gezondheid. Probeer je slaapproblemen en slapeloosheid op te lossen met slaappillen? Dergelijke medicatie zorgt er wel voor dat je sneller inslaapt, beter doorslaapt en langer slaapt. Maar ze hebben een negatief effect op je REM-slaap en diepe slaap. Die fases staan in voor ons lichamelijk herstel en onze geestelijke gezondheid. Bovendien zijn slaap- en kalmeringsmiddelen verslavend. Gelukkig bestaan er tal van gezonde alternatieven die je slaapkwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Kom gerust langs in de Sleeplife®-winkel in je buurt. Daar meten we gratis je SLAAP-DNA® en gaan we samen op zoek naar een bed dat bij je lichaam past.

Matras of bed op maat kopen? We geven je graag persoonlijk slaapadvies.