Beter slapen door te sporten en te bewegen
Een goede nachtrust is essentieel om overdag goed te kunnen functioneren. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar wanneer kunnen we nu spreken van een goede nachtrust? Sommigen beweren voldoende uitgerust te zijn met 4 uurtjes per nacht. Anderen hebben naar eigen zeggen nood aan 10 uur slaap. Over het algemeen is de aanbevolen hoeveelheid slaap voor een volwassene ongeveer 7 à 9 uur per nacht. Hoeveel slaap je echt nodig hebt elke nacht om je goed te voelen, hangt echter af van persoon tot persoon.
Die rekensom kunnen we doorgaans heel goed maken voor onszelf, want desondanks ieders persoonlijke slaapbehoefte, voelen we allemaal aan wanneer we uitgeput zijn. Iedereen heeft wel eens – of meermaals – een slechte nacht achter de rug die overdag in de kleren kruipt.
Slecht slapen is niet uitzonderlijk
Goed slapen lijkt voor sommigen misschien vanzelfsprekend, maar voor vele Vlamingen is niets minder waar. 25 tot 48% van de bevolking heeft wel eens last van insomnia of slapeloosheid. Slaapproblemen komen dus vaker voor dan we denken. Uit studies blijkt trouwens dat langdurige slaapklachten een negatieve impact hebben op zowel ons mentaal als fysiek welbevinden. Voortdurende slaperigheid wordt bovendien ook gelinkt aan een lagere levenskwaliteit en leidt tot slechtere werkresultaten. Neem slecht slapen dus zeker niet gewoon voor lief, maar pak het aan.
Bewegen is de boodschap
Je hebt er dus alleen maar baat bij om goed te slapen, maar… dat blijkt voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Worstel jij ook met je nachtrust op regelmatige basis of voel je je vaak vermoeid? Geen zorgen, want er is iets wat je kan doen om beter te slapen. Het goedkoopste, meest natuurlijke en gezondste medicijn dat er is: bewegen!
Lichaamsbeweging is voordelig voor onze gezondheid. Daar bestaat geen discussie meer over. Het helpt ons bij gewichtscontrole, heeft een positief effect op de bloeddruk en cholesterol, verlaagt het risico op bepaalde ziektes enzovoort. Sporten is niet enkel en alleen voordelig voor je lichaam, maar ook voor je geest en gemoedstoestand. Je kent het wel, dat zalige gevoel dat je krijgt na het sporten. Tijdens fysieke inspanning komen er namelijk verschillende gelukshormonen vrij, waardoor je je na afloop voelt als herboren en veel beter in je vel zit.
Die voordelen zijn wel alom bekend, maar daar houdt het niet op. Bewegen werkt ook een goeie nachtrust in de hand en wel op twee manieren: je valt makkelijker en sneller in slaap en je hoeveelheid diepe slaap zal toenemen. Laat dat nu net de slaapfase zijn waarin je lichaam ten volle kan ontspannen en recupereren, zowel op fysiek als mentaal vlak.
Er zijn verschillende verklaringen voor het gunstige effect van lichaamsbeweging op onze slaap. Enerzijds ga je meer ontspannen naar bed, want tijdens het sporten kun je je hoofd helemaal leegmaken en alle dagdagelijkse stress loslaten. Heerlijk om zo onder de wol te kruipen. Anderzijds is er een link met je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Bij fysieke inspanning stijgen die waarden, waardoor je overdag meer energie krijgt tot enkele uren na de inspanning. Wanneer je lichaam dan ’s avonds tot rust komt, gaan die weer naar omlaag waardoor je moe wordt en uiteindelijk in slaap valt. Die daling is sterker wanneer je overdag actiever bent en daarom val je makkelijker in slaap. Tot slot maakt je lichaam ook meer melatonine aan, beter bekend als het slaaphormoon.
Om diezelfde redenen kun je beter niet té laat op de avond te sporten. Je bent dan nog te alert en vol energie om de slaap te kunnen vatten. Probeer daarom ’s morgens aan lichaamsbeweging te doen. Past dat niet in je tijdschema? Beweeg dan in de vooravond, bijvoorbeeld meteen na je werk.
Intensief bewegen of gematigd sporten?
Voor sommigen misschien een opluchting: je hoeft niet per se viermaal per week 2 uur naar de sportschool om je in het zweet te werken. Intensief sporten is wel degelijk goed voor je (slaap)gezondheid, maar is niet de enige mogelijkheid. Afhankelijk van je levensstijl heeft dagelijks slechts een halfuurtje lichaamsbeweging al een positieve invloed. Dat halfuurtje kun je makkelijk integreren in je dagelijkse routine. Maak wanneer je thuiskomt bijvoorbeeld nog een wandeling, ga een potje hardlopen of neem wat vaker de fiets om boodschappen te doen of om naar het werk te gaan. Ben je een waterrat? Ga dan nog wat baantjes trekken. Kies gewoon een bewegingsvorm die je leuk vindt en probeer die – op een voor jou haalbare manier – op te nemen in je levensstijl.
Dus…
Moraal van het verhaal? Kom uit je luie zetel en beweeg! Het is de meest natuurlijke manier om je slaapkwaliteit te verhogen. Laat die slaapmedicijnen maar achterwege, vind plezier in een actievere levensstijl en niet te vergeten: geniet van zalige nachten.