Warme winternachten? 5 tips!
Heb je moeite om in de winter goed te slapen? De koude temperaturen zitten er ongetwijfeld voor iets tussen. Rillen van de kou 's nachts is natuurlijk nefast voor je slaap. Daarom is het belangrijk om tijdig je slaapkamer voor te bereiden. Lees snel onze 5 tips om warme winternachten te beleven en tegelijk energie te besparen in huis.
1. Vervang je zomerdekbed door een donsdeken
Je nog eens goed nestelen in je warm dekbed terwijl het buiten ijskoud is … Zalig, toch? Met een winterdekbed krijg je niet alleen warm in bed, het is ook de ideale manier om energie te besparen.
Maar wat is hét ideale winterdekbed? Dat is eerder een persoonlijke kwestie. Bij Sleeplife® kan je kiezen uit verschillende materialen, zoals synthetische of natuurlijke vulling. De meeste mensen verkiezen echter een donsdeken. Logisch, want een donzen dekbed voelt niet alleen lekker warm aan, het is ook licht en gunt je voldoende bewegingsvrijheid.
Liever een dekbed voor het hele jaar? Ga dan voor een vierseizoensdekbed. Het dunnere gedeelte is heerlijk licht voor de zomer, terwijl het dikkere deel perfect is voor het tussenseizoen. En als je beide delen aan elkaar knoopt, heb je het gezellig warm in de winter. Psst … heeft je partner een andere voorkeur? Kies elk jullie eigen exemplaar en combineer jullie dekbedden tot één geheel dankzij de Loopies.
Leestip: zo kies je een donsdeken of dekbed
2. Ga voor een flanellen dekbedovertrek
In een koud bed kruipen, is nooit leuk. Daarom heb je in de winter nood aan warm beddengoed dat snel aangenaam aanvoelt, zoals flanel. Een flanellen dekbedovertrek neemt je lichaamswarmte op, waardoor je bed in een mum van tijd the place to be is. Wat denk je bijvoorbeeld van het dekbedovertrek Hillan van Marc O'Polo? Ideaal voor koude winternachten én voor echte koukleumen.
Heb je het - zelfs in de winter - snel té warm in bed? Dan is een satijnen dekbedovertrek een betere optie. Katoensatijn heeft een goed ventilerend en temperatuurregulerend vermogen, waardoor het niet snel klam aanvoelt. Bovendien geeft de glanzende stof een luxueuze toets aan je slaapkamer.
Leestip: dit zijn de beddengoedtrends voor de herfst/winter
3. Creëer een warme sfeer met kussens en plaids
Ze zijn niet noodzakelijk, maar ze geven wel een warme uitstraling aan je slaapkamer: plaids en sierkussens. Is het niet heerlijk om bij wat sfeerverlichting weg te zakken onder een fleece deken en een zee van zachte kussens? Een warme winternacht gegarandeerd!
Leestip: zo creëer je een gezellige slaapkamer
4. Zet je temperatuur niet té hoog
Natuurlijk wil je niet liggen bibberen en beven in bed. Maar een te warme slaapkamer is ook niet goed. Integendeel, een te hoge temperatuur kan je nachtrust grondig verstoren. Je slaapt moeilijker in, slaapt onrustiger en wordt sneller wakker. Bovendien droogt de verwarming de lucht uit, waardoor je last ondervindt aan je ogen, keel en neus.
Of je het graag warm of iets frisser hebt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen slaap je best in een kamer waar het tussen de 16 en 22°C is. Goed voor je nachtrust én voor je energiefactuur.
5. Doe ook eens een wintercheck-up van je bed
Zijn de latten van je bedbodem nog niet doorgebogen? De veren van je boxspring nog stevig genoeg? Biedt je matras nog voldoende ondersteuning? En zijn je dekbed en kussen nog veerkrachtig? De winter is het perfecte moment om je bed eens grondig te screenen, want versleten slaapcomfort is nefast voor je nachtrust.
Geen idee hoe je daaraan begint? Wees gerust, er zijn enkele duidelijke signalen waaraan je kan zien of je bed of matras aan vervanging toe is.