10 tips om stralend te ontwaken

Een vermoeide huid, randen om je ogen, slaaprimpels… Vaak denken we dat alleen prinsessen uit sprookjes onberispelijk mooi wakker worden. Niets is minder waar. Ook jij kan het ervaren. Een goede, verkwikkende nachtrust heeft een belangrijk effect op je ‘looks’. Wie genoeg slaapt, die straalt. En gelukkig kan je een aantal dingen doen om ’s morgens met een mooie ‘glow’ wakker te worden. Tijd om ze uit te proberen!

stralend opstaan met de tips van Martine

Wakker worden als een prinses

Als je jezelf en je huid goed verzorgt, dan voel je je niet alleen beter vanbinnen. Dan straal je dat ook uit! Wil jij er ’s morgens als een prinses uitzien? Daar kan je zelf voor zorgen! Ik geef je graag Mar10 tips om mooi wakker te worden.

Reinig je huid

’s Avonds zit je huid vol vuile stoffen uit de lucht. Daarom is een grondige reiniging heel belangrijk. Voed je huid voor het slapen met een mild product. Vermijd crèmes en zalfjes met een ellenlange ingrediëntenlijst, want je huid heeft maar een beperkte opnamecapaciteit. Om te weten wat die is, kan je ook je huid laten analyseren.

voed je huid voor het slapengaan

Verwijder altijd je make-up

Ga nooit slapen met make-up aan. Het kan in je ogen terechtkomen en zo je hoornvlies krassen of irritatie en zelfs infecties veroorzaken. Resultaat: je ontwaakt met een gezicht alsof je net een boksmatch hebt gespeeld. En dat willen we natuurlijk liever vermijden.

ga nooit slapen met make-up

Was regelmatig je kussensloop

Niet alleen make-up kan zich ophopen op je hoofdkussen. Ook zweet en dode huidcellen kunnen zorgen voor een broeihaard van bacteriën. Was daarom regelmatig je kussensloop. Twee keer per week is ideaal. Ook je kussen zelf mag je geregeld wassen.

was je kussensloop voldoende

Overweeg een antirimpelkussensloop

Als je tijdens je slaap lang op één kant van je gezicht blijft liggen, kunnen er ‘slaaprimpels’ ontstaan. Dat kan je verhelpen door een antirimpelkussensloop aan te schaffen. De antistatische werking vermindert namelijk de wrijving tussen je gezicht en kussen. Bovendien blijft je kapsel mooi in model. Fantastisch, toch?

overweeg een 'antirimpel kussen'

Kies een hoofdkussen dat bij je past

Ontwaken met een ontspannen gezicht? Daar speelt je hoofdkussen een belangrijke rol in. Kies een exemplaar dat de holle ruimte tussen je hoofd, hals en schouders opvult. Zo krijgt je hoofd optimale ondersteuning. De hardheid en vulling is dan weer afhankelijk van je eigen voorkeur. Test daarom verschillende soorten uit.

zorg voor het juiste kussen

Gebruik de gezichtskaart

Huidproblemen? Dan zuiveren je organen misschien onvoldoende je lichaam. De Chinezen werken al eeuwen met een gezichtskaart die je vertelt welke irritatieplekken gelinkt zijn met je binnenkant. Een onzuivere huid op je neus kan bijvoorbeeld wijzen op problemen met je maag en spijsverteringsorganen. Probeer dan meer te bewegen en volg eventueel een detoxkuur.

acne

Volg je slaappatroon, ook op vrije dagen

Je lichaam houdt van ritme. Probeer op vrije dagen niet teveel van je slaappatroon af te wijken. Een ontregelde biologische klok heeft namelijk een negatief effect op je uiterlijk. Te lang uitslapen kan zorgen voor weekendmigraine en slaaprimpels.

ritme in je slaappatroon

Maak je gezicht wakker

Neem ’s morgens even de tijd om je gezicht wakker te maken. Dat zorgt ervoor dat gespannen kaken en stramme spieren gaan ontspannen. Hoe dat kan? Wrijf eerst je handen warm. Klop daarna zachtjes met licht geholde handen en gebogen vingers (als kommetjes) in cirkeltjes op je hoofd (achter- en bovenaan), voorhoofd, wangen en slapen. Je kan ook verder gaan via je nek naar je boezem. Dat zorgt voor extra doorbloeding en energie. Kortom, een frisse boost!

maak je gezicht wakker

Een vast slaapritueel voor een diepe slaap

Een avondwandeling of ander ritueel voor het slapen gaan, zorgt voor rust in je hoofd. Zo stimuleer je een diepe slaap, wat goed is voor het verwerken van stress. Het bevordert ook een voldoende lange slaap. Zo vermijd je de aanmaak van het stresshormoon cortisol, dat huidontstekingen en celuitputting in de hand werkt. Cortisol remt ook de aanmaak van hyaluronzuur (wat je huid hydrateert) en vernietigt collageen (wat je huid stevig houdt).

zorg voor een routine 's avonds

Eet gezond en niet te laat

Een gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor je lijn. Voldoende groenten, fruit, gezonde vetten en granen zorgen ook voor een betere nachtrust. Kies bijvoorbeeld voor avocado, noten en zaden bij het diner. Ook kokosolie en olijfolie (extra virgin en bio) hebben een positieve werking. Vermijd dierlijke en verzurende vetten, want dat veroudert je lijf sneller. Na 20u eet je best niets meer, zodat je maag de nodige rust kan vinden.

gezonde voeding